Η αλήθεια είναι πως η αναζήτηση είναι η αδελφή της σοφίας. Κι όσο αναζητά κανείς, όσο διαθέτει αυτήν τη ζωογόνο περιέργεια να μαθαίνει τόσο πιο σοφός, αλλά και νεότερος γίνεται. Έστω και στο Google.
Ας αφήσουμε τις γενικότητες, όμως, και ας επικεντρωθούμε στη γλυκιά μας χώρα. Τι έψαξαν οι συμπολίτες μας; Τι τους κίνησε την περιέργεια; Γιατί; Τα ερωτήματα είναι συγκεκριμένα και ακόμη πιο συγκεκριμένες είναι οι απαντήσεις. Σοκαριστικά συγκεκριμένες, για την ακρίβεια.
Πόσο; Πάμε να δούμε!
«Τι είναι…»
«Τι είναι η ζωή;». Μια φιλοσοφική ερώτηση σαν και αυτή δεν φαίνεται να απασχολεί τους Έλληνες, ίσως γιατί γνωρίζουν ήδη την απάντηση. Οπότε θέλησαν να πάνε σε πεδία πιο πρακτικά. Όπως το ερώτημα που βρίσκεται στην κορυφή των αναζητήσεων για το 2024. «Τι είναι το κεφαλούδι;». Δεν είμαστε σε θέση να ρωτήσουμε τι πυροδότησε αυτό το ερώτημα, αλλά φαίνεται πως έκανε τους Έλληνες ανυπόμονους να μαθούν. Για να είμαστε ειλικρινείς, χρειάστηκε να το γκουγκλάρουμε κι εμείς, για να ξέρουμε τι είναι.
Οι περισσότερες από τις ερωτήσεις που μπήκαν στη δεκάδα των αναζητήσεων στο Google είναι ιατρικής φύσης. Αν εξαιρέσει κανείς το τόφου -λες και μπήκαμε στη χρονομηχανή και προσγειωθήκαμε στο 2012, οι υπόλοιπες δύο έχουν να κάνουν με το κεφαλούδι και την αβοκέτα. Είμαστε έθνος ορνιθολόγων; Πότε γίναμε; Ποιος ξέρει; Γιατί δεν έχουμε κανέναν φίλο που να ξέρει από πουλιά; Τι μας κρύβουν;
«Γιατί…»
Ας πούμε πως εμείς οι Έλληνες έχουμε απαντήσεις για όλα τα φιλοσοφικά μας ερωτήματα. Το επιβεβαιώνει άλλωστε και η Google, δημοσιεύοντας τις αναζητήσεις μας. Όμως αυτά που μας απασχολούν και για τα οποία ψάξαμε είναι αντίστοιχα δομικά για τις ζωές μας, για την ευτυχία μας.
Παρατηρούμε λοιπόν πως το κορυφαίο «Γιατί…» στις αναζητήσεις των Ελλήνων είναι το «Γιατί θεωρείται γρουσούζικη η Τρίτη και 13», με το «Γιατί λέμε ψέματα την πρωταπριλιά;» να έρχεται δεύτερο. Σημαντικά ερωτήματα για την ψυχοσύνθεση του Έλληνα, σωστά;
Από τη δεκάδα ξεχωρίζουν κάποιες ερωτήσεις που τις βρήκαμε αρκούντως διασκεδαστικές:
«Γιατί σκάνε οι ντομάτες;»
«Γιατί νυστάζω συνέχεια;»
Ταχύτερα Αυξανόμενες Αναζητήσεις των Ελλήνων στο Google (2024)
Όπως βλέπουμε, οι Έλληνες μπήκαν μαζικά για να ψάξουν για το Euro που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι στα γήπεδα της Γερμανίας. Σοκ; Δεν το είχαν πάρει χαμπάρι; Ποιος ξέρει…
Η δεύτερη αναζήτηση, όμως, φανερώνει την αγωνία του να ζεις στην Ελλάδα των 2020s, καθώς οι Έλληνες έψαχναν στο Google -μαζικά και σχεδόν ταυτόχρονα, να μάθουν σε ποιες περιοχές υπάρχει φωτιά.
Στο ίδιο πλαίσιο είναι και η επόμενη μαζικότερη αναζήτηση, αυτό για τις προειδοποιήσεις για ακραία ζέστη.
Στην τέταρτη θέση, στο ίδιο πνεύμα της δυσκολίας να ζει κανείς στην Ελλάδα, η τέταρτη ταχέως αναπτυσσόμενη αναζήτηση είχε να κάνει με το πρόγραμμα Τουρισμός για Όλους. Ψάχναμε οι φουκαράδες για κανένα κουπόνι, μπας και ξεκουραστούμε για κανένα Σαββατοκύριακο. Το τζάμπα το μισούν πολλοί, τη φτώχεια όλοι.
Και αφού είχαμε πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες αναζητήσεις για να είμαστε ζωντανοί και ενήμεροι για τα τρέχοντα, άφθονοι συμπολίτες μας θέλησαν να μάθουν, «τι στο………. (συμπληρώστε ό, τι θέλετε) συμβαίνει με το προξενιό της Ιουλίας». Λογικό; Λογικότατο!
Πρόσωπα που αναζήτησαν οι Έλληνες στο Google (2024)
Καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως στην κορυφή των αναζητήσεων βρίσκεται η Μαρίνα Σάττι, καθώς μας… πήγε τάπα το 2024. Πέρα από τον χαμό που έκανε στη Eurovision, ήταν και τα τραγούδια που κυκλοφόρησε εκεί κοντά
Στη δεύτερη θέση των αναζητήσεων βρέθηκε η Μαρινέλλα, προφανώς μετά την περιπέτεια της υγείας της.
Στην τρίτη και πέμπτη θέση συναντάμε δύο αθλητές, τον Εμμανουήλ Καραλή και τον Λευτέρη Πετρούνια, οι οποίοι θριάμβευσαν στους Ολυμπιακούς του Παρισιού, ενώ στην τέταρτη συναντάμε το μοναδικό πρόσωπο εκτός Ελλάδας, την πριγκίπισσα Κέιτ, της οποίας η περιπέτεια με την υγεία της απασχόλησε επί μακρόν τα παγκόσμια media.
Αναζητήσεις για Εκλιπούσες Προσωπικότητες στο Google
O «κινηματογραφικός» θάνατος, υπό μυστηριώδεις συνθήκες, του πρώην μέλους των One Direction, Λίαμ Πέιν, στο Μπουένος Άιρες, ώθησε ένα μεγάλο κομμάτι των Ελλήνων σε αναζητήσεις για να τσεκάρει τα γεγόνοτα.
Ο θάνατος της Άννας Παναγιωτοπούλου, μιας από τις πιο αγαπημένες ηθοποιούς που σύνδεσε το όνομά της με μεγάλες τηλεοπτικές επιτυχίες, φαίνεται να συγκίνησε.
Στην τρίτη θέση των αναζητήσεων βρίσκεται ο τραγουδιστής Χάρης Κωστόπουλος, ενώ στην τέταρτη θέση των αναζητήσεων ο Τζορτζ Μπάλντογκ, του οποίου ο χαμός και η τηλεοπτική κάλυψη των γεγονότων που τον συνόδευσαν απασχόλησε έντονα την κοινή γνωμή.
Στην πέμπτη θέση βρέθηκε ένας παγκόσμιος γόης. Οι Έλληνες θρήνησαν για έναν Γάλλο, τον Αλέν Ντέλον, τον οποίον φαίνεται να ανακάλυψαν και οι νέες γενιές.