Πρώτο μεγάλο τριήμερο για τους Έλληνες, και μάλιστα του φθινοπώρου. Ουάου, που θα’ λεγε κι ο Γιάνης ο Βαρουφάκης. Μπορεί να μην το ξεστόμισαν όλοι αυτό το επιφώνημα, αλλά σίγουρα το σκέφτηκαν. Κι επειδή δεν «κολλάει» όλες τις μέρες μια αργία, κι επειδή η Παρασκευή για τους περισσότερους είναι ημιαργία (είτε θεσμικά, είτε από τη σημαία), ορίστε στο πιάτο το τετραήμερο το ονειρεμένο για απόδραση.

Ναι, αλλά μας έμειναν καθόλου λεφτά από το καλοκαίρι; Σιγά μην δεν έχουμε. Τόσα, μάλιστα, που «αναγκάζουμε» την Aegean να προγραμματίσει έκτακτα δρομολόγια για το εξωτερικό. Δεν μας προλαβαίνει ο αερομεταφορέας, φτάσαμε στο 80% πληρότητα και σ’ αυτά τα δρομολόγια, χώρια τα δημοφιλή νησιά που αναμένεται να βουλιάξουν και πάλι. Για πολλές επιχειρήσεις αυτών των νησιών το τριήμερο σηματοδοτεί και το τέλος μιας μεγάλης και παρατεταμένης σεζόν.

Έλληνες ταξίδια φτώχεια

Έλληνες σε Λονδίνο, Άμστερνταμ και Βερολίνο, και Άμπου Ντάμπι…

Η πληρότητα είναι 5% μεγαλύτερη απ’ όσο το 2023. Για τη Θεσσαλονίκη είναι 10% περισσότερη, όχι μόνο για τις μεγάλες πόλεις που συγκεντρώνουν πλήθη τουριστών όλο το χρόνο (Βαρκελώνη, Νίκαια, Βενετία, Παρίσι, Μαδρίτη κτλ.) αλλά και για μεγάλες πόλεις της Γερμανίας, όπως το Βερολίνο, η Φρανκφούρτη, το Ντίσελντορφ ή το Ανόβερο. Ιδιαίτερο, μάλιστα, είναι και το δρομολόγιο που στέλνει κόσμο από την Αθήνα στο Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το οποίο ξεκινάει την Κυριακή 27 Οκτωβρίου και είναι γεμάτο.

Στο Αμπού Ντάμπι, βέβαια, και στους άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς, αλλά και στα νησιά, δεν έχει στρατιωτική παρέλαση, ούτε και μεγάλη σχολική παρέλαση, ούτε εθνική υπερηφάνεια. Αλλά τι να την κάνεις την εθνική υπερηφάνεια όταν έχεις χρήμα στην τσέπη; Διότι όλα αυτά για να γίνουν θέλουν χρήμα περισσευούμενο. To οποίο, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία αυτά, το’ χουμε και το σκορπάμε. Και μπράβο μας.

Κι ενώ έχουμε στο μυαλό μας μια κοινωνία που βρίσκεται στα όρια του να τα βγάλει πέρα, που’ χει μειώσει μέχρι και τη φέτα που τρώει για να φτάσουν τα όβολα για ολόκληρο το μήνα, μια κοινωνία που πλέον βάζει ελαιόλαδο στη σαλάτα με το σταγονόμετρο, μια κοινωνία που τρολάρει την κυβέρνηση, η οποία ανακοινώνει περιχαρής τη μείωση 123 κωδικών στα σουπερμάρκετ (από τους περίπου 20.000 διαθέσιμους) σε ποσοστό 5-10%, έρχονται αυτά τα στοιχεία για να μας υπενθυμίσουν ότι δεν είναι όλοι έτσι. Για την ακρίβεια, υπάρχουν πολλοί που δεν είναι έτσι.

Τρέχουν οι Έλληνες σε Βενετία, Βαρκελώνη και Παρίσι, μεγάλη φτώχεια…

Διότι δεν μπορεί να πει κάποιος ότι όσοι προγραμμάτισαν την έξοδο αυτού του τριήμερου είχαν μπαφιάσει από έναν δύσκολο χειμώνα και έβαλαν στην άκρη χρήματα με αιματηρές οικονομίες για να ξεσκάσουν. Αυτό γράφουν όλοι για τις υπερβολές που βλέπουμε κάθε καλοκαίρι στα νησιά. Εδώ δεν ισχύει αυτό. Εδώ μετά από τα υπερβολικά έξοδα του Σεπτεμβρίου, ειδικά αν υπάρχουν παιδιά στη μέση (από τσάντες και παπούτσια αθλητικά μέχρι προκαταβολές για ξένες γλώσσες και δραστηριότητες όλης της χρονιάς), περισσεύουν και λεφτά για ένα τριημεράκι να χαζέψεις τα δημιουργήματα του Γκαουντί, να κάνεις μια βολτούλα στην Κυανή Ακτή ή να αποκτήσουν εμπειρίες τα παιδάκια στη Eurodisney. Ασε πια το Μπουρτζ Καλίφα και τους χορούς της κοιλιάς στην Αραβία.

Γεμάτα τα πάντα, παντού στην Ελλάδα, γεμάτο Έλληνες, και τουρίστες

Φυσικά προκύπτει το ερώτημα: Τι θέλετε, κύριοι; Να πεινάει όλος ο κόσμος; Επειδή υπάρχουν κάποιες χιλιάδες, κάποιες δεκάδες χιλιάδες έστω, που τους τα’ χει φέρει δεξιά η ζωή (όνομα και πράμα) και έχουν να ξοδέψουν, να τους απαγορέψουμε να κάνουν τη μεγάλη ζωή; Ε, δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα. Ακόμα κι αν βγάλουμε από την εξίσωση το εξωτερικό, που υποτίθεται ότι είναι πιο ακριβά, ρίξτε μια ματιά τι συμβαίνει στο εσωτερικό. Κι όχι μόνο στη Σαντορίνη, τη Μύκονο, τη Ρόδο, την Κέρκυρα και τους άλλους προορισμούς που αγαπούν ξένοι κι Έλληνες.

Έλληνες ταξίδια φτώχεια

Προσπαθήστε, φερ’ ειπείν, να κλείσετε ένα τριήμερο στα Τρίκαλα Κορινθίας. Ή στον Παλαιό Παντελεήμονα. Στα Λουτρά Πόζαρ. Στο Ναύπλιο. Ο ρεσεψιονίστ θα σας πει με σοβαρότητα «για του χρόνου εννοείτε, ασφαλώς». Γιατί τα φετινά έχουν κλείσει μήνες πριν. Και μπράβο τους, το ξαναγράφουμε για να μην έχουμε παρεξηγήσεις. Αυτές οι πληρότητες δεν γίνονται από μερικές χιλιάδες φραγκάτους, που πάντα υπήρχαν, πάντα υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν.

Την επόμενη φορά που θα παραπονεθούμε για το ρεύμα, τη φέτα, το λάδι, τα ενοίκια, κάποιος θα μας ρίξει στη μούρη αυτά τα στοιχεία. Την 100% πληρότητα για το τριήμερο. Τα δισεκατομμύρια δηλαδή που θα δαπανηθούν (και μπράβο τους) στην αναψυχή.

Illustration: Πέγκυ Δαδάκη