Ο Stephen King είναι πολλά περισσότερα από τον βασιλιά του τρόμου. Είναι αυτός που έκανε μια ολόκληρη γενιά να φοβάται τα μπαλόνια και τους αρουραίους, τα παλιά αυτοκίνητα και τα ξεχασμένα σπίτια στην άκρη του δρόμου. Όμως, όταν δεν βυθίζεται στο μακάβριο, πού βρίσκει καταφύγιο; Ποια βιβλία τον ταξιδεύουν, τον κάνουν να ξεχνιέται, να ονειρεύεται ή να… ανατριχιάζει; Σε μια συνέντευξη-δώρο στο Goodreads, ο ίδιος αποκάλυψε τα δέκα αγαπημένα του μυθιστορήματα. Κάποια είναι κλασικά, άλλα εκπλήξεις – αλλά όλα έχουν κάτι το “βασιλικό“.

Το Top 10 του Stephen King – Αυτά τα βιβλία πρέπει να διαβάσεις:

  1. American Pastoral – Philip Roth (1997)
  2. 1984 – George Orwell (1949)
  3. Blood Meridian – Cormac McCarthy (1985)
  4. The Hair of Harold Roux – Thomas Williams (1974)
  5. Invisible Man – Ralph Ellison (1952)
  6. Lord of the Flies – William Golding (1954)
  7. The Lord of the Rings – J.R.R. Tolkien (1954)
  8. The Orphan Master’s Son – Adam Johnson (2012)
  9. Ship of Fools – Katherine Anne Porter (1962)
  10. Watership Down – Richard Adams (1972)

Πάμε να τα πιάσουμε ένα-ένα.

1. American Pastoral – Philip Roth (1997)

Πρώτο στη λίστα του King είναι το American Pastoral του Philip Roth. Κλασικό, πυρηνικό, και βαθιά αμερικανικό, το μυθιστόρημα αφηγείται την ιστορία ενός άντρα που βλέπει τον κόσμο του να καταρρέει κατά τη διάρκεια των κοινωνικών αναταραχών της δεκαετίας του ’60. Ο King αγαπά τον Roth για την αμεσότητα και τη δύναμη με την οποία μεταφέρει το χάος της εποχής. Είναι η αμερικανική τραγωδία όπως πρέπει να γραφτεί: άγρια, ειλικρινής και χωρίς φτιασίδια.

2. 1984 – George Orwell (1949)

Κανείς δεν θα μπορούσε να αφήσει απ’ έξω το εμβληματικό 1984. Ο Orwell χτίζει μια δυστοπία που σε βάζει στην καρδιά του φόβου για το μέλλον. Ο King βλέπει στον Μεγάλο Αδελφό ένα από τα πιο απειλητικά σύμβολα που δημιούργησε ποτέ η φαντασία – ίσως γιατί και ο ίδιος χτίζει παρόμοιους εφιάλτες με τον ίδιο ζήλο. Όπως αναφέρει, το δικό του The Long Walk είναι η πιο ξεκάθαρη απόδειξη της επιρροής που άσκησε αυτό το βιβλίο πάνω του.

3. Blood Meridian – Cormac McCarthy (1985)

Ο Cormac McCarthy είναι ένας άλλος συγγραφέας που μπήκε βαθιά στο μυαλό του King. Το Blood Meridian είναι μια ιστορία τόσο ωμή και βίαιη, που ακόμα και οι πιο σκληροπυρηνικοί αναγνώστες του King ίσως να βρουν κάποιες σκηνές ανυπόφορες. Ο βασιλιάς του τρόμου το περιγράφει ως «ένα από τα πιο τρομακτικά βιβλία που γράφτηκαν ποτέ». Στη Δύση του McCarthy, η βία είναι ωμή και αναπόφευκτη, όπως και στους κόσμους του King.

4. The Hair of Harold Roux – Thomas Williams (1974)

Σειρά έχει ένα βιβλίο που οι περισσότεροι δεν έχουν ακούσει ποτέ: The Hair of Harold Roux του Thomas Williams. Όπως εξηγεί ο King, αυτό το λιγότερο γνωστό μυθιστόρημα είναι απόλυτα προσωπικό και γεμάτο συγκίνηση. Αν το βρεις, διάβασέ το. Μπορεί να μην είναι το κλασικό τρόμου που θα περίμενες από έναν King fan, αλλά είναι από αυτά που σε καθηλώνουν με την αλήθεια τους. Κι ας μην έχει καμία σχέση με κλόουν.

