Η λίστα Taste Atlas με βάση την κρίση του κοινού δημοσιεύει κάθε χρόνο τις λίστες της με τα καλύτερα γλυκά διεθνώς αλλά και εκείνη με τα καλύτερα λικέρ διεθνώς.
Taste Atlas: Το παραδοσιακό ρακόμελο
Στην Ελλάδα έχουμε παράδοση στην παρασκευή λικέρ και όλοι θυμόμαστε κάποιον δικό μας άνθρωπο να φτιάχνει κάποιου είδους λικέρ που μετά γευόταν όλη η οικογένεια.
Ίσως το πιο παραδοσιακό λικέρ που οι παλιότεροι έφτιαχναν με ευκολία, είναι το ρακόμελο, το οποίο βρίσκεται στη 15η θέση της λίστας.
Πρόκειται για αλκοολούχο ποτό που παρασκευάζεται από το συνδυασμό ρακής (συνήθως) με μέλι με τη διαδικασία της ζύμωσης των σακχάρων του μελιού και σερβίρεται ζεστό.
Για την παρασκευή του μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλα σπίριτς, όπως το τσίπουρο, η ζιβανία και να προσθέσουμε εκτός από κανέλα και άλλα μπαχαρικά, όπως κανέλα, γαρίφαλο, κάρδαμο ή και βότανα ή και χυμό ή φλούδα πορτοκαλιού.
Έχει συνδεθεί κυρίως με την Κρήτη, ωστόσο το παρασκευάζουν σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Καταναλώνεται κυρίως τους χειμερινούς μήνες σαν ζεστό ρόφημα.
Δεν πρέπει να μπερδεύεται με την ψημένη ρακή, που είναι τοπικό ποτό της Αμοργού και παρασκευάζεται από ρακή, ζάχαρη και περισσότερα μπαχαρικά, ενώ σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου.
Taste Atlas: Η Μαστίχα της Χίου
Στη θέση 20 συναντάμε τη δεύτερη ελληνική εκπροσώπηση και δεν είναι άλλη από την αγαπημένη Μαστίχα που αποτελεί και το ιδανικό χωναυτικό μετά ένα καλό γεύμα.
Συνδέεται με τη Χίο που είναι και τόπος παραγωγής της μαστίχας, του βασικού υλικού που δίνει και το όνομά του στο λικέρ.
Παρασκευάζεται με απόσταξη των κρυστάλλων μαστίχας. Προστίθεται τυπικά ζάχαρη.
Έχει μια ξεχωριστή γεύση, που θυμίζει πεύκο και βότανα. Υπάρχει ένας ισχυρισμός ότι έχει φαρμακευτικές ιδιότητες και βοηθά στην πέψη.
Η διαδικασία παραγωγής ρυθμίζεται από την ελληνική νομοθεσία και περιλαμβάνει την ανάδευση ή απόσταξη μαστίχας με οινόπνευμα. Το διάλυμα εν συνεχεία αραιώνεται με νερό και προστίθεται ζάχαρη.
Οι μόνοι αρωματικοί παράγοντες που χρησιμοποιούνται στο λικέρ Μαστίχα Χίου είναι αλκοολικό απόσταγμα μαστίχας ή μαστιχέλαιο από μαστίχα Χίου.
Η μαστίχα είναι ο σκληρυμένος χυμός που συλλέγεται από το μαστιχόδεντρο, μικρός αειθαλής θάμνος που αναπτύσσεται σε βραχώδη εδάφη στο νότιο τμήμα του νησιού.
Η μαστίχα Χίου είναι πιστοποιημένη από τον Οργανισμό Πιστοποίησης και Εποπτείας Αγροτικών Προϊόντων.
Να σημειώσουμε ότι στις πέντε πρώτες θέσεις της λίστας βρίσκονται, στην κορυφή του ιαπωνικό Umeshu και στην υπόλοιπη πεντάδα: Amarula (Νότια Αφρική), Frangelico (Ιταλία), Coconut Rum (Νήσοι Μπαρμπέιντος), Baileys (Ιρλανδία).
Πηγή: Intronews