Σε κάνει να χάνεις τα λογικά σου η συχνότητα με την οποία τα περιστατικά κακοποίησης, βίας και εκφοβισμού των γυναικών εμφανίζονται. Ίσως από τις πιο σοκαριστικές ειδήσεις να ήταν η πρόσφατη αποκάλυψη ότι 70.000 άντρες στο διαδίκτυο μοιράζονταν «συμβουλές» σχετικά με την εξουδετέρωση και τον βιασμό γυναικών. Ήρθα όμως αντιμέτωπη με το αδιανόητο βίντεο στο οποίο ένας άντρας τα ξημερώματα της Δευτέρας 13/1 κυνηγούσε μια γυναίκα με κατεβασμένο το παντελόνι του στο Άλσος Περιστερίου.
Όπως φαίνεται και στο βίντεο, η νέα γυναίκα τρέχει πανικόβλητη για να ξεφύγει ενώ ο άνδρας την ακολουθεί κάνοντας τη γνωστή κίνηση ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΕΝΩ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟ ΠΙΣΩ.
Στην μαρτυρία που ανέβασε στα social media η κοπέλα περιέγραψε : «Όσες κοπέλες μένετε γύρω από το Άλσος Περιστερίου, προσέχετε. Εγώ πρόλαβα να μπω σπίτι από τύχη. Με κυνήγησε από την εκκλησία του Εσταυρωμένου. Δυστυχώς, δεν τον πρόλαβαν, είχε ήδη φύγει. Είναι γύρω στα 30, με μούσι, μελαχρινός. Νιώθω απαίσια που δεν πρόλαβα να κάνω κάτι πιο άμεσο και δεν θέλω να σκέφτομαι τι μπορεί να προλάβει να κάνει σε κάποια άλλη κοπέλα. Να προσέχετε τους εαυτούς σας.»
Σε μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, το ίδιο άτομο έχει ξανακάνει ανάλογες επιθέσεις όχι μόνο σε μια γυναίκα, αλλά σε πολλές, πολλές φορές, γεγονός που εντείνει την ανησυχία στην τοπική κοινότητα.
Είναι ο εκφοβισμός σε μια γυναίκα η καθημερινότητα μας;
Τέτοια γεγονότα έχουν σταματήσει πλέον να μας εκπλήσσουν, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο. Είναι τόσο συχνό φαινόμενο η γυναικεία κακοποίηση, ερχόμαστε σχεδόν κάθε μέρα αντιμέτωποι με ένα τέτοιο συμβάν που βρισκόμαστε στα όρια να το θεωρήσουμε φυσιολογικό. Νιώθουμε και είμαστε απροστάτευτες γιατί δεν έχουμε που να απευθυνθούμε για βοήθεια.
Σε καμία γυναίκα δεν αρέσει να κυκλοφορεί με τα κλειδιά ανάμεσα στα χέρια. Σε καμία δεν αρέσει να νιώθει ανασφάλεια με τα ρούχα της «μην τυχόν και προκαλέσει». Όχι, τα χυδαία σχόλια που θα ακούσουμε για το σώμα μας δεν είναι κομπλιμέντα, μας αηδιάζουν. Όχι, δεν θέλουμε να λάβουμε αυτή τη φωτογραφία χωρίς να τη ζητήσουμε. Δεν γουστάρουμε τα αδιάκριτα βλέμματα ούτε να είναι επικίνδυνο να βγούμε από το σπίτι μας από μια ώρα και μετά. Πόσες ακόμα γυναίκες πρέπει να χάσουμε και πόσα αποτρόπαια περιστατικά πρέπει να φτάσουν στα αυτιά μας για να σπάσει αυτός ο κύκλος του τρόμου ;
To 2024 άφησε πληγές
Μέσα στο 2024 τα στοιχεία που διαθέτει η ΕΛ.ΑΣ. για τα καταγεγραμμένα περιστατικά και συλλήψεις παρουσίασαν ραγδαία αύξηση, κυρίως λόγω του γεγονότος πως τα θύματα έχουν πάρει το θάρρος να προχωρήσουν σε καταγγελίες.
Ειδικότερα τα καταγεγραμμένα περιστατικά στο πρώτο εννεάμηνο της χρονιάς ξεπέρασαν τις 18 χιλιάδες, ενώ οι συλλήψεις είναι πάνω από 10.100. Τρία στα τέσσερα θύματα είναι γυναίκες.
Aποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία της πρώτης επίσημης μελέτης των χαρακτηριστικών και της έκτασης του φαινομένου της σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας στην εργασία, που εκπόνησε το FES σε συνεργασία με τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ).
Σύμφωνα με τη μελέτη, από τους 876 συμμετέχοντες και συμμετέχουσες στην έρευνα για την Ελλάδα, το 31,4% δήλωσε ότι έχουν υπάρξει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας. Η πλειονότητα των θυμάτων είναι γυναίκες (75,3%).
Για πρώτη φορά, σε αυτήν τη μελέτη αποτυπώνεται ο βαθμός της υποδήλωσης του φαινομένου στις αρμόδιες Αρχές, που αγγίζει μόλις το 1,6%. Τα θύματα απαντούν ότι δεν προσφεύγουν στις Αρχές είτε γιατί «δεν τις εμπιστεύονται» (27,2%) είτε γιατί πιστεύουν ότι τίποτα δεν θα μπορούσε να γίνει (51,1%).