5. Invisible Man – Ralph Ellison (1952)

Το Invisible Man του Ralph Ellison είναι το βιβλίο που σε κάνει να βλέπεις τον κόσμο αλλιώς. Η ιστορία ενός μαύρου άντρα που παλεύει να βρει τη φωνή του και την ταυτότητά του στην Αμερική είναι ό,τι πιο συγκλονιστικό μπορείς να διαβάσεις. Ο King το έχει χαρακτηρίσει ένα βιβλίο που αλλάζει την οπτική σου για τη ζωή, και δεν είναι τυχαίο πως το αγαπά τόσο βαθιά.

6. Lord of the Flies – William Golding (1954)

Τι να πει κανείς για το Lord of the Flies; Μια ομάδα αγοριών εγκαταλείπεται σε ένα έρημο νησί και, σιγά σιγά, η άγρια φύση τους βγαίνει στην επιφάνεια. Ο King το λατρεύει γιατί του θυμίζει την απλότητα με την οποία μπορεί να χαθεί η ανθρώπινη ψυχή. Και δεν είναι λίγες οι φορές που έχει αναφερθεί στο πόσο τον συγκλόνισε η τελική σκηνή. Σου θυμίζει κάτι από τα δικά του φινάλε, έτσι;

7. The Lord of the Rings – J.R.R. Tolkien (1954)

Εδώ μιλάμε για το μυθιστόρημα που έβαλε τα θεμέλια της φαντασίας, το The Lord of the Rings. Ο King το λατρεύει για την επική του διάσταση, αλλά και για τους απίστευτους κακούς χαρακτήρες του. Ο ίδιος έχει πει πως ο Σάουρον είναι ένας από τους μεγαλύτερους villains που γράφτηκαν ποτέ. Εσύ ακόμα να το διαβάσεις;

8. The Orphan Master’s Son – Adam Johnson (2012)

Μια πιο σύγχρονη επιλογή, το The Orphan Master’s Son του Adam Johnson είναι μια βουτιά στη Βόρεια Κορέα. Η ζωή ενός νεαρού άντρα που ζει υπό το καθεστώς τρόμου ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος, θυμίζει στον King κάτι από τις δικές του δυστοπίες. Είναι ένα βιβλίο που, όπως λέει, τον κρατάει ξύπνιο τις νύχτες – όχι από φόβο, αλλά από σκέψη.

9. Ship of Fools – Katherine Anne Porter (1962)

Ο Stephen King δηλώνει θαυμαστής του Ship of Fools, μια αλληγορική ιστορία που τοποθετείται σε ένα πλοίο γεμάτο ανθρώπους από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις και χώρες. Το κεντρικό θέμα του βιβλίου είναι η ανθρώπινη ανοησία, κάτι που ο King έχει εξερευνήσει σε πολλά από τα έργα του. Όπως έχει πει, είναι μια από τις πιο σκοτεινές ματιές στην ανθρώπινη ψυχή.

10. Watership Down – Richard Adams (1972)

Κουνέλια που μιλάνε, κουνέλια που παλεύουν για επιβίωση. Το Watership Down μπορεί να μην φαίνεται βιβλίο που θα διάβαζε ένας συγγραφέας τρόμου, αλλά για τον Stephen King, η σκοτεινή πλευρά των ζώων είναι τόσο ενδιαφέρουσα όσο και των ανθρώπων. Όπως λέει, το βιβλίο αυτό τον έκανε να δει την επιβίωση με έναν εντελώς νέο τρόπο – και θα κάνει το ίδιο και σε σένα.

Stephen King δεν σημαίνει μόνο Pennywise και στοιχειωμένα σπίτια. Ο τρόμος που αναζητά μέσα στα βιβλία των άλλων είναι πολλές φορές πιο διακριτικός, πιο υπόγειος. Μπορεί να είναι ένα ταξίδι σε έναν άλλο κόσμο ή μια σκηνή που σε στοιχειώνει για καιρό. Και αυτά τα βιβλία, είναι γεμάτα από τέτοιες στιγμές.