Χωρίς να έχει καν ορκιστεί πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ, ο κόσμος ήδη έχει μπει σε μια νέα δίνη. Δύο ήπειροι, η Αμερική και η Ευρώπη, ένιωσαν την ορμή της επιστροφής του 78χρονου, μαζί με τον καινούργιό του γελωτοποιό, Έλον Μασκ. Ο τελευταίος, χρησιμοποιώντας το αγαπημένο του παιχνιδάκι, την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ (πρώην Twitter), έχει εξαπολύσει μια καμπάνια δυσφήμισης εναντίον ευρωπαίων ηγετών, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να αναδείξει ακροδεξιούς πολιτικούς.

Φτιάχνει δικούς του χάρτες, απειλεί να αθετήσει συνθήκες, απειλεί συμμάχους... Ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέφει ορεξάτος και το πανηγύρι ξεκινά νωρίς.

Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος του Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, δεν χρειάστηκε και άφθονη πίεση για να περάσει στην «ομάδα Μασκ», η οποία δίνει προτεραιότητα στην… «ελευθερία του λόγου» έναντι του fact-checking, του ανεξάρτητου ελέγχου για την αξιοπιστία των πληροφοριών που ανεβαίνουν στις πλατφόρμες του Facebook και Instagram.

Θυμάστε τότε που ο φόβος όλου του δυτικού κόσμου ήταν η παρέμβαση των Ρώσων στις εκλογικές καμπάνιες των δημοκρατικών χωρών; Ε, τώρα υπάρχει ένας νέος φόβος στην πόλη. Είναι ξεκάθαρο πως η «ομάδα Τραμπ» θέλει να επιβάλλει τη δική της ατζέντα στον δυτικό κόσμο και να πως έχει ξεκινήσει αυτή η επιχείρηση.

Φτιάχνει δικούς του χάρτες, απειλεί να αθετήσει συνθήκες, απειλεί συμμάχους... Ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέφει ορεξάτος και το πανηγύρι ξεκινά νωρίς.

Η επίδειξη δύναμης του Τραμπ

O απολιτίκ τρόπος σκέψης του Τραμπ εξισώνει την εξωτερική και εμπορική πολιτική με το real estate. Αλλά χρησιμοποιεί μια συγκεκριμένη μέθοδο στην επεκτατική του νοοτροπία. Ο Τραμπ πρέπει να βρει τον τρόπο για να αντιμετωπίσει την άνοδο της Κίνας, τις ανισότητες της παγκοσμιοποίησης, ακόμη και το λιώσιμο των πολικών πάγων.

Έτσι, επιλέγει τη MAGA ρητορική του, τη χρήσης της δύναμης των ΗΠΑ για τα μικρόπνοα και εξαιρετικά απλοϊκά σχέδια του που εξυπηρετούν τα στενά εθνικά συμφέροντα της χώρας του, ακόμη και με τον εξαναγκασμό μικρότερων, συμμαχικών δυνάμεων.

Οι σκέψεις του Τραμπ για τον τερματισμό της Συνθήκης για τη Διώρυγα του Παναμά δείχνουν με έναν ενοχλητικό τρόπο την ενασχόληση της νέας κυβέρνησης με την καταπάτηση συμφωνιών στο δυτικό ημισφαίριο.

Ο Καναδάς ένιωσε πρώτος τη ρητορική MAGA του Τραμπ. «Θα ήταν προς το συμφέρον του Καναδά να γίνει η 52η Πολιτεία των ΗΠΑ» δήλωσε γνωρίζοντας για τον αντίκτυπο που θα έχουν τα λόγια του. Τι κι αν οι Καναδοί γέλασαν… Τι κι αν ο Τριντό, λίγο πριν την παραίτησή του απέρριψε κάθε κουβέντα… Η δουλειά είχε γίνει. Για να δείξει πως το πιστεύει κιόλας, δημοσίευσε και έναν χάρτη με τον Καναδά προσαρτημένο στις ΗΠΑ. Έκανε δηλαδή όσα κάνουν φανατικοί λαϊκιστές στο Internet. Μόνο που εκείνος πρόκειται να είναι ο ηγέτης του δυτικού κόσμου. Αν γίνει αναθεωρητής συμφωνιών εκείνος, σκεφτείτε τι πρόκειται να γίνει με περιφερειακές δυνάμεις που αναζητούν αναθεωρήσεις συμφωνιών. (Ναι, για την Τουρκία μιλάμε, μεταξύ άλλων).

