Τις προάλλες, (οι) ξένοι ξεμπρόστιασαν την Αθήνα για τα πεζοδρόμια – καλά της έκαναν μεταξύ μας. Και τώρα, συμπεριλαμβάνουν την Αθήνα σε λίστα με τις πιο επικίνδυνες πόλεις. Αθήνα, έχουμε πρόβλημα; Βάλτε και τη Θεσσαλονίκη στη συζήτηση (περί προβλήματος»)…
Έγινε η Ελλάδα το «Μεξικό» του ευρωπαϊκού νότου – και δεν το πήραμε χαμπάρι; ΟΚ, προφανώς δεν είναι τα πράγματα τόσο ακραία βίαια όσο στη χώρα της κεντρικής Αμερικής με τα καρτέλ. Αλλά δεν είναι και αγγελικά πλασμένα.
Όπως υποστηρίζει συγκεκριμένα το Way To Stay η πρωτεύουσα και η συμπρωτεύουσα δεν είναι από εκείνα τα μέρη που περπατάς ξέγνοιαστος και χωρίς κανένα φόβο. Συγκεκριμένα, η Αθήνα εμφανίζεται να είναι η 11η πιο επικίνδυνη πόλη στην Ευρώπη και η Θεσσαλονίκη 19η, για το 2024.
Για την Αθήνα, το Way To Stay γράφει τα εξής:
«Όταν σκεφτόμαστε τις πιο επικίνδυνες πόλεις της Ευρώπης, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την Αθήνα, την πρωτεύουσα της Ελλάδας. Ενώ αυτή η διάσημη πόλη είναι γνωστή για τα απίστευτα αρχαία της, είναι επίσης διαβόητη για ορισμένες επικίνδυνες ζώνες, γεγονός που την καθιστά μη ασφαλή πόλη για επίσκεψη.
Δεν συνιστάται η νυχτερινή βόλτα σε ορισμένες περιοχές, ιδιαίτερα στην Ομόνοια και τα Πατήσια και ορισμένα σημεία του Μοναστηρακίου, της Ερμού, του Ψυρρή και της Πλατείας Συντάγματος.
Η Αθήνα είναι γνωστή για τα ιστορικά της αξιοθέατα και τη ζωντανή νυχτερινή ζωή, αλλά προσπαθήστε να μην περπατάτε μόνοι σας τη νύχτα αν αποφασίσετε να βγείτε έξω το βράδυ.
Παρόλο που τα σοβαρά ένοπλα εγκλήματα είναι κάτι σπάνιο στην Αθήνα, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί για μικροεγκλήματα που έχουν να κάνουν με πορτοφολάδες και αρπαγές τσαντών, τα οποία μπορεί να συμβούν σε πολυσύχναστες τουριστικές περιοχές, τόσο από ενήλικες όσο και από παιδιά-κλέφτες.
Οι κακόφημες περιοχές που αναφέραμε νωρίτερα θεωρούνται επικίνδυνες, καθώς συχνάζουν έμποροι ναρκωτικών, αναρχικοί και κλέφτες, γι’ αυτό να μένετε πάντα σε ομάδες και να αποφεύγετε αυτές τις περιοχές τη νύχτα».
Όσο για τη Σαλονίκη, το Way To Stay γράφει τούτα, αφού πρώτα πάντως κάνει το μέγα σφάλμα να την τοποθετήσει γεωγραφικά στην… Πελοπόννησο, κάτι που μας βάζει σε σκέψεις για τη φερεγγυότητα των δεδομένων.
Περί Θεσσαλονίκης και επικινδυνότητας
«Η Θεσσαλονίκη μπορεί να μην είναι τόσο επικίνδυνη όσο η Αθήνα, αλλά είναι μια πόλη όπου πρέπει να λαμβάνονται προφυλάξεις.
Αν και είναι απίθανο να αντιμετωπίσετε κάποιο βίαιο έγκλημα σε αυτή τη δημοφιλή πόλη, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι πορτοφολάδες και οι μικροκλοπές είναι συνηθισμένες, ιδίως στις αστικές περιοχές και στις πολυσύχναστες τουριστικές περιοχές.
Έχοντας αυτό κατά νου, αν θέλετε να είστε σίγουροι ότι δεν διατρέχετε κίνδυνο, αφήνετε πάντα τα τιμαλφή σας στο ξενοδοχείο, αν κάνετε περιήγηση στα αξιοθέατα, και ίσως είναι συνετό να έχετε μαζί σας ένα ‘ψεύτικο’ πορτοφόλι ή πορτοφόλι με μερικά μετρητά σε χαλαρή μορφή για κάθε περίπτωση που μπορεί να προκύψει».
Για το πλήρες της αφήγησης, η 20άδα των most dangerous cities εν Ευρώπη για το 2024 είναι η παρακάτω. Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο έχουν την «τιμητική» τους – λέμε τώρα. Πάντως το ότι βάζουν στη λίστα την Ουκρανία, που έχει πόλεμο άρα είναι εξ ορισμού «δεν πας», μας βάζει ακόμα περισσότερο σε σκέψεις για τη φερεγγυότητα της λίστας…
- Μασσαλία / Γαλλία
- Κόβεντρι / Ηνωμένο Βασίλειο
- Μπέρμιγχαμ / Ηνωμένο Βασίλειο
- Μονπελιέ / Γαλλία
- Νάπολι / Ιταλία
- Κατάνια / Ιταλία
- Λιέγη / Βέλγιο
- Γκρενόμπλ / Γαλλία
- Παρίσι / Γαλλία
- Μάλμε / Σουηδία
- ΑΘΗΝΑ / ΕΛΛΑΔΑ
- Νίκαια / Γαλλία
- Μάντσεστερ / Ηνωμένο Βασίλειο
- Λιόν / Γαλλία
- Βρυξέλλες / Βέλγιο
- Ντνίπρο / Ουκρανία
- Λονδίνο / Ηνωμένο Βασίλειο
- Οδησσός / Ουκρανία
- ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / ΕΛΛΑΔΑ
- Δουβλίνο / Ιρλανδία