Όλα αρχίζουν και τελειώνουν στο “μετανάστες“. Αλλιώς ο αριθμός προκαλεί ανατριχίλα. Κι όσο πιο επίσημη είναι η πηγή, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανατριχίλα που προκαλεί. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ έχει καταγράψει τουλάχιστον 25.000 θανάτους και εξαφανίσεις κατά την επικίνδυνη διέλευσή τους από τη Μεσόγειο από το 2014, δηλαδή την τελευταία δεκαετία! Οι περισσότεροι θάνατοι ή εξαφανίσεις αποδίδονται σε σκάφη με μετανάστες, που αναχωρούν είτε από την Τυνησία είτε από τη Λιβύη.
Αυτά είναι τα καταγεγραμμένα στατιστικά. Για την τελευταία δεκαετία. “Τουλάχιστον”. Κι από τα σημεία και τις διαδρομές που έχουν είναι γνωστά. Όπερ σημαίνει πως, τους ανθρώπους που δεν τους μάθαμε ποτέ, δεν τους δήλωσε κανείς, δεν τους έψαξε επισήμως κανείς και δεν έχουν καταγραφεί, δεν τους περιλαμβάνει ούτε αυτή, ούτε καμία άλλη έκθεση και αναφορά. Δεν θα βγει κανείς να “θυμίσει” πως “μιλάμε για στατιστικά” ή ξαφνικά “γέννησε γόνους η ντροπή” στην Ευρώπη; Μπα… Καμία ελπίδα. Μετανάστες κι ελπίδα στην Ευρώπη άλλωστε, δεν τις πολυβάζουμε στην ίδια πρόταση.
Προφανώς η Ιταλία είναι ένα από τα κύρια σημεία αποβίβασης για τους ανθρώπους που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη. Από αυτά τα στοιχεία προκύπτει πως αυτή η διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου θεωρείται μία από τις πιο επικίνδυνες στον κόσμο, πολύ περισσότερο από αυτήν του Αιγαίου. Οι άνθρωποι εξακολουθούν να επιχειρούν αυτό το ταξίδι υψηλού κινδύνου παρά τις συμφωνίες που συνήψε η Ιταλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Τυνησία και τη Λιβύη για να σταματήσουν τις βάρκες των μεταναστών να φεύγουν.
Τα πτώματα δεν γίνονται… μετανάστες
Το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι 66.317 άνθρωποι κατάφεραν να φτάσουν στην Ιταλία το 2024, λιγότεροι από τους μισούς σε σχέση με το 2023. Η μείωση πιστώνεται τουλάχιστον εν μέρει στις σκληρές πολιτικές της κυβέρνησης της Τζόρτζια Μελόνι. Η συμφωνία με τη Λιβύη ουσιαστικά ωθεί τους ανθρώπους πίσω σε στρατόπεδα κράτησης, όπου σύμφωνα με πληροφορίες αντιμετωπίζουν βασανιστήρια και άλλες κακοποιήσεις. Υπάρχουν και ρεπορτάζ στις δυτικές εφημερίδες (όπως π.χ. ο Guardian) για την σοκαριστική κακομεταχείριση κατά των μεταναστών ειδικά στην Τυνησία.
Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο τέθηκε σε ισχύ μια συμφωνία ύψους 670 εκ. ευρώ για τη μεταφορά περίπου 3.000 ανθρώπων, που συλλαμβάνονται στις ιταλικές θάλασσες κάθε μήνα στην Αλβανία, όπου θα διεκπεραιώνονται οι αιτήσεις τους για άσυλο, η οποία υποτίθεται ότι θα λειτουργήσει επίσης αποτρεπτικά. Όμως το σχέδιο έχει μέχρι στιγμής αποτύχει λόγω νομικών ζητημάτων.
Τα νούμερα αυτά, επειδή ακριβώς είναι επίσημα, μπορεί να αντικατοπτρίζουν μόνο ένα υποσύνολο της πραγματικότητας. Ποιος ξέρει ποιος είναι ο ακριβής αριθμός αυτών που έχουν χαθεί στα νερά της Μεσογείου και δεν έχουν αναζητηθεί ακόμα από τους οικείους τους… Διότι αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων δεν προέρχονται από τις ίδιες τις χώρες, αλλά από αυτές της υποσαχάριας Αφρικής. Πολλοί απ’ αυτούς δεν ειδοποιούν κανέναν όταν ξεκινούν το ταξίδι τους για την Ευρώπη, με συνέπεια κανείς να μην τους αναζητά ανάμεσα στους αγνοούμενους.
Οι αριθμοί αυτοί, που δείχνουν το πρόβλημα σε βάθος δεκαετίας, έρχονται λίγα 24ωρα μετά τις ανακοινώσεις της UNICEF. Τι έδειξαν αυτά; Ότι περισσότεροι από 2.200 άνθρωποι είτε έχασαν τη ζωή τους είτε αγνοούνται στη Μεσόγειο μόνο το 2024, ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ευρώπη αναζητώντας καταφύγιο. Αυτό ανέφερε η Ρετζίνα ντι Ντομινίκις, περιφερειακής διευθύντριας για την Ευρώπη και την κεντρική Ασία της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά.
Το τελευταίο περιστατικό του 2024 καταγράφηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Περισσότεροι από 20 άνθρωποι έπεσαν στη θάλασσα και αναφέρθηκαν ως αγνοούμενοι αφού ένα σκάφος άρχισε να παίρνει νερό στη θαλάσσια περιοχή, περίπου 20 μίλια από τις ακτές της Λιβύης. Παρά τα κύματα, επτά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένα οκτάχρονο αγόρι από τη Συρία, κατάφεραν να συνεχίσουν το ταξίδι με το σκάφος που έπαιρνε κλίση, προτού βρεθούν από περιπολικό σκάφος της ιταλικής αστυνομίας το βράδυ της Τρίτης κοντά στο νησί Λαμπεντούζα, που αποτελεί και τον τελικό τους προορισμό.