Είναι φορτιστής παρότι μοιάζει με… τοστιέρα. Αλλά ας το πιάσουμε αλλιώς. Τι είναι μια συσκευή που υπόσχεται να φορτίζει πλήρως μια μπαταρία κινητού τηλεφώνου σε μόλις δύο δευτερόλεπτα; Όνειρο ή… εφιάλτης; Εξαρτάται από ποια πλευρά το βλέπει κανείς. Όνειρο για όσους χρησιμοποιούν πολλές ώρες και με πολλές εφαρμογές το κινητό τους σε εξωτερικούς χώρους και «ξελιγώνουν» τη μπαταρία. Εφιάλτης για όσους έχουν βρει μια πειστική δικαιολογία να κλείνουν το τηλέφωνό τους και μετά να… απολογούνται ότι «έπεσε η μπαταρία και δεν είχα φορτιστή»!
Όπως και να’ χει, η συσκευή Swippitt Hub της CES αναμένεται να γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή gadgets το 2025, αν όχι το πιο δημοφιλές. Όποιος έχει μάθει να βάζει στην πρίζα το κινητό του και να περιμένει τουλάχιστον μισή ώρα (κάποιες φορές και περισσότερο) για να το αποσυνδέσει πλήρως φορτισμένο, πρέπει πια να το ξεχάσει αυτό. Η διαδικασία είναι πολύ πιο απλή και γρήγορη: Βάζεις το κινητό σου στη θήκη της συσκευής που μοιάζει με φρυγανιέρα και το παίρνεις πίσω σε δευτερόλεπτα με τη μπαταρία στο 100%.
Η φόρτιση δύο δευτερολέπτων ακούγεται πολύ καλή για να είναι αληθινή, αλλά δεν πρόκειται για τρολιά. Ο φορτιστής Swippitt δεν έχει καταφέρει να εξαλείψει την έννοια του χρόνου φόρτισης με κάποιο είδος θαυματουργού φορτιστή mega-voltage. Αντίθετα, έχει αναπτύξει αυτό που αποκαλεί Instant Power System (IPS), μια απλή αλλά έξυπνη λύση που συνδυάζει την τελευταία λέξη της ψηφιακής και πιο βασικής μηχανικής τεχνολογίας σε ένα γρήγορο, βολικό σύστημα εναλλαγής μπαταριών.
Φορτιστής σε… υπολογιστή
Αυτή η μονάδα επιτραπέζιου υπολογιστή που μοιάζει με τοστιέρα είναι το Swippitt Hub, μια βάση σύνδεσης πολλαπλών μπαταριών που αποθηκεύει και φορτίζει ως και πέντε μεμονωμένες μπαταρίες 3.500 mAh τη φορά. Το ιδιόκτητο λογισμικό της Swippitt διαχειρίζεται και τις πέντε μπαταρίες για βελτιστοποιημένη φόρτιση και συντήρηση επιπέδου ισχύος.
Οι ίδιες οι μπαταρίες δεν είναι εσωτερικές μπαταρίες τηλεφώνου για συγκεκριμένη κατασκευή/μοντέλο, αλλά συμβατά πρόσθετα Swippitt Link που προορίζονται να χρησιμεύσουν τόσο ως προστατευτικές θήκες, όσο και ως συμπληρωματικές μπαταρίες τηλεφώνου που διπλασιάζουν τη ζωή. Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να τοποθετήσεις το τηλέφωνο στην υποδοχή Hub. Η συσκευή αφαιρεί την αρχική θήκη με τη μπαταρία και την αντικαθιστά με μια πλήρως φορτισμένη μέσω ενός εσωτερικού συστήματος μεταφοράς, ξεκινώντας αυτόματα τη διαδικασία φόρτισης της μπαταρίας που έχει αδειάσει.
Η διαδικασία εναλλαγής μπαταρίας διαρκεί μόλις δύο δευτερόλεπτα, ώστε να μπορείτε να φύγετε με το τηλέφωνό σας αμέσως, χωρίς λόγο να το αφήσετε πίσω ή να κατασκηνώσετε γύρω από την πρίζα που βρίσσκεται ο φορτιστής. Αρκετά εύχρηστο.
Το κάθε Hub περιέχει πέντε διαφορετικές μπαταρίες. Αυτό σημαίνει ότι είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί για πολλά τηλέφωνα και παρέχει μια έξυπνη λύση για νοικοκυριά και γραφεία. Πολλοί χρήστες μπορούν ακόμη και να αντικαταστήσουν τις μπαταρίες τους η μία μετά την άλλη, καθώς το Hub είναι έτοιμο για μια νέα αλλαγή μπαταρίας τηλεφώνου μόλις τέσσερα δευτερόλεπτα μετά την ολοκλήρωση της πρώτης.
Το τρίτο και τελευταίο μέρος του IPS, είναι μια συνοδευτική εφαρμογή που παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, τη διαχείριση συστήματος, την τοποθεσία του τηλεφώνου και πολλά άλλα. Παρέχει επίσης λεπτομέρειες σχετικά με τα μοτίβα χρήσης της μπαταρίας και επιτρέπει στους κατόχους να ρυθμίσουν την ασφάλεια για να αποτρέψουν μη εξουσιοδοτημένους χρήστες από το να πιάσουν μπαταρίες.
Ενώ το IPS σίγουρα ακούγεται σαν ένας έξυπνος τρόπος διαχείρισης της διάρκειας ζωής της μπαταρίας του smartphone, έχει και μειονεκτήματα. Το σημαντικότερο απ’ αυτά είναι ότι οι θήκες μπαταριών θα είναι συμβατές μόνο με τα μοντέλα iPhone 14, 15 και 16 κατά την κυκλοφορία. Το Swippitt σχεδιάζει να δημιουργήσει συμβατότητα με συσκευές Android και πρόσθετες γενιές iPhone ως το τέλος του 2025, αλλά το σύστημα προορίζεται να περιοριστεί σε ένα πολύ επιλεγμένο σύνολο μοντέλων τηλεφώνων για τουλάχιστον λίγο.
Η αγορά ως και πέντε ξεχωριστών θηκών μπαταρίας 125 δολάρια και μιας κεντρικής συσκευής Hub 450 δολάρια είναι προφανώς πολύ πιο ακριβή από το να φορτίζετε απλώς το τηλέφωνό σας με έναν φορτιστή. Το πλήρες πακέτο, δηλαδή, κοστίζει πάνω από 1.000 δολάρια για ταχύτητα ανανέωσης μπαταρίας. Αξίζει τον κόπο; Προφανώς για κάποιον ιδιώτη δεν αξίζει, αλλά εταιρείες που παρέχουν κινητά τηλέφωνα στους εργαζόμενούς τους και τους θέλουν πάντα σε επαφή θα ενδιαφερθούν να την αποκτήσουν.