Στο κάδρο μπαίνει και ο όψιμος “τσαρλατάνος της ακροδεξιάς”, Έλον Μασκ, ο οποίος πόσταρε στο Χ μια προσβλητική ανάρτηση σε απάντηση στον Τριντό. «Κορίτσι μου, δεν είσαι πια κυβερνήτης του Καναδά, οπότε δεν έχει σημασία τι λες». Πέρα από το γεγονός πως τον προσφωνεί «girl» («κορίτσι»), χρησιμοποιεί τον όρο «governor» (κυβερνήτης) και όχι πρωθυπουργό, εξισώνοντάς τον έτσι στον επικεφαλής πολιτείας των ΗΠΑ και όχι Κράτους.

Από τον Παναμά… στη Γροιλανδία

Η συνέχεια αφορούσε και πάλι την αμερικανική ήπειρο. Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε ως ανοησία την απόφαση των Αμερικανών να παραδώσουν τη διώρυγα του Παναμά το 1999 στο πλαίσιο συνθήκης, αφού, όπως τόνισε, σπατάλησε τα πλεονεκτήματα της αμερικανικής ισχύος.

Χρησιμοποίησε, μάλιστα, ψευδείς ισχυρισμούς -τι έκπληξη, πως τα αμερικανικά πλοία υφίστανται διακρίσεις στα τέλη διέλευσης και πως είναι η Κίνα και όχι ο Παναμάς, η οποία  εκμεταλλεύεται τη διώρυγα. Η αλήθεια είναι πως εταιρείες του Πεκίνου διαχειρίζονται κάποια από τα λιμάνια στον Παναμά.

Ο Τραμπ φρόντισε να δείξει πως αυτά τα θέματα όντως τον απασχολούν και δεν είναι σκέψεις που τις μοιράζεται απλώς με… όλη την υφήλιο. Την Τρίτη 7 Ιανουαρίου, το έκανε σαφές με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Όταν ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε αν μπορούσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο να ανακτήσει τη Διώρυγα του Παναμά ή να καταλάβει τη στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ Γροιλανδία, ο Τραμπ απάντησε: «Δεν πρόκειται να δεσμευτώ σε αυτό, όχι», είπε ο Τραμπ από το θέρετρό του Μαρ α Λάγκο. «Μπορεί να χρειαστεί να κάνεις κάτι».

Ο Τραμπ είχε κάνει σαφή την πρόθεσή του να «προσαρτήσει» τη Γροιλανδία στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντάς την ιδιοκτησία τους, ενώ τόνισε πως η ανάκτηση του ελέγχου του νησιού είναι «απόλυτη αναγκαιότητα» για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει; Ούτε ο ίδιος ξέρει, μόνο που είναι εκείνος που δεν απέκλεισε τη χρήση στρατιωτικών ή οικονομικών μέσων για να γίνει πραγματικότητα η επιθυμία του.

Και από κοντά ο παλιάτσος του…

Την ίδια ώρα, ο νέος του παλιάτσος, Έλον Μασκ, φροντίζει να υπονομεύει κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χώρων, για χάρη ακροδεξιών πολιτικών. Ο οραματιστής -κατά τα άλλα- επιχειρηματίας της τεχνολογίας, φρόντισε να στηρίξει το ακροδεξιό AfD, κατηγόρησε με αβάσιμα επιχειρήματα τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, ότι ήταν «συνένοχος σε μαζικούς βιασμούς» – αναφερόμενος σε ένα σκάνδαλο δεκαετιών σχετικά με τις συμμορίες βιασμού παιδιών, επιτέθηκε σε μια γυναίκα υπουργό και ζήτησε να απελευθερωθεί μια φυλακισμένη ακτιβίστρια της ακροδεξιάς. Ήταν ο ίδιος που απευθύνθηκε στα 211 εκατ. των ακολούθων του στη πλατφόρμα του, το Χ, εάν οι ΗΠΑ θα έπρεπε να απελευθερώσουν το Ηνωμένο Βασίλειο από την «τυραννική κυβέρνησή» τους.

Με πληροφορίες από CNN, Reuters.