ΡΙΖΕΣ / Ρίζα : Η πηγή, η προέλευση, η αιτία. Η σελίδα rizesmas στο Instagram είναι σαν ένα άλμπουμ με φωτογραφίες που όποτε το ανοίγεις σε πιάνει μια νοσταλγία και ζητάς να ακούσεις τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα πρόσωπα. Είναι ο παππούς που παίζει τάβλι στο καφενείο, η γιαγιά που ψήνει καφέ στη χόβολη. Είναι τα παρεκκλήσια στα χωριά και οι κυκλικοί χοροί στα πανηγύρια. Αναμνήσεις που όλοι έχουμε σαν από πάντα και επιζητούμε να ξαναζούμε γιατί είναι κομμάτι του εαυτού μας.

Το concept πίσω από τις Ρίζες δεν είναι η επιστροφή στο παρελθόν. Είναι η δημιουργία αυτών των αναμνήσεων. Φέρνουν μέσα στην γκρίζα πόλη μας την πλατεία του χωριού, τις μουσικές στα στενοσόκακα των νησιών, το ατέλειωτο στροβίλισμα του ικαριώτικου.

ΡΙΖΕΣ Φεστιβάλ πανηγύρι Τεχνόπολη χειμώνας
Φωτό: Παναγιώτης-Μαυροκεφαλίδης

Το ΡΙΖΕΣ ΦΕΣΤ ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2022 και μέσα σε 2 χρόνια και 7 διοργανώσεις μετράει πάνω από 25.000 επισκέπτες,

80 καλλιτέχνες, 11 μπάντες και εκατομμύρια μοιρασμένες αναμνήσεις.

ΡΙΖΕΣ Φεστιβάλ πανηγύρι Τεχνόπολη χειμώνας
Φωτό: ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

ΡΙΖΕΣ ΦΕΣΤ και τον χειμώνα

Με την διοργάνωση του πρώτου χειμερινού ΡΙΖΕΣ ΦΕΣΤ (8ο στη σειρά), μας δίνεται η ευκαιρία να ζήσουμε όλα όσα περιμένουμε να γίνουν το καλοκαίρι. Είναι ένα πανηγύρι, ένα γλέντι , μια γιορτή όπως αναγράφεται και στη σελίδα τους. Και ακριβώς επειδή συμβαίνει στην καρδιά του χειμώνα, θα ζεσταθούμε από τον χορό και τις φωτιές που θα ανάψουμε.

Είχα την χαρά να μιλήσω με την Γεωργία, μια από τους υπεύθυνους του concept. Όταν την ρώτησα πως δημιουργήθηκε η ιδέα να στηθεί το φεστιβάλ μέσα στο χειμώνα μου απάντησε το εξής :

«Ήμασταν στο backstage του φεστ που έγινε τον Σεπτέμβριο. Περιμέναμε να ξεκινήσει και είχε αρχίσει να βρέχει πολύ, ευτυχώς σταμάτησε όταν ξεκινήσαμε. Εκεί που έβρεχε λοιπόν και ήμασταν πίσω, και είχε και λίγο κρύο και καθόμασταν με την ομάδα της παραγωγής της Τεχνόπολης, είπαμε έτσι πολύ χαλαρά και για πλάκα «να ‘ χαμε τώρα μια φωτιά» και εκεί είπαμε ώπα, καλή ιδέα. Και κάπως επειδή επέμειναν και από την ομάδα της Τεχνόπολης, λέγανε «γιατί δεν το σκέφτεστε και για χειμώνα ;». Και είπαμε όντως να το σκεφτούμε, αλλά δεν θα είναι μέσα, θα είναι έξω. Υπήρχε όμως και σαν σκέψη γενικά γιατί υπάρχει πολύς κόσμος που το καλοκαίρι δουλεύει σεζόν και δεν μπορεί να έρθει στα καλοκαιρινά φεστιβάλ.»

Μου περιέγραψε επίσης, πως η ιδέα τους ήρθε οργανικά. Μου μετέφερε την εικόνα της : «πως μια γιαγιά που κάθεται παρέα με τον εγγόνο της και ξαφνικά της έρχεται μια ιδέα και του την μεταφέρει ;». Τόσο απλά και τόσο αγαπησιάρικα.

Η Σοφία, ο Ανδρέας και η Γεωργία από τη Θεσσαλονίκη είναι οι άνθρωποι που κατά την διάρκεια της πανδημίας έφτιαξαν την διαδικτυακή κοινότητα rizes mas στο instagram με σκοπό να κρατήσουν τις μνήμες της παράδοσης ζωντανές. Η κοινότητα ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ σύντομα εφτασε να αριθμεί αρκετές χιλιάδες μέλη να κοινοποιούν στιγμιότυπα από την ζωή στο χωριό και οτιδήποτε αφορά την παράδοση και τη συλλογική μνήμη γύρω από την Ελληνική ύπαιθρο και την παράδοση. Οι τρεις φίλοι διοργάνωσαν το πρώτο RizesFest με σύγχρονες μπάντες παραδοσιακής μουσικής στην Θεσσαλονίκη, και έκτοτε το μεγάλο παραδοσιακό πανηγύρι πραγματοποιείτε στην αρχή και το τέλος του καλοκαιριού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ποιοι θα εμφανιστούν (24 μουσικοί).

