Είναι δύσκολο να μιλήσεις για την ιστορία της ηλεκτρονικής μουσικής χωρίς να αναφέρεις τους The Orb. Με πάνω από 30 χρόνια πορείας, το πρωτοποριακό project του Dr. Alex Paterson έχει αφήσει ανεξίτηλο αποτύπωμα σε κάθε γωνιά του genre, από το ambient rave των 90s μέχρι την πιο αφαιρετική σύγχρονη electronica. Η ξεκάθαρη επιρροή τους πάνω στα dance και τα ambient samples και τις λούπες που κυριάρχησαν τις επόμενες δεκαετίες ήταν και θα παραμείνει ανεξίτηλη. Παρακάτω θυμόμαστε πέντε καθοριστικές στιγμές όπου οι The Orb δεν ακολούθησαν απλώς την εξέλιξη του ήχου, αλλά την υπαγόρευσαν.

The Orb,

1. “Little Fluffy Clouds”: Η ψυχεδέλεια δείχνει τον δρόμο και οι Orb αλλάζουν τον ρου της ιστορίας.

Το 1990 οι The Orb κυκλοφορούν το “Little Fluffy Clouds”, ένα κομμάτι που θα καθορίσει την αισθητική μίας ολόκληρης δεκαετίας. Με σαμπλαρισμένες φωνές από μία συνέντευξη της Αμερικανίδας τραγουδίστριας Rickie Lee Jones, την κιθάρα του Steve Reich και τα χαρακτηριστικά τους ambient beats, το κομμάτι οδηγεί τον ακροατή σε έναν φαντασιακό κόσμο, με τρόπους που η ηλεκτρονική σκηνή δεν γνώριζε μέχρι τότε. Το τραγούδι φυσικά έγινε instant hit, αλλά αποτέλεσε και αποκάλυψη στο το πώς μπορείς να δημιουργήσεις πειραματική μουσική που να είναι οικεία και τόσο συναισθηματικά φορτισμένη.

2. “Blue Room”: 40 λεπτά ambient μπαίνουν στα charts. Κυριολεκτικά.

Το 1992 οι The Orb κυκλοφορούν το “Blue Room” — ένα single διάρκειας 39 λεπτών και 58 δευτερολέπτων, που έγινε το μεγαλύτερο σε διάρκεια κομμάτι στην ιστορία των UK charts, φτάνοντας στο στην θέση Νο.8. Το κομμάτι είναι μια αργόσυρτη, ambient dub τελετουργία που αποδεικνύει ότι η mainstream σκηνή μπορεί να χωρέσει και κάτι διαφορετικό, αν αυτό συνοδεύεται από αληθινό όραμα. Ένα ονειρικό soundtrack μπαίνει στα charts του BBC καταρρίπτοντας όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι τότε για την εμπορική μουσική.

3. Το live σκάκι στο Top of the Pops

Στην τηλεοπτική τους εμφάνιση για το “Blue Room”, οι The Orb δεν έπαιξαν μουσική. Αντίθετα, ο Alex Paterson και ο Kris Weston κάθισαν και έπαιζαν σκάκι on camera, δίπλα στα decks. Ήταν ένα statement ενάντια στο playback που κυριαρχούσε στο Top of the Pops, και ταυτόχρονα ένα ειρωνικό σχόλιο απέναντι στην μουσική βιομηχανία. Για κάτι τέτοια τους αγαπάμε!

4. Όταν ο David Gilmour μπήκε στο studio με τους Orb

Το 2010 κυκλοφορεί το Metallic Spheres, ένας δίσκος που γεννήθηκε από μια συνεργασία που κανείς δεν περίμενε αλλά όλοι θαύμασαν: Οι The Orb ένωσαν δυνάμεις με τον David Gilmour των Pink Floyd, φέρνοντας ως αποτέλεσμα έναν ψυχεδελικό ambient δίσκο, γεμάτο spacey ηχοτοπία, dub μπάσα και απίστευτα εύστοχες προσμείξεις prog rock και ηλεκτρονικής μουσικής.

Bonus: Σαν να μην έφτανε αυτό, το 2012 οι The Orb συνεργάζονται και με τον LeeScratchPerry, τον άνθρωπο που εφηύρε (κυριολεκτικά) το dub.

5. Το Prism (2023): Απόδειξη ότι οι θρύλοι δεν σκουριάζουν

Δεν είναι λίγοι οι καλλιτέχνες που δυσκολεύονται να παραμείνουν δημιουργικοί μετά από δεκαετίες. Ευτυχώς για εμάς, οι The Orb δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Το Prism (2023), μαζί με το Abolition of the Royal Familia (2020), δεν είναι απλά καλά albums, αλλά αποτελούν την επιτομή της ιδιαίτερης προσωπικότητας των Orb και την περίτρανη απόδειξη του πόσο διαχρονικοι είναι. Τα δύο albums είναι φυσικά γεμάτα αναφορές στο παρελθόν τους, αλλά με παραγωγή τόσο φρέσκια που μπορείς να την ακούσεις δίπλα σε οποιαδήποτε σύγχρονη κυκλοφορία. Όπως σχολίασε και το Clash Magazine: “Οι The Orb συνεχίζουν να παίζουν με το χρόνο, τον χώρο και την ψευδαίσθηση, όπως και να παραμένουν μπροστά από την εποχή τους.”

The Orb,

Οι The Orb εμφανίζονται ζωντανά το Σάββατο 5 Απριλίου στο Gazarte Ground Stage.

Εισιτήρια προπωλούνται μέσω της more.com και του δικτύου καταστημάτων της, ενώ διαθέσιμα θα είναι και στα εκδοτήρια του συναυλιακού χώρου την ημέρα της συναυλίας.