Blackout Challenge ή μήπως “βλακ άουτ”; Ένα έφηβο κορίτσι, μαθήτρια στο 1ο Λύκειο Συκεών, λιποθύμησε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Χρειάστηκε να ανοίξουν κάποια στόματα για να αντιληφθούμε ότι η λιποθυμία δεν ήταν αποτέλεσμα εξάντλησης, ούτε στιγμιαίας αδιαθεσίας, αλλά… πρόκλησης του TikTok! To “Blackout Challenge”, ένα βλακώδες και επικίνδυνο παιχνίδι, έγινε πάλι μόδα από το συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης και απειλεί την καθημερινότητα και των δικών μας παιδιών, καθώς και των ανυποψίαστων γονιών τους.

Τι είναι αυτό το Blackout Challenge;
Η προσπάθεια να κρατήσεις την αναπνοή σου όσο περισσότερο μπορείς. Να δοκιμάσεις τα όριά σου. Μέχρι λιποθυμίας. Όπως ακριβώς το γράφουμε. Ολοένα και περισσότεροι έφηβοι υποβάλλουν τον εαυτό τους σ’ αυτή τη δοκιμασία, την οποία βιντεοσκοπούν κιόλας για να «δημιουργήσουν περιεχόμενο» στο TikTok, μέχρι που σωριάζονται λιπόθυμοι και προφανώς χρειάζονται ιατρική βοήθεια.
Το περιστατικό αυτό, που σημειώθηκε πριν λίγες ημέρες, ήταν το πρώτο που καταγράφηκε στην Ελλάδα. Από καθαρή τύχη ήταν το πρώτο και τόσο σοβαρό. Διότι κανείς δεν γνωρίζει πόσα άλλα τέτοια περιστατικά έχουν γίνει και δεν έχουν καταγραφεί (επειδή κάποιοι ντράπηκαν να τα καταγγείλουν ή επειδή τα παιδιά ανέκτησαν τις αισθήσεις τους χωρίς ιατρική βοήθεια). Κανείς, επίσης, δεν γνωρίζει πόσο εκτεταμένο είναι αυτό το φαινόμενο. Πόσο αθώα είναι, τελικά, τα βίντεο που παρακολουθούν τα παιδιά για να περνούν την ώρα τους, και τους μπαίνουν τόσο επικίνδυνες ιδέες στα μυαλά τους.
Στις ΗΠΑ, όπου η καταγραφή είναι πιο λεπτομερής, φαίνεται ότι το θέμα μαστίζει τη σχολική και εφηβική κοινότητα για αρκετούς μήνες. Διευθυντές σχολείων έχουν φτάσει στο σημείο να στείλουν επιστολές στους γονείς σχετικά με αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι, που επανεμφανίστηκε ξανά στο διαδίκτυο.
Αυτό το Blackout Challenge υπάρχει τουλάχιστον από το 2008, αλλά άρχισε να κάνει τον γύρο του TikTok ξανά το 2021. Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει τους νεαρούς χρήστες να μην δοκιμάσουν την τάση, η οποία συνδέθηκε με περισσότερους από 80 θανάτους πίσω όταν πρωτοεμφανίστηκε. Τον Νοέμβριο του 2022, μια έκθεση του Bloomberg Businessweek συνέδεσε την πρόκληση με τουλάχιστον 15 θανάτους σε παιδιά 12 ετών και κάτω τους προηγούμενους 18 μήνες, συν πέντε επιπλέον θανάτους σε παιδιά ηλικίας 13 και 14 ετών.
Πολλοί από τους παθόντες έχουν προχωρήσει και σε μηνύσεις προς την κινεζική μητρική της εταιρεία ByteDance. Για να «βοηθηθούν» να κρατήσουν την αναπνοή τους όσο το δυνατόν περισσότερο, κάποιοι έφηβοι δεν διστάζουν να χρησιμοποιούν και λουριά από τσάντες ή σχοινιά, με τα οποία σφίγγουν το λαιμό τους!

Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα στον εγκέφαλο μ’ αυτό το παιχνίδι είναι η έλλειψη οξυγόνου παρόμοια με εκείνη όταν κάποιος πνίγεται, πνίγεται ή έχει καρδιακή ανακοπή. Αν έχει κάποιος χαμηλό οξυγόνο στον εγκέφαλο για περισσότερα από τρία λεπτά, μπορεί να υποστεί εγκεφαλική βλάβη και αν έχετε χαμηλό οξυγόνο στον εγκέφαλο για περισσότερα από πέντε λεπτά, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.
Πώς μπορούν οι γονείς, λοιπόν, να αναγνωρίσουν τέτοια σημάδια, ενώ παράλληλα επιτρέπουν στο παιδί τους να έχει κινητό και να παρακολουθεί βίντεο; Αν παρατηρήσετε κόκκινα μάτια, σημάδια στο λαιμό των παιδιών, αν παραπονούνται για σοβαρούς πονοκεφάλους και αν έχουν εκτεταμένο αίσθημα αποπροσανατολισμού, τότε αυτές είναι σοβαρές ενδείξεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι γονείς δεν έχουν ακούσει γι’ αυτά τα βίντεο-πρόκληση που κυκλοφορούν. Γι’ αυτό οφείλουν να ευαισθητοποιηθούν, αλλά και οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης και οι εκπαιδευτικοί, ώστε να μπορούν να αναγνωρίσουν προειδοποιητικά σημάδια της δραστηριότητας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι τα ίδια τα παιδιά είναι σίγουρο ότι δεν εκτιμούν σωστά τους κινδύνους αυτής της δραστηριότητας.
Η πιο σοβαρή διαδικασία ελέγχου, βέβαια, είναι αυτή του κινητού τηλεφώνου του παιδιού ή άλλης συσκευής στην οποία έχει πρόσβαση και μπορεί να παρακολουθήσει βίντεο, είτε αυτή είναι τάμπλετ, είτε υπολογιστής και τηλεόραση. Κι αυτό για να μην θρηνήσουμε θύματα, όπως έχει γίνει στις ΗΠΑ, χωρίς πραγματικά κανένα λόγο και αιτία.