Ο νόμος του Μέρφι, ακόμα και για την Microsoft. Οτιδήποτε μπορεί να πάει στραβά, θα πάει στραβά. Να’ ναι Δευτέρα πρωί, να σιχτιρίζεις σε όλο το δρόμο προς τη δουλειά από την κίνηση, να κάνεις μια απόσταση λίγων χιλιομέτρων μία ώρα και κάτι, να μην έχεις καν ρουφήξει μια γουλιά καφέ και την ώρα που ανοίγεις τον υπολογιστή σου να δεις τι έχεις συνεννοηθεί να κάνεις σήμερα, σου εμφανίζεται… το απόλυτο τίποτα. Κάτω και το Outlook, κάτω και το Microsoft Exchange, κάτω και το Teams Calendar.

Πέσαν οι servers της Microsoft, αντίο mail, αντίο calendars, αντίο Teams δευτεριάτικα, για καλό σε κρατάμε τελικά;

Υπάρχει μεγαλύτερος εφιάλτης απ’ αυτόν; Να μην μπορείς να κάνεις τίποτα και να μην μπορείς να προγραμματίσεις τίποτα, να μην μπορείς να συνεννοηθείς επαγγελματικά με κανέναν; Εδώ μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι οι εφιάλτες για όσους δουλεύουν με υπολογιστή είναι να είτε να εμφανιστεί μπλε οθόνη και να μην αλλάζει χρώμα με το restart ή να κοπεί το ρεύμα και να μην έχουν powerbank. Η βλάβη σ’ αυτά τα παγκόσμια συστήματα δεν ήταν μέσα στη συζήτηση. Κακώς. Πολύ κακώς. Να, που έπρεπε να το περιμένουμε.

Από το πρωί της Δευτέρας η Microsoft έκοψε τα πόδια και τα χέρια εκατομμυρίων επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο. Ο τεχνολογικός κολοσσός περιορίστηκε σε μια λιτή ανακοίνωση στο «Χ» ότι  «διερευνά ένα ζήτημα που επηρεάζει τους χρήστες που προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο Exchange Online ή σε λειτουργίες του ημερολογίου Microsoft Teams». Δηλαδή, αράξτε και περιμένετε μέχρι να δούμε τι συμβαίνει.

Μέχρι να το παραδεχτεί κεντρικά η εταιρεία, βέβαια, ότι κάτι συμβαίνει στα δικά της μηχανήματα, οι εταιρείες που ασχολούνται με τέτοιου είδους προβλήματα είχαν δεχτεί εκατοντάδες κλήσεις και e-mails από απελπισμένους μέχρι εξαγριωμένους, που δεν μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά τους. Διότι αν το Outlook έχει να κάνει και με προσωπική αλληλογραφία, εκτός από επαγγελματική, οι άλλες δύο υπηρεσίες έχουν να κάνουν σχεδόν αποκλειστικά με συνεννοήσεις σχετικά με επαγγελματικά θέματα. Ειδικά το Teams έχει τη μερίδα του λέοντος.

Γιατί το Calendars δεν είναι ακριβώς αυτό; Πολύς κόσμος το χρησιμοποιεί όχι μόνο για να θυμάται πάγιες δουλειές που πρέπει να κάνει, αλλά για να βάζει τα πράγματα σε μια σειρά κάθε πρωί. Προτεραιότητες, κατευθύνσεις, προγράμματα, όλα εκεί είναι γραμμένα πλέον. Να, που δεν θα’ πρεπε να είναι μόνο εκεί, όπως μας προειδοποιεί η Microsoft.

Microsoft outlook down

Καταραμένη Microsoft σ’ όλες τις γλώσσες της Βαβέλ

Διότι, αγαπητή μου εταιρεία Microsoft, όταν επιτρέπεις στις υπηρεσίες σου να πάθουν τέτοιο καζίκι και να σε καταριούνται σε όλες τις γλώσσες της Βαβέλ, αυτή την προειδοποίηση στέλνεις. Παιδιά, καλός είμαι κι εγώ για να κάνετε τη δουλειά σας γρήγορα, αλλά για καλό και για κακό δεν τα γράφετε αυτά που έχετε προγραμματίσει σ’ ένα δεφτέρι, όπως κάνανε οι μπακάληδες τον παλιό καλό καιρό; Και μαζί με το πληκτρολόγιο το σένιο και τις οθονάρες που βρίσκονται μπροστά σας δεν έχετε κι ένα κομματάκι χαρτί κι ένα μολυβάκι, που αν είστε και μερακλήδες μπορείτε να το βάλετε πίσω από το αυτί, σαν γκαρσόνι της δεκαετίας του ’50;

Εσείς δεν ξέρουμε τι σκεφτήκατε, αλλά εμείς το καθιερώνουμε πλέον. Μπακαλοδέφτερο, το καλύτερο backup. Oύτε Microsoft, να κρεμόμαστε από τις διαθέσεις (για να μην γράψουμε και τίποτε άλλο) του Μπιλ Γκέιτς και της ακολουθίας του. Δε λέμε, καλό είναι κι αυτό για να συνεννοούμαστε και να προγραμματίζουμε. Αλλά μολυβάκι και δεφτεράκι είναι η πιο σίγουρη λύση, αν δεν θέλουμε να ξεχάσουμε τίποτα. Και κάθε φορά που θα ολοκληρώνεται κάτι, μαζί με το τσεκάρισμα στο Calendar (Task Completed), θα τραβάμε και μια μολυβιά στο δεφτεράκι. Αμ πως.

Και μέχρι η Microsoft να εξετάσει τι συμβαίνει και να μας δώσει απάντηση (που δεν μας ενδιαφέρει κιόλας τι έγινε ακριβώς, ούτε αν κάποιοι θα χάσουν τη δουλειά τους για την παγκόσμια αναστάτωση που προκλήθηκε) εμείς θα πρέπει να κοιτάζουμε ο ένας τον άλλο και να μιλάμε για τον καιρό, για το σαββατοκύριακο, για τα χαλιά που θα στρώσουμε και πού (δεν) θα πάμε διακοπές τα Χριστούγεννα.