Αν ανατριχιάζεις κάθε φορά που βάζεις τον εαυτό σου στη θέση του Τομ Χανκς ως «Ναυαγός», σκέψου ότι υπάρχουν και πολύ πιο ακραίες περιπέτειες. Όπως αυτή του Μιχαήλ Πιτσούγκιν, ενός Ρώσου που βρέθηκε ζωντανός σε μια μικρή φουσκωτή βάρκα, η οποία βολόδερνε για 67 (!) ολόκληρες ημέρες στην φουρτουνιασμένη θάλασσα του Οχότσκ, στον βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό. Ο Πιτσούγκιν εντοπίστηκε ζωντανός, αν και καταπονημένος, αλλά δεν συνέβη το ίδιο με τον αδελφό του και τον ανηψιό του, οι οποίοι βρέθηκαν νεκροί στο ίδιο σκάφος.
Η εξαφάνιση του 46χρονου Πιτσούγκιν, αλλά και του 49χρονου αδελφού του και του 15χρονου ανιψιού του, είχε δηλωθεί στις αρχές του Χαμπάροφσκ, μιας πόλης στη ρωσική Άπω Ανατολή, τουλάχιστον δύο μήνες πριν. Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, οι τρεις άνδρες ξεκίνησαν ένα περιπετειώδες ταξίδι με μια μικρή φουσκωτή βάρκα για να δουν από κοντά φάλαινες, οι οποίες αφθονούν στην περιοχή ειδικά αυτή την εποχή.
Το τι έγινε και πώς τελικά έχασαν τον έλεγχο της μικρής τους βάρκας δεν είναι γνωστό, καθώς ο Πιτσούγκιν δεν είναι ακόμα σε θέση να δώσει κατάθεση. Αυτό που βρήκαν, όμως, οι άνδρες από ένα μικρό αλιευτικό σκάφος στη χερσόνησο της Καμτσάτκα ήταν μια βάρκα χωρίς τη μηχανή της και χωρίς ούτε τα κουπιά της, που έπλεε προφανώς ακυβέρνητη σε απόσταση πάνω από 1.000 χιλιόμετρα (!) από το σημείο που είχε δηλωθεί στην εξαφάνισή της.
Ήθελε να δει φάλαινες και κατέληξε ναυαγός
H οικογένεια του Πιτσούγκιν είχε αναφέρει στις αρχές από τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου ότι ο 46χρονος επισκεπτόταν συχνά τα ακατοίκητα νησιά Σαντάρ (που ανήκουν στη Ρωσία) στις ακτές των οποίων βρίσκονται πολλές φάλαινες. Είναι μια δύσκολη διαδικασία, καθώς η βάρκα πρέπει να περάσει από το νησί Σαχαλίνη, ένα από τα μεγαλύτερα της περιοχής. Τα ίχνη της βάρκας χάθηκαν στις 9 Αυγούστου και δεν υπήρχε κανένα σημείο ζωής, ούτε κάποιος τρόπος επικοινωνίας των ναυαγών. Οι οποίοι είχαν εφοδιαστεί με ελάχιστα τρόφιμα και νερό, αφού το ταξίδι τους θα ήταν αυθημερόν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της οικογένειας είχαν μαζί τους φαγητό μόνο για μία ημέρα και περίπου 20 λίτρα πόσιμο νερό, το οποίο μάλιστα βρισκόταν στη βάρκα για πολύ καιρό.
Όταν το πλήρωμα του αλιευτικού σκάφους εντόπισε το μικροσκοπικό φουσκωτό σκάφος στο ραντάρ τους, αρχικά νόμιζαν ότι ήταν μια σημαδούρα ή ένα κομμάτι από πανί ή ξύλο. Γι καλή τύχη του Πιτσούγκιν θέλησαν να βεβαιωθούν, άναψαν τους προβολείς και τα έχασαν βλέποντας το σκάφος και τον μοναδικό επιζώντα ναυαγό μέσα σ’ αυτό.
Ο καταταλαιπωρημένος ναυαγός Πιτσουγκίν ζύγιζε περίπου 50 κιλά όταν βρέθηκε, έχοντας χάσει το μισό βάρος του σώματός του. Παρ’ όλα αυτά, έδειχνε να έχει τις αισθήσεις του και πληροφόρησε ο ίδιος τα μέλη του πληρώματος του αλιευτικού ότι τόσο ο αδελφός του, όσο και ο ανηψιός του είναι νεκροί. Δεν είπε, όμως, πώς κατάφερε να επιβιώσει στη Θάλασσα του Οχότσκ, την πιο κρύα θάλασσα στην Ανατολική Ασία και γνωστή για τις θύελλές της, και πώς πέθαναν οι άλλοι δύο επιβαίνοντες. Τα πτώματά τους βρέθηκαν μέσα στη θάλασσα, αλλά δεμένα στο σκάφος για να μην παρασυρθούν.
Ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η εισαγγελία δείχνει έναν αδυνατισμένο άνδρα με σωσίβιο να φωνάζει απεγνωσμένα «έλα εδώ!» και άνδρες του πληρώματος του αλιευτικού να προσπαθούν να τον τραβήξουν στην κουπαστή του σκάφους τους. Ο Πιτσούγκιν εμφανίζεται να λέει κατά τη μεταφορά του “δεν έχω δυνάμεις!” και, όπως κατέθεσε το πλήρωμα του αλιευτικού, είχε τις αισθήσεις του, όμως πολλά απ’ αυτά που έλεγε δεν έβγαζαν νόημα. Οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι ξεκίνησαν έρευνα για το περιστατικό με την κατηγορία της παραβίασης των κανόνων ασφαλείας που οδήγησαν σε θανάτους. Ο Πιτσουγκίν μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε μονάδα επείγουσας φροντίδας στο νοσοκομείο Μαγκαντάν. Ο επικεφαλής γιατρός ξεκαθάρισε ότι ο ναυαγός υπέφερε από αφυδάτωση και υποθερμία, αλλά ήταν σε σταθερή κατάσταση κι έχει πολλές ελπίδες να επιζήσει.