Είναι μια φωτογραφία από έναν ελληνικό δρόμο. Από μια συγκεκριμένη περιοχή. Θα μπορούσε να ‘ναι όμως μια φωτογραφία από οποιονδήποτε ελληνικό δρόμο με παρόμοιες, περισσότερο ή λιγότερο, συνθήκες. Γιατί το topic που τέθηκε στο Reddit έχει να κάνει ακριβώς με ένα γενικότερο πρόβλημα νοοτροπίας στα μέρη μας. Πού εκφράζεται και μέσα από τη νοοτροπία «παρκάρω όπου γουστάρω».

Τους βλέπεις, είναι άλλωστε παντού ως «είδος» (νέο)Έλληνα: Να κουβαλάνε πεζοδρόμια. Να φαντασιώνονται πως ο χώρος έξω από το σπίτι τους είναι το δικό τους, κατάδικο τους και με βασιλικό τρόπον τινά δικαίωμα, πάρκινγκ. Κάτι που οριοθετούν με αντικείμενα όπως καδρόνια, πλαστικές καρέκλες, ή με μηχανάκια στρατηγικά τοποθετημένα – αν το έχουν «δίπορτο» σε μέσο μετακίνησης. Είναι μάλιστα συχνά έτοιμοι για μανούρα αν κάνεις το λάθος να τους πεις πως αυτό που κάνουν είναι εντελώς… λάθος.

Εν προκειμένω πάντως και στη φώτο που ανέβηκε στο Reddit, προκύπτει ένα μεγάλο θέμα εκτός από αυτό που περιγράψαμε: «Μα και πού να παρκάρουν με τον ποδηλατόδρομο που πήγαν και έβαλαν έξω από το σπίτι τους; Σε ένα ούτως ή άλλως ασφυκτικά περιορισμένο χώρο».

Σε τελική ανάλυση, λέμε εμείς, το πεζοδρόμιο, πόσο πιο απλά να το πει η ίδια η λέξη, είναι για τους πεζούς. Αν οι κάτοικοι έχουν πρόβλημα με τη δημοτική αρχή που έβαλε τον ποδηλατόδρομο έξω από το σπίτι τους, χάνουν το δίκιο τους αντιδρώντας έτσι. Με «παρτακισμό» δηλαδή, χωρίς να σκέφτονται τους συμπολίτες τους που έχουν κινητικές δυσκολίες ή τους γονείς που μεταφέρουν τα μικρά παιδιά τους με καροτσάκι.

Ας δούμε πάντως και πώς προσέγγισε ο κόσμος στο Reddit το όλο ζήτημα. Ξεδιαλέξαμε τις κατά τη γνώμη μας πιο καίριες παρεμβάσεις, αυτές που προσφέρουν περισσότερο στη συζήτηση.

Τι είπε ο λαός του Reddit για το θέμα:

«Στην αρχή θες να βρίσεις, μετά συνειδητοποιείς πως και εκεί που δεν έχει αμάξια έχει κάτι πινακίδες, κολώνες ΔΕΗ, δέντρα, γενικά οτιδήποτε πέρα από ΧΩΡΟ ΓΙΑ ΠΕΖΟΥΣ, και απλά απελπίζεσαι»

«Στα σοβαρά τώρα: Πόσο αντικοινωνικός, σταρχιδιστής και αναίσθητος πρέπει να είσαι για να κάνεις κάτι τέτοιο; Επειδή περνάω συχνά εδώ και χρόνια, πάντα έτσι είναι η κατάσταση. Το μόνο που ελπίζω είναι να πάθουν κάτι χοντρό με την κινητικότητα τους για να καταλάβουν μετά τι γλύκα του να παρκάρεις με τέτοιο τρόπο»

«Ναι δεν είναι σωστό να παρκάρεις έτσι.

Όμως ας αναρωτηθούμε και κάτι. Έγινε σωστός σχεδιασμός για την χάραξη του ποδηλατόδρομου; Ή τον έβαλαν κάπου που θα δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα στάθμευσης στους κατοίκους;

Κανονικά ένα έργο (οποιοδήποτε) δεν το κάνεις κάπου όπου δεν το σηκώνει. Τα έργα πρέπει να είναι πρακτικά. Οι πολυκατοικίες και ο δρόμος προϋπήρχαν. Το πολεοδομικό σχέδιο υποτίθεται λαμβάνει υπόψιν όλες τις ανάγκες οδηγών, κατοίκων , κλπ.

Εδώ βλέπουμε πως καταργούνται όλες οι θέσεις στάθμευσης στον δρόμο (έτσι καταλαβαίνω απ’ τη φωτο). Σε άλλους, πιο φαρδείς, δρόμους (Εθν, Αντιστάσεως και Ολύμπου) στα Βριλήσσια υπάρχει ποδηλατοδρόμος ενώ διατηρήθηκαν θέσεις στη μία ή και στις δύο πλευρές.

Αν έμενα σε δρόμο που αποφάσιζαν να καταργήσουν όλες τις θέσεις στάθμευσης δεν θα ήμουν καθόλου χαρούμενος. Λες:

“Το μόνο που ελπίζω είναι να πάθουν κάτι χοντρό με την κινητικότητα τους για να καταλάβουν μετά τι γλύκα του να παρκάρεις με τέτοιο τρόπο”

Πρώτον, αυτό δεν είναι ωραίο πράγμα να λες. Δεύτερον σκέψου πως μπορεί κάποιοι κάτοικοι ήδη να έχουν τέτοιο πρόβλημα και να τους κάνει την καθημερινότητα πολύ δύσκολη η κατάργηση της θέσης στάθμευσης που είχαν κοντά στο σπίτι τους. Επίσης, βλέπουμε πως το πεζοδρόμιο ήταν έτσι κι αλλιώς ανύπαρκτο.

