Δεν είναι ο όγκος του νερού στη λίμνη Λοχ Νες που εντυπωσιάζει, αν και είναι σημαντικός. Εξάλλου πρόκειται για ακτές μήκους 23 μιλίων με απότομα τείχη που βυθίζονται σε μια άβυσσο 754 ποδιών αρκετά βαθιά για να βυθίσουν το Κάστρο του Εδιμβούργου δύο φορές.

Είναι το ανησυχητικό σκοτάδι που ξεχωρίζει. Η τύρφη ξεβράζεται στη λίμνη από τα γύρω ποτάμια και ρυάκια, δημιουργώντας νερό τόσο πλούσιο σε καφέ χρώμα όσο το τσάι που ρέει από γλάστρες σε ξενώνες στο κοντινό χωριό Drumnadrochit και στα Highlands πιο πέρα. Αλλά είναι κρύο, κατά μέσο όρο περίπου 40 F (4 ή 5 C) όλο τον χρόνο.

«Θα μπορούσες να κολυμπάς δίπλα σε ένα υποβρύχιο 400 ποδιών, θα ήταν δύο πόδια μπροστά σου και δεν θα το έβλεπες», λέει ο Alan McKenna, κοινωνικός λειτουργός την ημέρα και, στον ελεύθερο χρόνο του, ιδρυτής του Loch, μιας ερευνητική ομάδας Ness Exploration. «Είναι σαν ένας χαμένος κόσμος εκεί κάτω».

Ενενήντα χρόνια από τη «γέννηση» του μύθου

Αν δεν έχετε κρυφτεί κάτω από έναν βράχο σε μια κοιλάδα γεμάτη νερό που σχηματίστηκε από τη μετατόπιση των τεκτονικών πλακών πριν από μισό δισεκατομμύριο χρόνια, θα είστε εξοικειωμένοι με τη λίμνη Λοχ Νες και τα μυστήριά της.

Στις 12 Νοεμβρίου συμπληρώθηκαν ενενήντα χρόνια από τότε που ένας εργάτης του κοντινού εργοστασίου τράβηξε την πρώτη φωτογραφία του «τέρατος» του Λοχ Νες.

Νωρίτερα εκείνο το έτος, τον Απρίλιο του 1933, ο διευθυντής ενός τοπικού ξενοδοχείου πυροδότησε αυτό που θα γινόταν διεθνής φρενίτιδα με τη δήλωση θέασης στην ακτή ενός τεράστιου θηρίου που μοιάζει με φάλαινα.

Μετά από αμέτρητες θεάσεις «τεράτων», φάρσες, αναζητήσεις και αποστολές, το αίνιγμα αντέχει. Το ξενοδοχείο McKay’s στο Drumnadrochit έχει μετατραπεί στο νέο Loch Ness Center, αξίας 1,8 εκατομμυρίων δολαρίων και τον περασμένο Αύγουστο εκατοντάδες θαυμαστές της Nessie συγκεντρώθηκαν στη λίμνη για το μεγαλύτερο κυνήγι τεράτων των τελευταίων 50 ετών. Τα ευρήματα όμως ήταν ασαφή.

Ακόμη και όταν επισκέπτεστε τη λίμνη ένα θλιβερό απόγευμα Τρίτης, ο γκρίζος ουρανός που αντανακλάται στους ανήσυχους κυματισμούς της λίμνης καθώς οι ημερήσιοι ταξιδιώτες ντυμένοι με άνορακ από το κατάστημα με σουβενίρ, το Λοχ Νες εξακολουθεί να είναι σαν μια τουριστική παγίδα της προσδοκίας.

Για πολλούς είναι μια διασκεδαστική, ίσως ακατανίκητη, παράκαμψη σε ένα ταξίδι στο Isle of Skye ή στο Εθνικό Πάρκο Cairngorms. Υπάρχει, ωστόσο, μια γνήσια απόκοσμη παράδοση σε αυτά τα μέρη, από τον Ιρλανδό μοναχό Saint Columba που έδιωξε ένα θαλάσσιο φίδι από τον ποταμό Ness τον έκτο αιώνα, μέχρι τις διαβολικές γελοιότητες του Άγγλου αποκρυφιστή Aleister Crowley στο Boleskine House στη νοτιοανατολική πλευρά της λίμνης.

Το σπίτι αργότερα ανήκε στον Jimmy Page των Led Zeppelin, στη συνέχεια καταστράφηκε από πυρκαγιά το 2015 και τώρα βρίσκεται υπό ανακαίνιση και σποραδικά είναι ανοιχτό για περιηγήσεις.

Και αυτό για να μην αναφέρουμε τα κινούμενα πτώματα που ένας δύστυχος τοπικός λειτουργός λέγεται ότι έπρεπε να επιστρέψει στους τάφους τους στην αυλή της εκκλησίας Boleskine τον 17ο αιώνα.

Διαβάστε περισσότερα στο intronews.gr