Το ζήτημα φαίνεται πολύ σοβαρό για να κάνει κάποιος πλάκα. Όχι μόνο επειδή το ποσό της υπεξαίρεσης είναι απίστευτα μεγάλο (φτάνει και τα 3 εκ. ευρώ, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες που διέρρευσαν από την Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από Παράνομη Δραστηριότητα), αλλά και διότι οι δράστες είναι ιερείς της καθολικής εκκλησίας στην Ελλάδα. Σε θέματα πίστης, λοιπόν, ο καθένας οφείλει να είναι προσεκτικός. Αλλά… δεν γίνεται να μην σχολιάσεις πως η «μηχανή» που στήθηκε είχε αποδέκτη νυχτερινά κέντρα με μπουζούκια και γαρύφαλλα! Είναι να απορείς, δηλαδή, αν οι ιερείς δεν βρήκαν κάποια άλλη εταιρεία να διοχετεύσουν το παραδάκι, ή αν πράγματι είχαν διπλή ζωή, πέταγαν τα ράσα και το έριχναν έξω ως… παπα-σκυλάδες!

Η ροή του χρήματος πιστοποιεί ότι μεγάλα χρηματικά ποσά έφυγαν τα τελευταία χρόνια από την Καθολική Εκκλησία Ελλάδας και «επενδύθηκαν» σε νυχτερινά μαγαζιά. Την ευθύνη των λογαριασμών, από τους οποίους έγιναν αυτές οι συναλλαγές, έχουν οι συγκεκριμένοι ιερείς. Η Αρχή εντόπισε πως αυτά τα ποσά έφευγαν από συγκεκριμένους λογαριασμούς που χειρίζονταν οι δύο ιερείς και κατέληγαν σε λογαριασμούς συγκεκριμένων ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων, με συνέπεια να φαίνονται ως «επενδύσεις» σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Αυτή η τακτική λειτουργούσε στην εντέλεια τα τελευταία οκτώ (!) χρόνια, χωρίς κάποιος να μπει στον κόπο να ελέγξει πού πηγαίνει το χρήμα.

Ο ένας από τους δυο ιερείς που ελέγχονται για τις συναλλαγές είναι πρόσωπο υψηλά ιστάμενο στην ιεραρχία στην Καθολική Εκκλησία Ελλάδας. Ο δεύτερος κατέχει επίσης σημαντική θέση, φέρεται να είναι στέλεχος της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδας σε νησί όπου υπάρχει έντονη η παρουσία καθολικών.

Από τους παπα-ροκάδες στους… παπα-σκυλάδες! Οι καθολικοί ιερείς και τα 3 εκ. ευρώ στα μπουζουξήδικα

Η Αρχή ενημερώθηκε από τις τράπεζες για «ύποπτες» κινήσεις μεγάλων χρηματικών ποσών και ξεκίνησε έλεγχο, προκειμένου να χαρτογραφήσει τη διαδρομή των χρημάτων και να εντοπίσει τον πραγματικό αριθμό των προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση. Η τελευταία ύποπτη διαδρομή εντοπίστηκε πριν από λίγες ημέρες και αφορούσε το ποσό των 50.000 ευρώ.

Εκτός από τους δύο ιερείς στο στόχαστρο της έρευνας έχουν βρεθεί και τρία άλλα φυσικά πρόσωπα, επιχειρηματίες νυχτερινών κέντρων, ο ένας εκ των οποίων έχει βεβαρυμένο παρελθόν, έχοντας κατηγορηθεί στο παρελθόν για εκβιασμό μητροπολίτη με «ροζ» βίντεο! Ελέγχονται, επίσης, και τα στοιχεία δύο μονοπρόσωπων εταιρειών, οι οποίες έπαιξαν το ρόλο του μεσάζοντα στην υπεξαίρεση αυτών των τεράστιων ποσών.

Εκτός από τα νυχτερινά μαγαζιά, τα χρήματα κατέληγαν και σε μεμονωμένα πρακτορεία τυχερών παιχνιδιών, προφανώς για να καλύψουν χρέη πελατών από τζόγο. Το ποιος δημιούργησε τα χρέη, αν δηλαδή είναι τα πρόσωπα που εμπλέκονται ή αν έκαναν δουλειές για λογαριασμό άλλων, δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα. Επίκεντρο όλης αυτής της μηχανής υπήρξε η Πάτρα, όπου εδρεύουν τα νυχτερινά μαγαζιά που γίνονταν αποδέκτες των «επενδύσεων» της Καθολικής Εκκλησίας.

Από τους παπα-ροκάδες στους… παπα-σκυλάδες! Οι καθολικοί ιερείς και τα 3 εκ. ευρώ

Διαφορετική στάση οι ιερείς

Οι ίδιοι οι ιερείς που κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις για την ώρα κρατάνε διαφορετική στάση. Ο ένας, που βρίσκεται μάλιστα στο εξωτερικό, δηλώνει πλήρη άγνοια ότι γίνεται έρευνα σε βάρος του και περιμένει, όπως λέει, να ενημερωθεί για να καθορίσει τη στάση του. Ο άλλος φέρεται να έχει δώσει τις πρώτες εξηγήσεις του, μιλώντας κι εκείνος για εκβιασμό από συγκεκριμένο επιχειρηματία, που τον ανάγκασε να στείλει τα συγκεκριμένα χρήματα στους λογαριασμούς.

Ο φάκελος της υπόθεσης έχει διαβιβαστεί στον εισαγγελέα Σύρου, ο οποίος παρήγγειλε τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής έρευνας. Η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος υποστηρίζει ότι έχει ενημερώσει σχετικά τις αντίστοιχες αρχές του Βατικανού.

Η επίσημη θέση, πάντως, της Καθολικής Εκκλησίας Ελλάδας είναι ότι δεν έχει λάβει καμία επίσημη ενημέρωση ούτε καν για το ότι γίνεται έρευνα. Πώς είναι δυνατόν να έχει ενημερωθεί το Βατικανό και όχι η ελληνική εκκλησία είναι απορίας άξιο. Εκτός αν πρόκειται για μία ακόμα προσπάθεια της συγκεκριμένης εκκλησίας να σπρώξει τα προβλήματα κάτω από το χαλί, ώστε να προκληθεί η μικρότερη δυνατή ηθική ζημιά. Κάτι που έχει κάνει αρκετές φορές στο παρελθόν σε άλλες χώρες, όχι μόνο για οικονομικά σκάνδαλα, αλλά και για πολύ πιο σοβαρές καταγγελίες που αφορούν σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.