Χωρίς να ξέρω τον δρόμο της φωτο, έχω να πω ότι υπάρχει πάντα η πιθανότητα κάτι που ακούγεται καλό στην θεωρία, να μην είναι καλό στην πράξη. Τελικά αυτό το έργο βοήθησε; Ναι μεν είναι λάθος το πως έχουν βάλει τα αυτοκίνητα τους στην φωτο, όμως δεν μπορούμε να δούμε πως υπάρχει ένα πρακτικό πρόβλημα και δεν είναι μόνο ο σταρχιδισμός αυτή την φορά;

Γενικότερα, σε άλλες περιοχές (τα Βριλήσσια τα ξέρω λίγο) έκαναν τρελές προχειρότητες όταν οι ποδηλατόδρομοι έγιναν της μόδας. Δηλαδή άρχισαν να φυτεύουν κομμάτια ποδηλατόδρομων τα οποία είναι ασύνδετα μεταξύ τους – και χωρίς να συνδέουν γειτονιές/περιοχές, άρα χωρίς καμία ουσιαστική συνεισφορά στο να μπορείς στ’ αλήθεια να χρησιμοποιείς το ποδήλατο σαν κανονικό μεταφορικό μέσο.

Επίσης πάρα πολλά “δίκτυα” ποδηλατόδρομων δεν σε βοηθούν να περάσεις μεγάλες διασταυρώσεις (εκεί είναι που έχει μεγαλύτερη ανάγκη τις υποδομές ο ποδηλάτης και όχι στα στενάκια) και λοιπές άλλες αστοχίες»

«Να ρωτήσω; Εσύ τι θα έκανες στην θέση τους; Πιστεύεις ότι το έκαναν επίτηδες; Στην περιοχή αν την ξέρεις που θα είχε συνήθως θέση -που να μην δημιουργεί κανένα πρόβλημα σε κανέναν και τίποτα- αν δεν το βαζαν εκεί; Γενικά καλό το πρόβλημα αλλά το θέμα είναι να βρίσκουμε και λύσεις. Η μία λύση είναι να μην είχαν καθόλου αμάξια. Από εκεί και πέρα ποιος έχει την μεγαλύτερη ευθύνη να λύσει το πρόβλημα; Για με μένα δεν είναι οι συγκεκριμένοι μεμονωμένοι πολίτες αλλά η πολεοδομία. Τα παράπονα και τις λύσεις πρέπει να ξεκινήσουν να ασχοληθούν και να τις λύσουν αυτοί με τον δήμο και εσύ ως πολίτης που νοιάζεσαι για την κυκλοφορία των πεζών να το αναφέρεις εκεί (όχι στα σοσιαλ για κάτι παραπάνω πέρα από κουτσομπολιό)»

«Λογικά εάν πάρεις τηλέφωνο στην τροχαία ή στον δήμο έρχονται και τους βάζουν κλήσεις. Εάν το αφήνουν κάθε μέρα, παίρνε τηλέφωνο κάθε μέρα να έρχονται. Και τις μισές να έρθουν, θα μαζευτούν τόσες κλήσεις που θα σταματήσουν να παρκάρουν εκεί. Για κάθε αναίσθητο Έλληνα που παρκάρει όπου βρει, υπάρχουν άλλοι 100 που το βλέπουν και δεν το καταγγέλλουν, γι’ αυτό συνεχίζεται η κατάσταση»

«Ο πραγματικά αντικοινωνικός εδώ πέρα είναι ο κρατικός μηχανισμός και πως λειτουργεί σε όλα τα επίπεδα του. Κάνει κωλοδάχτυλο σε ανθρώπους με μωρά και τα καροτσάκια τους, σε ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες, και στους πεζούς συνολικά. Δεν είναι καν ο ποδηλατόδρομος, που ο μόνος λόγος που υπάρχει είναι για να τσεπώσουν χρήματα οι επιτήδειοι, ο οποίος εξαφάνισε θέσεις στάθμευσης χωρίς εναλλακτική για τους κατοίκους της περιοχής, κι αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από το τρισάθλιο πεζοδρόμιο το οποίο στάνταρ προϋπήρχε. Πολεοδομία και τα εκτρώματα που επιτρέπει δεκαετίες τώρα.

Και εντελώς αναμενόμενα, όταν το ζεις κάθε μέρα, ξεκινάει η θολούρα. Οι οδηγοί αυτοκινήτων τα βάζουν με τους ποδηλάτες. Οι ποδηλάτες τα βάζουν με όλους όσους αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τον ποδηλατόδρομο σαν να είναι πεζοδρόμιο, ή αν σκεφτούν ένα τικ πιο πέρα από το προφάνες, με τους οδηγούς αυτοκινήτων που αναγκάζουν όσους βρίσκουν στο ποδηλατόδρομο να βρίσκονται εκεί. Οι πεζοί τα βάζουν με όλους. Ατομική ευθύνη»

«Το συγκεκριμένο πεζοδρόμιο πρέπει να είναι από τα χειρότερα πανευρωπαϊκά.Τα έχει όλα: Σπασμένες πλάκες, κορμούς, ρίζες που έχουν πεταχτεί, ξύλινο στύλο ΔΕΗ, σιδερένιο στύλο ΔΕΗ, ταμπέλες σήμανσης, παρκαρισμένα αμάξια (3 στη σειρά) και σκουπιδοτενεκέδες»

Bonus… λύσης (χάρη στο photoshop!)