Την αρχή στο στροβίλισμα θα δώσουν οι εξής :

Zero Waste Folk Band :Το όνομα έχει  μια διαχρονική αξία: “το να δημιουργείς από το ήδη υπάρχον.

Μελωδίες παραδοσιακές από παλαιότερους μετακινούμενους πληθυσμούς που ρίζωσαν στη δυτική Μακεδονία.

Δημήτρης Μπρέντας (κλαρίνο),
Θωμάς Γρηγορόπουλος (τραγούδι),
Παντελής Αγκιστριώτης (λαούτο),
Γιάννης Πούλιος (βιολί),
Αλέξανδρος Ριζόπουλος (ντέφι, νταούλι)

Farra Trio : Στην αρχική του σύνθεση είναι μια στεριανή ζυγιά με κλαρίνο (Δάφνη) και λαούτο (Θάνος) που αγαπάει ιδιαίτερα την μουσική της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης.

Με την προσθήκη των κρουστών (Σταμάτης), ο ρυθμός αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο ενώ παράλληλα οι τρεις φωνές ανακατεύονται συνεχώς με αντιφωνίες, διφωνίες και πολυφωνίες.

Θάνος Γεωργόπουλος – λαούτο, βιολί, νταούλι
Δάφνη Παπαστρατή – κλαρίνο, λαούτο
Σταμάτης Μπενέτας – ντέφι, τουμπελέκι, κλαρίνο.

“Τσάρκα στα Νησιά” : Για όσους θέλουν να μυρίσουν Αιγαίο.

Μία Σκυρο-Κυκλαδική γιορτή στο κέντρο της Αθήνας. Βιολί και τσαμπούνα μαζί με λαούτο, τουμπάκι και φωνές

Νίκος Σκαφίδας (βιολί)
Διονυσία Παπούλη (τραγούδι)
Νίκος Τσαντάνης (τσαμπούνα)
Νίκος Αγγελόπουλος (λαούτο)
Αλέξανδρος Ριζόπουλος (τουμπελέκι, τουμπάκι)

Σουρλουλου: Η μουσικοχορευτική αυτή σύνθεση ιδρύθηκε το 2020 ως μπάντα δρόμου, ενώ από το 2021 ονομάζεται Σουρλουλού και είναι μια ολοκληρωμένη συνθήκη γλεντιού! Ως Σουρλουλού στην Ελληνική κοινωνία, χαρακτηριζόταν μέχρι πρότινος η “άμυαλη” και “ανήθικη” γυναίκα που τριγυρνάει από μέρος σε μέρος και από τόπο σε τόπο, χωρίς να δίνει λόγο σε κανέναν. 

Ανανοηματοδοτώντας τον όρο και συνδυάζοντας στοιχεία από την παράδοση της υπαίθρου, με σύγχρονες μουσικές φόρμες η Σουρλουλού, ξεχύνεται ως αστική πατινάδα διαμορφώνοντας post-πανηγυρτζίδικα ηχοτοπία. Η γκάιντα και το νταούλι μας πηγαίνουν στη Θράκη, το ούτι, το ρέκ και η νταραμπούκα στην Ανατολή και τη Μικρά Ασία, το κλαρίνο στη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία. Μέσω της τρομπέτας και του σαξόφωνου αναδεικνύεται η περιοχή της Μακεδονίας, το κοντραμπάσο μας οδηγεί στα βόρεια Βαλκάνια και το λαουτοκίθαρο μας ταξιδεύει στα νησιά.

Αλκμήνη Πέτρου – Χατζηπαναγιώτου : Χορός, φωνητικά και ντέφι.

Βαίτσης Χαρακοπίδης : Γκάιντα και Φωνητικά.

Κωνσταντίνος Κόκκινος : Κλαρίνο και φωνητικά.

Δημήτρης Παππάς : Ούτι και φωνητικά.

Τάσος Ροδοβίτης : Τύμπανο και φωνητικά.

Σάκης Πολύζος : Κοντραμπάσο και φωνητικά.

Άγγελος Αγγέλου : Λάουτο και φωνητικά.

Παναγιώτης Κοροναίος : τύμπανο

Γιώργος Αναγνωστόπουλος : Riq

Βασίλης Γιαννούσης : Ηλεκτρική κιθάρα και φωνητικά.

Αλέξανδρος Σάκαλης : Τρομπέτα και φωνητικά.

Ακριβός Ζερβός : Σαξόφωνο και φωνητικά.