Η πρώτη γυναικοκτονία για το 2025
Το ποδαρικό στη νέα χρονιά το κάναμε με μια ακόμη δολοφονία και το όνομα του θύματος Ευγενία. Έφυγε από τη ζωή στις 3/1/2025 μετά από πολύμηνη μάχη.
Η άτυχη γυναίκα μετά τον ξυλοδαρμό που υπέστη από τον σύντροφό της τον περασμένο Οκτώβριο μεταφέρθηκε από την Ξάνθη στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης και από εκεί σε νοσοκομείο της Βουλγαρίας. Ωστόσο, 3 μήνες μετά ξεψύχησε.
Η οικογένειά της καταγγέλλει πως η Ευγενία δεχόταν κακοποιητική συμπεριφορά από τον σύντροφό της για μήνες. Ο 42χρονος την απομάκρυνε από το περιβάλλον της, τη μετέφερε στο χωριό του και στη συνέχεια άρχισε να την χτυπά και να την απειλεί. Μόλις λίγα 24ωρα μετά την είσοδο του νέου έτους.
Ποια είναι η παγίδα
Είναι πολύ φυσιολογικό και επόμενο, όταν ακούμε να συμβαίνουν τόσο συχνά τέτοια περιστατικά να γεμίζουμε με φόβο, θυμό και μίσος. Νιώθουμε αδικία που οι άντρες θεωρούν ότι έχουν εξουσία σε εμάς και το σώμα μας και γι αυτό «πέφτουμε στην παγίδα» του «όλοι οι άντρες είναι έτσι».
Δεν έχω σκοπό να καθαρίσω το όνομα των αντρών. Παρόλα αυτά πρέπει να σκεφτούμε το εξής: Αυτοί οι ψευτόμαγκες μεγάλωσαν με την πεποίθηση ότι όλη η δύναμη τους βρίσκεται στην μπουνιά τους και το παντελόνι τους. Το πρόβλημα δηλαδή ξεκινάει από την οικογένεια και πως επιλέγει να μεγαλώσει ένα αγόρι.
Θα ακουστεί παράξενο, αλλά και οι άντρες είναι θύματα της πατριαρχίας (σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούμε ή δίνουμε ελαφρυντικά σε αποτρόπαιες καταστάσεις). Αν μεγαλώνεις πιστεύοντας ότι τον ανδρισμό σου, το πιο πολύτιμο πράγμα που νομίζεις ότι έχεις τον επιβεβαιώνει ο εκφοβισμός προς το φύλο που έμαθες να θεωρείς αδύναμο, τότε ναι. Θα γίνεις βιαστής, θα γίνεις κακοποιητικός. Θα μάθεις να αναζητάς την επιβεβαίωση του με κάθε τρόπο και οτιδήποτε σου τον προσβάλλει θα το καταρρίπτεις αμέσως. Η κοινωνία σου έχει «απαγορεύσει» να κλαις για να μην δείχνεις αδύναμος. Σου έχει εμφυσήσει μίσος προς ό,τι είναι διαφορετικό από εσένα. Σου έχει διδάξει πως και η βία μπορεί να είναι λύση γιατί εσύ έχεις εξουσία, εσύ είσαι ο δυνατός. Ποια είναι όμως η πραγματική μαγκιά; Να σπάσεις αυτό τον φαύλο κύκλο, να μάθεις ότι η αγάπη και η τρυφερότητα δεν είναι αδυναμία, είναι οι μεγαλύτεροι δείκτες δύναμης που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος.
Όχι, δεν είναι όλοι οι άντρες έτσι. Ναι, είναι πολλοί. Δυστυχώς πάρα πολλοί. Γι αυτό ποτέ δεν θεωρούμε αμελητέα τα περιστατικά που μας κάνουν να προβληματιζόμαστε. Δεν ήταν «ένα χαστουκάκι», θα το ξανακάνει και χειρότερα. Δεν έστειλε κατά λάθος τη φωτογραφία, ήξερε τι έκανε. Δεν σε έβρισε με χυδαίο τρόπο μόνο επειδή είχε νεύρα .Η σιωπή και η ανοχή σε τέτοιες συνθήκες μπορούν να γίνουν οι χειρότεροι μας εχθροί. Όμως η μισανδρία και η απολυτότητα δεν θα λύσουν το πρόβλημα. Το πρόβλημα θα λυθεί όταν σταματήσουμε να μεγαλώνουμε νταήδες αγόρια και φοβισμένα κορίτσια.
Θα συμφωνήσουμε με τα λόγια του αγαπημένου Μίλτου Πασχαλίδη :
«Χάσαμε τον Βαγγέλη Γιακουμάκη, την Ελένη Τοπαλούδη, τη Γαριφαλιά, την Καρολάιν, τα δικά μας παιδιά… κι όσο χάνουμε αυτά τα παιδιά, τα τραγούδια μας είναι άχρηστα… Θέλω να απευθυνθώ στους συνομηλίκους μου, αν έχετε αγόρια και τους αρέσουν άλλα αγόρια, να τα αγαπάτε το ίδιο. Τι έχετε πάθει πια με την αγάπη;» και κατέληξε: «Να μάθετε στα αγόρια σας να μη γίνουν βιαστές και δολοφόνοι και τα άλλα θα τα βρούμε».