Το εορταστικό κλίμα που επικρατεί ανά την επικράτεια για τα επιπλέον 50 ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν λέει να κοπάσει. Κάποιοι αναρωτιούνται αν τα αξίζουν. Άλλοι, ισχνή μα θορυβώδης μειοψηφία, μεμψιμοιρεί με επιχειρήματα του τύπου «από το 2022 τα βασικά αγαθά έχουν αυξηθεί κατά 15% τουλάχιστον». Τους αφήνουμε στη μιζέρια τους, καθώς εμείς θα ψάχνουμε για τη σωστή επένδυση.
Υπάρχει, άλλωστε, μια χαρακτηριστική σκηνή από ελληνική ταινία της δεκαετίας του 60, με τον Χατζηχρήστο και τη Νοταρά.
-Γιατί ήρθες στην Αθήνα, τον ρωτάει η Νοταρά.
-Για να βγάλω λεφτά, απαντάει ο Χατζηχρήστος.
-Και τι να τα κάνεις τα λεφτά, βλάχος άνθρωπος; Σάμπως ξέρεις να τα φας;, αναρωτιέται εκείνη.
Για να μην είμαστε «βλάχοι» (με τον ορισμό της Νοταρά) θα πρέπει να κάνουμε έναν μελετημένο προγραμματισμό για το πώς πρέπει να επενδυθούν σωστά αυτά τα χρήματα. Από τις μαφιοζικές ταινίες που έχουμε παρακολουθήσει, έχουμε διδαχθεί άλλωστε πως δεν θα πρέπει να αγοράσουμε οτιδήποτε φανταχτερό για να κινήσουμε την προσοχή των Αρχών.
Ωστόσο, στην περίπτωσή μας, τα χρήματα περιήλθαν στην κατοχή μας, νόμιμα. Τι προσπαθούμε να αποφύγουμε; Εκείνους που θα σχολίαζαν «αν δεν τους τα είχε δώσει ο Κυριάκος θα έκαναν ακόμη παρέα με παλαιοχριστιανούς στις σπηλιές». Θέλουμε τέτοια σχόλια για το πρόσωπό μας; Όχι! Άρα, θα κινηθούμε με σύνεση και προσοχή για να κάνουμε την επένδυση που θα μας πάει σε άλλο επίπεδο.
Επένδυση Νο1: Ταξίδια
50 ευρώ επιπλέον τον μήνα! Καταλαβαίνεις τι συνεπάγεται αυτή η συγκέντρωση πλούτου, έτσι; Δημιουργεί τύψεις η αλόγιστη σπατάλη. Σύμφωνα με τους φιλοσόφους τύπου Ράμφου -αυτούς που αυτοχαρακτηρίζονται φιλόσοφοι απογοητευμένοι επειδή οι γύρω τους δεν παίρνουν καμία πρωτοβουλία, τα ταξίδια είναι η καλύτερη επένδυση.
Τι θα έκανες τότε που δεν υπήρχε GPS; Θα άνοιγες τον χάρτη και με κλειστά μάτια θα τοποθετούσες κάπου τον δείκτη του δεξιού σου χεριού. Εκεί που θα ακουμπούσε θα ήταν ο επόμενος προορισμός σου. Βέβαια, δεν θα άνοιγες τον παγκόσμιο χάρτη. Ούτε τον Ευρωπαϊκό. Ούτε της Ελλάδας. Θα άνοιγες τον χάρτη της πόλης στην οποία κατοικείς. Εκτός και αν είσαι κάποιος βαρόνος κοκαΐνης ή κάποιας άλλης βαρονίας.
Πρακτικά λοιπόν, μια φορά τον μήνα, ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ, μπορείς να κάνεις μια εκδρομή. Αυτό είναι το δώρο του Κυριάκου σε εσένα. Μια εκδρομή σε απόσταση 30 χιλιόμετρων, έχοντας μαγειρέψει κάτι πρόχειρο, έχοντας πάρει καφέ από το σπίτι, μια σοκοφρέτα για τη λιγούρα από το περίπτερο. Έχεις δει τις εκδρομές Ευτύχη Μπλέτσα, οπότε ξέρεις από οικονομική διαχείριση. Μπορείς να επισκεφτείς το Σούνιο, το Λαύριο, τη Λένορμαν, αν ζεις στην Αθήνα, τους Νέους Επιβάτες, το Καραμπουρνάκι, τη Μεσήμβρια, αν ζεις στη Θεσσαλονίκη και πάει λέγοντας.
