«Tα τραγούδια και η μουσική θα μας ταξιδέψουν και θα μας ενώσουν σε ένα κοινό όραμα για ένα καλύτερο αύριο». Με αυτές τις λέξεις ο Σταύρος Ξαρχάκος έδωσε το δικό του μήνυμα για τη συναυλία του στο The Ellinikon. Και πράγματι, η μουσική (και η τέχνη) πάντα ήταν ένα όχημα -μας οδηγούσαν, μέσα από το κοινό βίωμα και συναίσθημα, σε έναν κόσμο όπου μπορούμε να συν-υπάρξουμε και να συν-δημιουργήσουμε.

Την Παρασκευή 9 Ιουλίου τα φώτα στον πρώην διεθνή αερολιμένα άναψαν ξανά ύστερα από 21 χρόνια και ο χώρος γέμισε με κόσμο. Η συναυλία ήταν μέρος του «The Ellinikon Moments», του νέου θεσμού πολιτιστικών εκδηλώσεων που εγκαινίασε η Lamda Developments και πραγματοποιήθηκε στη θέση του διαδρόμου προσγειώσεων/απογειώσεων με ελεύθερη είσοδο.

Ίσως και να μην υπήρχε πιο ιδανική τοποθεσία. Η τέχνη είναι συνυφασμένη με την εμπειρία του ταξιδιού. Σε ένα πρώτο επίπεδο, προσέφερε μια οδό διαφυγής από αυτό που αποκαλούμε «πραγματικότητα». Το κυριότερο όμως είναι ότι πυροδοτείται από την περιέργεια και το πνεύμα της περιπέτειας -αυτή τη φορά μπορεί να μην ανακαλύπτουμε και διευρύνουμε τα όρια του φυσικού μας κόσμου, αλλά κάνουμε κάτι εξίσου θαυμαστό: ψηλαφούμε τα όρια του ανθρώπινου πνεύματος. Η μουσική και η τένχη επεκτείνουν τον κόσμο μας, είναι η συνέχεια του αεροδιαδρόμου από τον οποίο ορμάμε στον ουρανό. Και όπως τόσοι και τόσοι ταξιδιώτες κουβαλούσαν την προσδοκία και την ελπίδα για κάτι καλύτερο, έτσι και τα τραγούδια φέρουν στον πυρήνα τους τα παραπάνω -μόνο έτσι συνεχίζουμε το ταξίδι μας προς τη γραμμή των οριζόντων.

Στον αεροδιάδρομο λοιπόν, εκεί από όπου ξεκινούσαν τα ταξίδια στον κόσμο, η λαμπερή Ηρώ Σαΐα με το κέφι και την αισθαντική φωνή της, ξεσήκωσε το κοινό. Και από εκεί ο σπουδαίος Ξαρχάκος μετέδωσε για μια ακόμα φορά, μέσα από τη δωρική φιγούρα του, μια ρωγμή στο χώρο και το χρόνο για να κοιτάξουμε στα κοιτάσματα του πάθους του. Ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να νιώσουμε και εμείς λίγη από αυτή τη δόνηση που μόλις μερικές πριν είχε μοιραστεί με τους μαθητές ωδείου στη Σύρο όταν τους διηύθυνε για να παίξουν τη «Φραγκοσυριανή», σε ένα βίντεο που κατέκτησε κάθε γωνιά του διαδικτύου.

Αυτή η συνάντηση και συνύπαρξη παρελθόντος και μέλλοντος είναι βασική αξία και του The Ellinikon. Το παρελθόν ενός εμβληματικού τοπόσημου της Αθήνας, το παράθυρό της προς τον υπόλοιπο κόσμο, συναντά το μέλλον της αστικής ανάπλασης, το μέλλον των πόλεων μας. Πλέον είναι όλος ο κόσμος που στρέφει το βλέμμα του προς το The Ellinikon.