Τα έχεις δει κι ας μην ήξερες πως τα λένε Punirunes. Αλλά ας το πιάσουμε αλλιώς. Μερικές φορές η καλύτερη αρχή για ένα κείμενο είναι να γράψεις ωμά τι σκέφτεσαι για το θέμα αυτό που ανέλαβες να παρουσιάσεις. Βλέποντας αυτό το digital παιχνίδι, το Punirunes, που όχι μόνο σου παρουσιάζει ηλεκτρονικά κατοικίδια για να τα φροντίζεις, αλλά έχει και τέτοιες δυνατότητες που σου επιτρέπει αισθητηριακά να το… χαϊδεύεις κιόλας, σκεφτόμαστε πόσες άλλες ανθρώπινες «ανάγκες» θα καλύψει τελικά η ηλεκτρονική τεχνολογία. Ανάγκες που κάποτε ήταν αδιανόητο ότι θα έμπαινε καν στη διαδικασία να ψάξει για να καλύψει.

Για την ανάγκη ενός προσώπου, μοναχικού και μη, ή μιας οικογένειας να βάλει στη ζωή και την καθημερινότητά του ένα κατοικίδιο (κατά προτίμηση σκύλο, αλλά… γούστα είναι αυτά) δεν μπορούμε να επιχειρηματολογήσουμε. Βασικά, κανείς δεν μπορεί να επιχειρηματολογήσει. Μόνο όποιος έχει ζήσει την εμπειρία μπορεί να μεταφέρει τον πλούτο των συναισθημάτων που μπορεί να νιώσει κάποιος όταν εισπράττει άδολη, αληθινή και αφιλτράριστη αγάπη. Το να χαϊδέψεις το σκυλάκι ή το γατάκι σου, να το πάρεις αγκαλιά, να δεχτείς τα χάδια του, να παίξεις μαζί του, να βολτάρεις και να χαθείς στις σκέψεις σου, είναι κάτι ανεκτίμητο, στην ουσία.

Punirunes ψηφιακά κατοικίδια
Punirunes ή αλλιώς τα νέα ψηφιακά κατοικίδια

Οι “κανόνες” των Punirunes

Φυσικά, υπάρχουν και κάποιοι κανόνες. Ο κτηνίατρος. Τα εμβόλια. Το φαγητό. Λεφτά όλα αυτά, υπολογίσιμα μάλιστα στους καιρούς που ζούμε. Η βόλτα, ακόμα και σε στιγμές που δεν έχεις καμία όρεξη. Η τακτοποίηση σε διακοπές, η περαιτέρω συνεννόηση όταν πρόκειται να μετακινηθείς, έστω και για λίγο.

@gracemarywilliams

#ad Punirunes are available now at all major retailers!!💗🫶🏻✨ Seriously one of the CUTEST toys ever invented!! @Punirunes #punirunes #toyreview #toyreviews

♬ Vlog opening cute pop(1297796) – KBYS

Το Punirunes (υποτίθεται ότι) δημιουργήθηκε για να δώσει στους καταναλωτές-αγοραστές-χρήστες όλα τα καλά της επικοινωνίας μ’ ένα κατοικίδιο, αλλά χωρίς τα κακά και τις ευθύνες του. Ένα παιχνίδι, το οποίο (υποτίθεται ότι) προσομοιάζει στην κανονική ζωή, αφού ο σκοπός του παιχνιδιού δεν είναι τίποτε άλλο από τη φροντίδα του κατοικίδιου με φαγητό, νερό και… χάδια!

Αυτό είναι το νέο που έχει να προσφέρει αυτό το παιχνίδι, καθώς τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν αρκετά apps σε κινητά τηλέφωνα σχετικά με την ηλεκτρονική «συμβίωση» μ’ ένα κατοικίδιο. Στο πλαστικό αυτό κυλινδρικό παιχνίδι υπάρχει μια λαστιχένια τρύπα, όπου ο χρήστης μπορεί να τοποθετήσει το δάχτυλό του και να… χαϊδέψει ηλεκτρονικά το κατοικίδιο! Μπορεί, μάλιστα, να βλέπει στην οθόνη του το δάχτυλό του να χαϊδεύει τον χαρακτήρα στην οθόνη και να παίρνει ικανοποίηση από τις γκριμάτσες ευχαρίστησης που κάνει το ζωάκι όταν το χαϊδεύουν.

Το παιχνίδι υπόσχεται πολλούς τρόπους, με τους οποίους μπορείτε να ικανοποιήσετε το κατοικίδιο. Φτιάξτε φαγητό, καθαρίστε το δωμάτιό τους, χαϊδέψτε τους, κάντε μπάνιο και παίξτε παιδικά παιχνίδια. Επιπλέον μπορείτε να κερδίσετε νομίσματα και να τα προσαρμόσετε με αξεσουάρ, να αλλάξετε τα χρώματά τους, να διακοσμήσετε τα δωμάτιά τους και πολλά άλλα.

Ξεκλειδώνεις 55 χαρακτήρες με κατοικίδια

Κι επειδή η… ποικιλία πάντα μετράει, μπορείτε στη διάρκεια του παιχνιδιού να «ξεκλειδώσετε» όχι έναν και δύο και πέντε, αλλά συνολικά… 55 χαρακτήρες Punirunes, ανάμεσά τους και κάποιοι σπάνιοι. Εσείς θα επιλέξετε το αν τα ψηφιακά σας κατοικίδια θα είναι φίλοι, σε ποιο δωμάτιο θα μένουν, τι θα τρώνε κτλ. Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε ειδικούς «σπόρους» για να τα βοηθήσετε να μεγαλώσουν από… κουτάβια σε ανεπτυγμένα ζωάκια Punirunes.

Κι όλα αυτά, μόλις με 50 ευρώ. Οι τρεις αρχικές μπαταρίες ΑΑΑ συμπεριλαμβάνονται, λέει, στην τιμή, δεν είναι ανάγκη να ξοδευτείτε περαιτέρω. Δεν είναι υπέροχο; Να φροντίζεις ένα κατοικίδιο, να το χαϊδεύεις κιόλας, κι όταν βαριέσαι απλώς να πατάς το off και να εξαφανίζεται από την οθόνη; Μέχρι την επόμενη στιγμή που θα θέλεις να νιώσεις ιδιοκτήτης κατοικιδίου, οπότε θα πατήσεις γι’ άλλη μία φορά το on; Μία φορά θα πληρώσεις και ξεμπέρδεψες. Ούτε φαγητά, ούτε αχρείαστες βόλτες υπό βροχή, ούτε πονοκέφαλος τι θα γίνει κάθε φορά που πας διακοπές.

Υποτίθεται ότι το παιχνίδι φέρνει σε επαφή μικρά παιδιά με τον κόσμο των κατοικίδιων και τα «διδάσκει» υπευθυνότητα στην αντιμετώπισή τους. Στην πραγματικότητα, το παιχνίδι αυτό κάνει το ακριβώς αντίθετο. Τα διδάσκει κάθε φορά που έχουν ένα πρόβλημα ή μια υποχρέωση απλά να πατάνε το off και να ξεμπερδεύουν. Κι αν φτάσουμε στο σημείο να συγκρίνουμε την αγάπη ενός κατοικίδιου μ’ ένα λαστιχένιο χάδι και μια ηλεκτρονική φατσούλα που χαμογελάει, το’ χουμε χάσει το παιχνίδι.