Ήταν από εκείνες τις ημέρες που χάζευα στο Instagram, δίχως στην πραγματικότητα να παρατηρώ κάτι συγκεκριμένο. Από το feed μου περνούσαν σκανδιναβικά και μαγευτικά τοπία ως φιλικό reminder για να κλείσω επιτέλους αυτό το πολυπόθητο ταξίδι, μαγειρικές προτάσεις (από αυτές που δεν θα δοκιμάσω ποτέ) και απίστευτα μικρά και γλυκά σκυλιά -μάλλον γιατί είμαι σε φάση αναζήτησης για υιοθεσία. Αυτά και πολλά ακόμη, από τις συνηθισμένες, δηλαδή, αναρτήσεις που ο συμπαθέστατος αλγόριθμος μου πετάει συνεχώς στην αρχική μου.
Κάπου ανάμεσα σε αυτόν τον χαμό, μου έσκασε και μια σελίδα, που είχε την ονομασία «Μετά τα 30». Ώπα, λέω. Εδώ είμαστε. Διανύοντας την τρίτη δεκαετία στη ζωή μου – που ορισμένοι λέτε πώς είναι η καλύτερη, αλλά κάτι τέτοιο δεν βλέπω- είδα την ανάρτηση που μίλησε στην ψυχούλα μου, που έγραφε: “Μετά τα 30, όταν φτερνιστείς υπάρχει κίνδυνος μυϊκού τραυματισμού”. Αυτό ήταν, το έκανα απευθείας κοινοποίηση, γιατί αυτά πρέπει να τα λέμε και να παρηγορούμε ο ένας τον άλλον.
Προφανώς είδα όλες τις αναρτήσεις και προφανώς δεν βρήκα μία που να μην ταυτιστώ. Άρα, όλοι «Μετά τα 30» έχουμε τα θεματάκια μας. Ίσως αν έπρεπε να βάλω μία δεύτερη ως αγαπημένη μου, θα ήταν η εξής: “Μετά τα 30, αν κοιμηθείς στον καναπέ, χρειάζεσαι κολάρο”. Εύλογα καταλαβαίνει κάποιος ότι εγώ και το σώμα μου δεν τα πάμε πολύ καλά, αλλά θα το προσπεράσω για την ώρα, γιατί καλύτερα από εμένα, τα λένε οι άνθρωποι που “κρύβονται” πίσω από την σελίδα στο Instagram. Ο Σάκης και η Έμυ.
Όπως μου εξήγησαν, η ιδέα για τη σελίδα «Μετά τα 30» ξεκίνησε με μια απλή συζήτηση μεταξύ φίλων -μια από εκείνες τις βραδινές συζητήσεις που τροφοδοτούνται από μπίρα, σουβλάκια και χαβαλέ. “Ο Σάκης (34, πρώην κειμενογράφος, νυν ασανσερατζής) βρέθηκε να ανταλλάσσει ιστορίες με τους φίλους του για τις απροσδόκητες ανατροπές της ζωής μετά το «μεγάλο» 3-0 (δεν το βάζουμε κολλητά γιατί πονάει μερικές φορές). Όταν έφερε αυτές τις ιστορίες σε μένα, Έμυ (32, graphic designer), συνειδητοποιήσαμε ότι η αλήθεια έπρεπε να βγει προς τα έξω. Δεν ανακαλύψαμε ξανά τον τροχό, απλά φτιάξαμε ένα χώρο «group therapy» για τους 30+”.
Τι αλλάζει μετά τα 30 όμως;
Πολλά και τίποτα! Απ’ τη μία πονάει το 3 μπροστά στην ηλικία και από την άλλη δεν γίνεται κάτι διαφορετικό από τα 29. Είναι μια φάση, πιστεύουμε, η οποία σε φέρνει σε κάποιες συνειδητοποιήσεις, ή πολύ απλά είναι μια τέλεια αφορμή, για να κάνεις και να πεις πράγματα που τόσο καιρό δίσταζες να επικοινωνήσεις.
Ποια ανάρτηση μιλάει περισσότερο στη δική σας ψυχούλα;
Για εμένα (Σάκης) είναι «μετά τα 30: η ατάκα όλα για κάποιον λόγο γίνονται είναι ό,τι πιο γραφικό έχεις ακούσει». Όχι, δεν γίνονται όλα για κάποιον λόγο, μερικές φορές, κάποια πράγματα γίνονται απλά, από τη μαλακία που μας δέρνει. Και για εμένα (Έμυ) το «μετά τα 30: προτιμάς το δράμα στην τηλεόραση και όχι την προσωπική σου ζωή».Τα τελευταία 2 χρόνια προσπαθώ να ζω drama free, και να αποβάλλω τον περιττό θόρυβο γιατί η ζωή είναι μικρή ώστε να τα παίρνεις όλα στα σοβαρά.
Στο τραγούδι «Και του χρόνου» του Φοίβου Δεληβοριά, υπάρχει ένας στίχος που λέει: «Κι είν’ αλήθεια πως μετά τα τριάντα, είναι δύσκολο να κάνεις αρχή». Ισχύει τελικά;
Να πούμε κάπου εδώ ότι αγαπάμε τον Φοίβο <3. Ισχύει, αλλά δεν είναι ακατόρθωτο γιατί «ο χρόνος δεν υπάρχει, γιατί ο χρόνος είσαι εσύ και οι άλλοι και κανείς δεν γνωρίζει η ζωή που θα βγάλει».
Τι σας σχολιάζει ο κόσμος;
Κάποιοι ταυτίζονται, κάποιοι διαφωνούν, σε άλλους φτιάχνουμε τη διάθεση σε κάποιες δύσκολες καταστάσεις που περνάνε. Κουράγιο παιδιά. Μετά τα 30 είναι ζόρικα τα πράγματα, αλλά απολαυστικά!