Πρώτα ήταν ο παλαιοχριστιανός. Ένας αρνητής της τεχνολογίας που δουλεύει τηλεργασία σε υπηρεσία καθαριότητας αλλά δεν έχει παράλληλα κανένα πρόβλημα συνειδησιακής φύσης να χρησιμοποιεί κινητά, να βγαίνει μέρα παρά μέρα στα κανάλια. Αυτός (ο παλαιοχριστιανός) «έδωσε» τις προάλλες, εμμέσως, ως πατέρα του βρέφους της 22χρονης κόρης του, τον «πατέρα» Κλεομένη…
Αν σας χτυπάει ένα καμπανάκι το όνομα είναι αυτός που πριν από λίγα χρόνια έκανε… καράτε σε ΑΤΜ (επειδή είναι του διαβόλου), μαζί βίντεο έξω από το γήπεδο του Ολυμπιακού, αποκαλώντας το Καραϊσκάκη «ειδωλολατρικό», «σατανιστικό» και πάει λέγοντας, επειδή οι φίλοι των «Ερυθρολεύκων» αποκαλούν «Θεό» τον Θρύλο της καρδιάς τους.
Τα (ίδια) κανάλια έσπευσαν να βρουν τον Κλεομένη για να μάθουν αν είναι αλήθεια τα περί πατρότητας, ενώ συνεχίζουν να παίζουν τον παλαιοχριστιανό, που έχει γίνει κάτι σαν ο «σπηλαιοσχολιαστής» που δεν ξέραμε ότι έλειπε από την ελληνική TV. Και ξέρετε γιατί δεν τον ξέραμε; Μα ακριβώς επειδή δεν έλειπε…
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να βγαίνουν στην τηλεόραση εμφανώς διαταραγμένοι τύποι. ΟΚ, κατανοούμε πώς παίζεται το παιχνίδι και ότι στην τελική τα νούμερα (τηλεθέασης) είναι αυτά που κοιτάνε και κυνηγάνε οι αρχισυντάκτες. Αλλά τι διαφορά έχει αυτό που κάνουν εν προκειμένω οι «ενημερωτικές» εκπομπές με αυτό που έκανε παλαιότερα η Αννίτα Πάνια με τα Παρατράγουδα;
Βιώσαμε μια ολόκληρη εποχή κατά την οποίοι κάποιοι θεώρησαν αστείο να γελοιοποιούν συμπολίτες μας που δεν ήταν σε θέση να κατανοήσουν πλήρως τι τους συνέβαινε. Μετά από τόσα χρόνια τίποτα πρακτικά δεν έχει αλλάξει. Απλά έχει πάρει διαφορετική μορφή.
Ο παλαιοχριστιανός έχει εξελιχθεί σε «μαϊντανό» περιωπής, αφού πρώτα πέταξε πομπώδεις ατάκες που γουστάρει να ακούει πολύς κόσμος (βλέπε DNA Μητσοτάκη), επειδή και καλά είναι «αντισυστημικές» και πάει λέγοντας. Με φοβερό θράσος, επιμένει να βγαίνει στα κανάλια – από την άλλη, αυτός φταίει ή αυτοί που τον βγάζουν;
Τώρα περάσαμε στον Κλεομένη, που άρχισε τα περί «βοθροκάναλων», «στημένων», «ανθρωπάκια της νέας τάξης των πραγμάτων» και τα συναφή. Ποιος ο λόγος να δοθεί βήμα σε έναν άνθρωπο που εμφανώς δεν «πατάει» καλά;
Αιθεροβατούμε ίσως, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να καταλάβουμε πως υπάρχει ένα όριο στο πόσο προβάλλουμε το γκροτέσκο, το σαθρό, το αλλοπρόσαλλο. Γιατί αν το κοιτάμε πολλή ώρα, δεν είναι μακριά η στιγμή που θα γίνουμε ίδιοι…