Για την κλιματική κρίση τα έχουμε πει, πλέον μιλάμε για κλιματική κατάρρρευση και η κατάσταση είναι αρκετά δυσοίωνη. Οι επιπτώσεις της όμως δεν περιορίζονται σε φυσικές καταστροφές. Απειλείται η ύπαρξη μας, απειλούνται και προϊόντα τα οποία θεωρούσαμε δεδομένα τόσο καιρό.
Νέα μελέτη δείχνει πως η ποιότητα και η γεύση της μπίρας αλλάζει. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό οφείλεται στο ότι η παραγωγή του ευρωπαϊκού λυκίσκου που δίνει στη μπύρα τη χαρακτηριστική πικρή γεύση της, μειώνεται. Τα θερμότερα, μακρύτερα και ξηρότερα καλοκαίρια προβλέπεται ότι θα επιδεινώσουν την κατάσταση και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανατιμήσεις στην αγορά της μπύρας.
Η παραγωγή λυκίσκου, γίνεται όλο και δυσκολότερη αναφορικά με τους μεγάλους παραγωγούς μπύρας στην Ευρώπη, όπως η Γερμανία, η Τσεχία και η Σλοβενία.
«Όλα τα σενάρια προβλέπουν μείωση των αποδόσεων λυκίσκου μεταξύ 12% και 35% κατά την περίοδο 2021-2050 σε όλες τις μεγάλες περιοχές καλλιέργειας λυκίσκου στην Ευρώπη», σύμφωνα με όσα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Nature Communications».
«Δεδομένου ότι τα γεγονότα ξηρασίας προβλέπεται να αυξηθούν με μεγάλη βεβαιότητα στη νότια Ευρώπη και με μέτρια βεβαιότητα στην κεντρική Ευρώπη, θα χρειαστεί να επεκταθεί η έκταση της παραγωγής του αρωματικού λυκίσκου κατά 20% σε σύγκριση με την τρέχουσα έκταση, ώστε να αντισταθμιστεί μια μελλοντική μείωση», αναφέρουν οι επιστήμονες της μελέτης.
Αξίζει αν σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σχεδόν οι μισές εκτάσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης βίωσαν σοβαρή ξηρασία, αυξάνοντας την πίεση στην παραγωγή τροφίμων.