Οι γυμνιστές στην Ισπανία θέλουν η κυβέρνηση να κάνει κάτι για τους ντυμένους τουρίστες που επισκέπτονται τις παραλίες γυμνιστών. Η ομοσπονδία γυμνιστών της Καταλονίας διαμαρτύρεται για την εισροή νεοφερμένων που φορούν μαγιό και τους προκαλεί αβολοσύνη με μια εκστρατεία που στοχεύει στην προστασία της παράδοσης δεκαετιών που σχετίζεται με 50 περίπου από τις παραλίες της περιοχής.

Η ένωση έστειλε επιστολή στην καταλανική κυβέρνηση ζητώντας μια συνάντηση για να αντιμετωπίσει αυτό που περιέγραψε ως «τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι γυμνιστές στις παραλίες της Καταλονίας». Η συλλογικότητα έχει ήδη αρχίσει να εξετάζει πιθανά αιτήματα, από ενισχυμένη σήμανση για γυμνές παραλίες έως μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού που θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση του σεβασμού για τον γυμνισμό. Δεν έχουν λάβει ακόμη απάντηση.

Ελπίζουν ότι η εκστρατεία θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι ορισμένες παραλίες θα παραμείνουν ασφαλείς χώροι για τους γυμνιστές και θα συμβάλει στη διατήρηση της παράδοσης. Ο Seigmon Rovira, ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Γυμνιστών της Καταλονίας, είπε σε μια συνέντευξη στον Guardian ότι «πριν, οι άνθρωποι έφταναν σε μια παραλία γυμνιστών και είτε έφευγαν είτε γδύνονταν.

Ένα μεγάλο μέρος αυτού που οδήγησε σε αυτήν την «εισβολή» είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο τουρισμός, με τους ταξιδιωτικούς bloggers και τους influencers να δίνουν στους followers τους τις ωραιότερες και πιο απομονωμένες παραλίες.

Υπάρχουν γυμνιστές που έχουν σταματήσει να πηγαίνουν σε μερικές παραλίες επειδή έχουν πολύ κόσμο και υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που φορούν μαγιό και έτσι αισθάνονται άβολα. Άλλοι επιλέγουν να παραμείνουν ντυμένοι, αποθαρρυμένοι από το πλήθος των επισκεπτών που χρησιμοποιούν smartphone που θέλουν να μοιραστούν το όμορφο σκηνικό με τους διαδικτυακούς τους ακόλουθούς. Οι άνθρωποι που είναι γυμνοί δεν θέλουν να καταλήγουν με τις φωτογραφίες τους στα social media.

Το μήνυμα  της εκστρατείας είναι η καμπάνια ενός βίντεο, που δημοσίευσε πρόσφατα ο σύλλογός του, το οποίο απεικονίζει δύο τουρίστες που πέφτουν πάνω σε μια παραλία γυμνιστών και σύντομα περνούν από το ξάφνιασμα στο γδύσιμο.