Μια φορά κι έναν καιρό, οι ανύπαντρες 29χρονες γυναίκες ήταν οι γεροντοκόρες. Σήμερα, κάθε γυναίκα που παντρεύεται κάτω των 30 ετών θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί μικρή για γάμο. Για παράδειγμα, ο μέσος Αμερικανός περιμένει πλέον για τον πρώτο του γάμο μέχρι να φτάσει στα πρώτα «άντα» και αυτό είναι ένα τεράστιο άλμα σε σχέση με το 1960, όταν η μέση ηλικία γάμου ήταν τα 20 έτη για τις γυναίκες και τα 23 έτη για τους άνδρες. Αλλά ακόμα και αν οι επικρατούσες αντιλήψεις για το γάμο έχουν αλλάξει σε τρομερά μεγάλο βαθμό, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το να παντρεύεσαι σε μικρή ηλικία είναι το σωστό. Μάλιστα, θα σας το τονίσουν αυτό ακόμα και στο TikTok.

Η Denise Lee, μια διαζευγμένη επιχειρηματίας που πρόσφατα δημοσίευσε ένα βίντεο εξηγώντας ότι αν μπορούσε να αλλάξει τα 20 και τα 30 της χρόνια, δεν θα είχε παντρευτεί. «Γνώρισα τον σύζυγό μου όταν ήμουν 24 ετών και παντρευτήκαμε όταν ήμουν 29 ετών», είπε. «Εκείνη την εποχή, σκέφτηκα ότι αυτή ήταν κάτι σαν την ιδανική κατάσταση, η τέλεια ηλικία για να παντρευτώ. Αλλά αυτό που συνειδητοποίησα ήταν ότι στα τέσσερα χρόνια που ήμασταν παντρεμένοι, μεγάλωσα τόσο πολύ ως άνθρωπος. Αποφοίτησα από τη σχολή διοίκησης επιχειρήσεων, ξεκίνησα τη δική μου επιχείρηση. Έγινα τόσο διαφορετικός άνθρωπος που δεν ένιωθα ότι μου ταίριαζε πια, και δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να το συνειδητοποιήσω αυτό στα 29 μου όταν είπα το ναι».

Και το επιχείρημα της Lee είναι σοβαρό. Παρ’ όλα αυτά, ένα τσούρμο Κάρεν βρέθηκε στα σχόλια για να την αποκαλέσει «εγωίστρια». «Ο γάμος είναι μια δέσμευση. Όχι ένα ζευγάρι παπούτσια που ξεπερνάς», έγραψε ένα άτομο. «Και οι δύο άνθρωποι αλλάζουν κατά τη διάρκεια της σχέσης, αλλά προσαρμόζεστε ο ένας στον άλλον και συνεχίζετε να προχωράτε μπροστά. Έτσι χτίζεις την αγάπη».

Κάποιες από τις αντιδράσεις ήταν λιγότερο έντονες, αλλά εξακολουθούσαν να είναι επικριτικές. «Η γυναίκα μου και εγώ πήγαμε μαζί στο λύκειο, βγήκαμε ραντεβού στα 24, παντρευτήκαμε στα 30, κάναμε παιδιά στα 32. Γινόμαστε 40 τον επόμενο χρόνο», έγραψε κάποιος. «Νομίζω ότι το να μεγαλώνουμε μαζί είναι το κλειδί».

Στο reel της, η Lee είπε ότι κοιτάζοντας πίσω, θα είχε επιτρέψει στον εαυτό της «να αναπτυχθεί πολύ περισσότερο» πριν πάρει μια τόσο μεγάλη απόφαση όπως ο γάμος. «Πραγματικά, δεν είναι κάτι εναντίον του συγκεκριμένου συντρόφου, αλλά είχε να κάνει περισσότερο με την κατεύθυνση που ήθελα να πάρει η ζωή μου. Τα ενδιαφέροντά μου στα 35 μου ήταν αγνώριστα για τον νεότερο εαυτό μου και δεν νομίζω ότι θα ήταν δίκαιο εκ μέρους μου να τον πάρω μαζί μου σε αυτό το ταξίδι αν δεν πίστευα ότι ήταν ο κατάλληλος σύντροφος για την εκδοχή που επρόκειτο να έρθει».

Ένας άλλος χρήστης συμμετείχε με το δικό του σχόλιο: «Μεγαλώνουμε και εξελισσόμαστε συνεχώς. Το άτομο που είσαι στα 40 μπορεί να μην είναι το άτομο που είσαι στα 50. Το να είσαι σε θέση να αγαπάς ένα άτομο σε κάθε εκδοχή ή στάδιο της ζωής σου ΚΑΙ της δικής του ζωής είναι αυτό που θα καθορίσει αν ένας γάμος θα αντέξει στο χρόνο».

Και επιτέλους, κάποιος είπε αυτό που όλοι σκεφτόμασταν: “Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ένα απλό βίντεο σαν αυτό προκαλεί τόση οργή από γυναίκες και άνδρες. Η προβολή, οι υποθέσεις και ο θυμός επειδή κάποιος αναγνώρισε ότι ήταν ένα εντελώς διαφορετικό άτομο με διαφορετικά ενδιαφέροντα, οπότε μια σχέση δεν λειτουργούσε πια». Μπορεί οι παραδοσιακοί γάμοι και οι σχέσεις να πέφτουν στο κενό, αλλά μέσα από όλα αυτά, ένα πράγμα παραμένει το ίδιο: οι επικριτές του διαδίκτυο είναι πιο ισχυροί από ποτέ.