Ένας Γάλλος τουρίστας συνελήφθη καθώς προσπαθούσε να φύγει από τη Σαρδηνία με 41 κιλά βότσαλα και πέτρες στο πορτμπαγκάζ του, κατηγορούμενος ότι τα πήρε παράνομα από την παραλία Lampianu στην ακτή Sassari, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές την Τρίτη. Οι Ιταλοί τελωνειακοί τον σταμάτησαν πριν επιβιβαστεί σε πλοίο που συνδέει το Πόρτο Τόρες (βορειοδυτική Σαρδηνία) με τη Νίκαια (νοτιοανατολική Γαλλία).

Σύμφωνα με τη La Repubblica , τα βότσαλα κατασχέθηκαν και θα επιστρέψουν στην παραλία από την οποία αφαιρέθηκαν. Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Porto Conte Park της Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής Capo Caccia-Isola Piana θα μεταφέρει το υλικό που κατασχέθηκε. Στον Γάλλο τουρίστα επιβλήθηκε πρόστιμο βάσει του περιφερειακού νόμου του 2017 και τώρα κινδυνεύει με πρόστιμο μεταξύ 500 και 3.000 ευρώ.

Οι τελωνειακές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα μια εικόνα με τις κατασχεμένες πέτρες και βότσαλα, τα οποία κατέλαβαν σχεδόν ολόκληρο το τραπέζι με τον όγκο τους. Μερικές από τις πέτρες είχαν το μέγεθος μιας μπάλας ράγκμπι.

Η Σαρδηνία είναι γνωστή για τις παρθένες παραλίες της με λευκή άμμο – τόσο πολύτιμη άμμο που οι περιφερειακές αρχές ψήφισαν νόμο το 2017 για να εμποδίζουν τους τουρίστες να το παίρνουν μαζί τους στο σπίτι. Το να παίρνεις, να κρατάς ή να πουλάς άμμο, βότσαλα, πέτρες ή κοχύλια από την ακτή ή τη θάλασσα της Σαρδηνίας χωρίς άδεια τιμωρείται με πρόστιμο μεταξύ 500 και 3.000 ευρώ.

Το 2019, ένα ζευγάρι Γάλλων συνελήφθη αφού βρέθηκαν με 40 κιλά άμμου (τι έχει η Σαρδηνία και ειναι η άμμος της εξαγώγιμο ΠΟΠ;) κρυμμένα στο αυτοκίνητό τους καθώς ετοιμάζονταν να επιβιβαστούν σε φέρι από το Πόρτο Τόρες στην Τουλόν. Ισχυρίστηκαν ότι το έπαιρναν στο σπίτι ως «ενθύμιο» και δεν γνώριζαν ότι είχαν διαπράξει έγκλημα.

Δεν υπάρχει σωτηρία.