Αν σου αρέσουν τα ταξίδια, σου αρέσει η περιπέτεια, αλλά σου αρέσει και το μπάσκετ, φτιάξε καφέ και σκέψου καλά. Έχεις μια φανταστική ευκαιρία να τα συνδυάσεις και τα τρία μαζί. Είδες πόσο προνοητική για τους περιπετειώδεις ταξιδιάρηδες είναι η Euroleague; Αντί να σε στείλει κανένα ταξιδάκι-αστραπή στο Βελιγράδι, ή τέλος πάντων σε καμία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, προτίμησε ολόκληρο Άμπου Ντάμπι. Μεγαλεία.
Μην το αναλύσουμε τώρα για τους λόγους που οδήγησαν τον γκοσμπόντιν Μποντιρόγκα και τους άλλους συνδαιτημόνες τους στην ιδιωτική εταιρεία να αποφασίσουν αυτό που αποφάσισαν. Σημασία έχει το ταξίδι, έτσι δεν λένε; Λοιπόν, αντί να ξηλωθείς για να εξασφαλίσεις πτήση προς τα Εμιράτα με καμιά χλιδάτη εταιρεία, με καθίσματα στο αεροπλάνο με τόσα κουμπιά υπηρεσιών, που νομίζεις ότι είσαι ο πιλότος, εμείς σου προτείνουμε κάτι άλλο: Να το κάνεις το ταξίδι οδικώς!
Πριν αρχίσεις τα χαμόγελα και τις χειρονομίες περί λασκαρισμένης βίδας, ρίξε μια ματιά στο χάρτη. Η απόσταση μεταξύ Αθήνας και Άμπου Ντάμπι με τις ενδιάμεσες στάσεις είναι κάπου 5.200 χιλιόμετρα. Το Google Maps το βγάζει 53 ώρες απόσταση, δηλαδή κάτι περισσότερο από δύο ημέρες αν το κάνει κάποιος μονοκόματα. Που δεν γίνεται. Η εκδοχή που σου προτείνουμε εμείς είναι ένα ταξίδι έξι ημερών, να είσαι μια παρέα π.χ. 4-5 άτομα με νοικιασμένο βανάκι, με τουλάχιστον δύο οδηγούς για να μοιράζονται την απόσταση (όσοι περισσότεροι καθίσουν στο τιμόνι, ακόμα καλύτερα και πιο ξεκούραστα για όλους) και φυσικά η επιστροφή να γίνει αεροπορικώς. Είπαμε, τα καλά πράγματα γίνονται μία φορά.
🇦🇪 𝗔𝗕𝗨 𝗗𝗛𝗔𝗕𝗜… 𝝚𝝦𝝬𝝤𝝡𝝖𝝨𝝩𝝚! 🏆#olympiacosbc #euroleague #finalfour #abudhabi pic.twitter.com/mcODVA4kTw
— Eurohoops GR (@eurohoopsGR) December 3, 2024
Σου φαίνεται δύσκολο κι επικίνδυνο; Βρήκαμε μέχρι και διαδρομή που δεν σε περνάει μέσα από τη Συρία, που γίνεται της κακομοίρας αυτή την εποχή (κι ενδεχομένως θα συνεχίσει να γίνεται μέχρι τον Μάιο). Η διαδρομή μέσω Ιράκ είναι λίγο πιο μεγάλη, αλλά πολύ πιο ασφαλής. Διότι στο Ιράκ έχουν ηρεμήσει τα πράγματα και μόνο αν είσαι πολύ άτυχος θα μπλέξεις σε ταλαιπωρίες.
Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βρεις καλή παρά, να πάρεις 5 εργάσιμες άδεια από τη δουλειά (19-23 Μαϊου), να πάρεις και κάμποσα δολάρια μαζί σου διότι σε κάποιες περιοχές δεν περνάνε κάρτες και τέτοια, και… φύγαμε. Σημειωτέον, το πρόγραμμα που θα διαβάσεις σε φέρνει από την Αθήνα στο Άμπου Ντάμπι σε έξι μέρες, δηλαδή ξεκινάς Σάββατο πρωί 17 Μαϊου από την πρωτεύουσα και βρίσκεσαι Πέμπτη βράδυ 22 Μαϊου εκεί, για να ζήσεις και την πρώτη μέρα του φάιναλ φορ χαλαρά, να απολαύσεις την ατμόσφαιρα.
🇦🇪 𝗔𝗕𝗨 𝗗𝗛𝗔𝗕𝗜… 𝝚𝝦𝝬𝝤𝝡𝝖𝝨𝝩𝝚! 🏆#olympiacosbc #euroleague #finalfour #abudhabi pic.twitter.com/mcODVA4kTw
— Eurohoops GR (@eurohoopsGR) December 3, 2024
Ο δρόμος προς το Άμπου Ντάμπι
Ημέρα 1 (800 χλμ.) Αθήνα-Αλεξανδρούπολη: Ξεκίνα πρωί να σου βγει το πρόγραμμα. Καφεδάκι στα Καμένα Βούρλα και νωρίς το μεσημέρι είσαι Σαλόνικα. Ντερλίκωσε καλά σε κανένα ταβερνάκι στη Νέα Κρήνη και βουρ προς τα ανατολικά, πάρε την Εγνατία και στις 7 το απόγευμα θα είσαι Αλεξανδρούπολη, το αργότερο. Πράγματα στο ξενοδοχείο, ένα ντουζάκι και πας για βραδινό στην πόλη. Επιστροφή και νάνι νωρίς, γιατί μετά αρχίζουν τα ωραία.
