Τα δόντια ακολουθούνται από διάφορα… περίεργα. Ένα από τα κλισέ που έχουμε συνηθίσει όλοι οι ενήλικες που επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρό μας είναι «πρόσεξε τα δόντια σου, γιατί μία φορά τα άλλαξες και τώρα δεν ξαναβγαίνουν». Είναι ώρα οι γιατροί να βρουν να μας πουν κάτι άλλο. Επιστήμονες της οδοντιατρικής στην Ιαπωνία βρήκαν, λέει, την συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή που βοηθάει τα δόντια να… μεγαλώσουν πάλι και να ξαναβγουν!
Τα δόντια, ως γνωστόν, δεν είναι κόκαλα να αναπλάθονται. Αν και είναι φτιαγμένα από μερικά από τα ίδια υλικά και είναι το πιο σκληρό υλικό στο ανθρώπινο σώμα (χάρη στο προστατευτικό στρώμα του σμάλτου), δεν έχουν την κρίσιμη ικανότητα να θεραπεύονται και να αναγεννούνται. Αλλά αυτό μπορεί να μην συμβαίνει πάντα. Ιάπωνες ερευνητές προχωρούν με το συγκεκριμένο φάρμακο, που βρίσκεται βέβαια σε πειραματικό στάδιο, που υπόσχεται την αναγέννηση των ανθρώπινων δοντιών. Οι δοκιμές σε ανθρώπους πρόκειται να ξεκινήσουν στις αρχές του 2025.
«Θέλουμε να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε όσους υποφέρουν από απώλεια ή απουσία δοντιών», ήταν η ακριβής δήλωση του γιατρού Κάτσου Τακαχάσι, επικεφαλής της οδοντιατρικής στο ινστιτούτο ιατρικής έρευνας στο Νοσοκομείο Κιτάνο στην Οσάκα. «Αν και δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα θεραπεία που να παρέχει μόνιμη θεραπεία, πιστεύουμε ότι οι προσδοκίες των ανθρώπων για την ανάπτυξη των δοντιών είναι υψηλές».
Τα δικά σου δόντια καινούρια, ξανά απ’ την αρχή
Αυτή η εξέλιξη ακολουθεί χρόνια μελέτης γύρω από ένα ιδιαίτερα αντίσωμα που ονομάζεται γονίδιο-1 που σχετίζεται με την ευαισθητοποίηση της ρίζας (USAG-1), το οποίο έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει την ανάπτυξη των δοντιών σε ζώα όπως κουνάβια και ποντίκια, στα οποία έχουν γίνει ήδη πετυχημένα πειράματα.
Το 2021, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κιότο, οι οποίοι θα συμμετάσχουν επίσης σε μελλοντικές δοκιμές σε ανθρώπους, ανακάλυψαν ένα μονοκλωνικό αντίσωμα (μια τεχνική που χρησιμοποιείται συνήθως στην καταπολέμηση του καρκίνου) που διέκοψε την αλληλεπίδραση μεταξύ του USAG-1 και των μορίων γνωστών ως μορφογενετική πρωτεΐνη των οστών ή BMP.
Οι επιστήμονες θα δουν πόσο παρόμοια είναι τα αποτελέσματα στους ανθρώπους σε σχέση με τα πειραματόζωα, στα οποία έχουν εφαρμόσει ήδη την αγωγή. Τα πρώτα πειράματα σε ανθρώπους έχουν καθοριστεί ήδη, θα έχουν διάρκεια 11 μηνών και αυτή η μελέτη θα επικεντρωθεί σε 30 άντρες ηλικίας μεταξύ 30 και 64 ετών. Στον καθένα τους λείπει τουλάχιστον ένα δόντι. Το φάρμακο θα χορηγηθεί ενδοφλεβίως για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά του και, ευτυχώς, δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες σε προηγούμενες μελέτες σε ζώα.
Αν όλα πάνε καλά, το νοσοκομείο Κιτάνο θα χορηγήσει τη θεραπεία σε ασθενείς ηλικίας δύο ως επτά ετών, που τους λείπουν τουλάχιστον τέσσερα δόντια, με τελικό στόχο να υπάρχει διαθέσιμο φάρμακο για την ανάπτυξη των δοντιών μέχρι το έτος 2030. Ενώ αυτές οι θεραπείες είναι επί του παρόντος επικεντρωμένος σε ασθενείς με συγγενή ανεπάρκεια δοντιών, ο δρ. Τακαχάσι ελπίζει ότι η θεραπεία θα είναι διαθέσιμη για όποιον έχει χάσει τουλάχιστον ένα δόντι.