Αυτά τα 50 ευρώ θα σου φανούν σαν να είναι 2.000, όταν θα επιστρέψεις πεινασμένος αργά το απόγευμα. Και σκέψου με πόσο ενθουσιασμό θα διηγείσαι ιστορίες με τις περιπέτειες αυτού του ταξιδιού στους φίλους σου.
Επένδυση Νο2: Έργα Τέχνης
Επένδυση ονομάζεται η δέσμευση κεφαλαίων για ένα χρονικό διάστημα, η οποία αναμένεται να αποφέρει πρόσθετα κεφάλαια στον επενδυτή. Η επένδυση απαιτεί χρόνο για να αποφέρει τα κέρδη που περιμένει ο επενδυτής. Άρα, τι πιο έξυπνο να αγοράσεις κάτι φτηνά και να το πουλήσεις έπειτα από χρόνια 100 ή και 1.000 φορές πάνω από τα χρήματα που έδωσες;
Φυσικά, επενδυτές δεν είναι αυτοί που θα αγοράσουν έναν Πικάσο, έναν Μονέ, έναν Ρεμπράντ ξοδεύοντας εκατομμύρια. Επενδυτής είναι αυτός που έχει το «μάτι» να διακρίνει τον τεχνίτη ανάμεσα στο πλήθος των ερασιτεχνών και των wannabe. Τι σκέφτομαι να κάνω εγώ; Να βρω παιδικές ζωγραφιές από ανίψια, από παιδιά φίλων, να ξεψαχνίσω κάθε μπαούλο που με κάνει να σκεφτώ πως αυτό είναι τέχνη. Με ένα ποσό γύρω στα 2 με 3 ευρώ μπορείς να αγοράσεις κάτι που μοιάζει εντυπωσιακό στο μάτι, ιδιαίτερα αν οι χρωματικοί συνδυασμοί μοιάζουν αντιφατικοί.
Φυσικά η έρευνα δεν σταματάει εκεί. Όπως καλά γνωρίζετε, οι υπηρέτες των Καλών Τεχνών αναγνωρίζονται μετά θάνατον. Βρείτε αυτούς τους ταπεινούς υπηρέτες του πολιτισμού και πληρώστε 10-12 ευρώ για τον πίνακα/γλυπτό/installation που θα σας γεννήσει πλούτο συναισθημάτων -ακόμη και αρνητικό.
Με μια πρώτη, συντηρητική εκτίμηση, μπορείτε να μαζεύετε κάθε χρόνο πάνω από 50 έργα -που μπορεί να αποδειχθούν- τέχνης. Γιατί σας βλέπω να κάθεστε ακόμη πάνω από τον υπολογιστή σας, απορώ!
Επένδυση Νο3: Φίλοι
«Δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι»! Τα δεινά που ο ίδιος ο λαός προκαλεί στον εαυτό του ανά τους αιώνες μπορεί να μην τον έχουν κάνει σοφό, αλλά τουλάχιστον βοηθούν στην παραγωγή τσιτάτων. Με τα έξτρα 50 ευρώ τον μήνα που εξασφαλίζει για σένα ο γενναιόδωρος πρωθυπουργός μας, φυσικά και αλλάζεις κατηγορία, επίπεδο, κοινωνικό status. Κι αυτό πρέπει να φαίνεται και να επικοινωνείται.
Ένας έξυπνος άνθρωπος γνωρίζει πως για τις κοινωνικές συναναστροφές του θα πρέπει να βρίσκεται σε χώρους που δίνουν ευκαιρίες ανέλιξης και γνωριμιών. Πάρε την παρέα σου, η οποία φαντάζομαι μοιράζεται τις ίδιες φιλοδοξίες με σένα και πηγαίνετε σε κάποιο hype μπραντσάδικο για πρωινό το Σάββατο. Φυσικά και το πρόγευμά σας θα είναι λιτό: Έναν εσπρέσο και δύο – τρία ρημαδοκρουασάν στη μέση. Όλα αυτά γιατί είστε λιτοδίαιτοι και προσέχετε τη διατροφή σας.
Με ορθούς υπολογισμούς θα διαπιστώσετε πως θα μπορείτε να το εφαρμόσετε κυκλικά κάθε μήνα κερνώντας ο ένας τον άλλον. Έτσι, θα καταφέρετε να έχετε «το τραπέζι» σας, να σας γνωρίζουν με το όνομά σας οι σερβιτόροι και να λένε πόσο cool και ανοιχτοχέρηδες στα tips είστε.Σιγά σιγά, θα έρθουν και εκείνες οι γνωριμίες που θα σας αναβαθμίσουν. Μοιάζει με επένδυση – ευκαιρία, ε;
Και όλα αυτά, χάρη στη μεγαλοκαρδία του πρωθυπουργού μας.