Ημέρα 2 (750 χλμ.) Αλεξανδρούπολη-Άγκυρα: Δε λέμε, είναι δέλεαρ η Κωνσταντινούπολη, αλλά αν μπεις στην κίνηση θα χάσεις όλη τη μέρα και θα μείνεις εκεί. Και ο περιφερειακός κίνηση έχει, αλλά θα ξεμπερδέψεις. Στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας δεν θα ταλαιπωρηθείς, νωρίς το πρωί θα τα περάσεις. Καφεδάκι προτείνουμε στο Σιλιβρί και μεσημεριανό στο Ιζμίτ (την ελληνική Νικομήδεια). Στην Άγκυρα θα φτάσεις και πάλι νωρίς το απόγευμα. Έχεις χρόνο και για μια μικρή βόλτα στην πόλη.
Ημέρα 3 (1.050 χλμ.) Άγκυρα- Μάρντιν: Μη σε σκιάζουν τα χιλιόμετρα, ο δρόμος είναι καλός αν πας από την εθνική Μερσίν-Άδανα, παρά από τον εσωτερικό δρόμο Καϊσέρι-Μαλάτια-Ντιγιάρμπακιρ, που είναι μεν 70 χλμ. λιγότερο, αλλά είναι και πιο επικίνδυνο με περισσότερα αστυνομικά-στρατιωτικά μπλόκα, επειδή εκεί είναι κουρδικές περιοχές. Προτείνουμε να φύγεις νωρίς και να είσαι στα Άδανα το μεσημέρι, για να ντερλικώσεις αυθεντικό Άδανα κεμπάμπ να γλύφεις τα δάχτυλά σου. Από εκεί και πέρα θα δεις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό του 2023, για να μην ψυχοπλακωθείς πολύ κάνε μια στάση μόνο στη Σανλιούρφα για ένα γλυκάκι, κατά προτίμηση ταβούκ ουκσού. Το Μάρντιν είναι η τελευταία μεγάλη τουρκική πόλη πριν τα σύνορα με το Ιράκ.
Ημέρα 4 (720 χλμ.) Μάρντιν-Βαγδάτη: Εδώ θα πάρεις καφέ στο χέρι στο Μάρντιν, διότι η επόμενη στάση που προτείνουμε είναι για φαγητό στο Τικτρίτ, που είναι στα 500 χλμ. απόσταση. Έχει και μια ταλαιπωρία να περάσεις τα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ, αν και το διαβατήριο Ευρωπαϊκής Ένωσης βοηθάει πολύ (και οι Κούρδοι στο βόρειο Ιράκ βοηθάνε πολύ τους Έλληνες στις διατυπώσεις). Έχει κίνηση η Βαγδάτη, αλλά αν δεν καθυστερήσεις πολύ στο φαγητό θα φτάσεις νωρίς το απόγευμα. Μείνε στο ξενοδοχείο να πάρεις δυνάμεις.
Ημέρα 5 (670 χλμ) Βαγδάτη-Κουβέιτ: Φούλαρε βενζίνη, πάρε ένα σάντουιτς να σε κρατήσει, φτιάξε καφέ, γιατί δεν προτείνουμε στάση εδώ. Το καλύτερο είναι να πατήσεις γκάζι και να μην σταματήσεις πουθενά, να καλύψεις τα χιλιόμετρα αν είναι δυνατόν και μονοκοπανιά μέχρι τα σύνορα του Ιράκ με το Κουβέιτ. Με το που θα μπεις στο Κουβέιτ η πόλη είναι περίπου 120 χλμ., δηλαδή με τις ατέλειωτες ευθείς που έχει εκεί θα σου πάρει μια ώρα το πολύ. Αν ξεκινήσεις πρωί, μπορεί να’ σαι στο Κουβέιτ νωρίς το απόγευμα, για φαγητό και για ξεκούραση στο ξενοδοχείο.
Ημέρα 6 (1.100 χλμ.) Κουβέιτ-Άμπου Ντάμπι: Η τελευταία μέρα είναι και η πιο μεγάλη χιλιομετρικά, αλλά μην φοβάσαι ότι θα αφήσεις τα κόκκαλά σου στο δρόμο. Οι δρόμοι είναι… χαρτί, στην κυριολεξία, ευθείες τεράστιες και μπορείς να το σανιδώσεις χωρίς να φοβάσαι τίποτα. Φύγε πρωί πρωί από το Κουβέιτ και σε μια ώρα θα βρεις τα σύνορα για να μπεις στη Σαουδική Αραβία. Μπορείς να σταματήσεις για φαγητό στο Νταμάμ, το μεγάλο πετρελαϊκό λιμάνι της ανατολικής πλευράς της Σαουδικής Αραβίας. Σημειωτέον, όμως, έχεις ένα εξάωρο ταξίδι από το Νταμάμ μέχρι το Άμπου Ντάμπι, συν κάποιες διατυπώσεις στα σύνορα Σαουδικής Αραβίας-ΗΑΕ, οπότε μην αργήσεις για να μην σε πάρει η νύχτα.