Από αλλού το περιμένεις κι από αλλού έρχεται. Όποιος ασχολείται με τη διεθνή διπλωματία είναι σίγουρο ότι δεν πλήττει ποτέ. Καναδάς και Ινδία βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό, μ απειλή μέχρι και να διακόψουν τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ τους, με απελάσεις κορυφαίων διπλωματών και κατηγορίες για συμμορίες, φόνους και υπόθαλψη εγκληματιών! Βέβαια, δεν είχε άλλα ζητήματα ο κόσμος να διαχειριστεί, δεν αγωνιούμε κάθε μέρα για τη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία, τον οικονομικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας που υποβόσκει…
Ο Καναδάς κατηγόρησε την ινδική κυβέρνηση για ανθρωποκτονία και εκβιασμό με σκοπό να φιμώσει τους επικριτές της χώρας που ζουν στον Καναδά. Η καναδική κυβέρνηση επέλεξε να κλιμακώσει μια πικρή διαμάχη που ξεκίνησε πέρυσι με τη δολοφονία ενός ακτιβιστή Σιχ και απέλασε τον κορυφαίο διπλωμάτη της Ινδίας και πέντε άλλους, λέγοντας ότι ήταν μέρος ενός τεράστιου εγκληματικού δικτύου. Η Ινδία ανταπέδωσε, εκδιώκοντας κακήν-κακώς έξι Καναδούς διπλωμάτες.
Οι δύο χώρες βρίσκονται σε έντονη διαμάχη μετά τη δολοφονία στον Καναδά ενός εξέχοντος κληρικού των Σιχ, του Καλίντ Νιτζάρ. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό είχε δηλώσει τότε ότι η δολοφονία του είχε ενορχηστρωθεί από την ινδική κυβέρνηση. Ο Καναδάς φιλοξενεί τη μεγαλύτερη κοινότητα Σιχ εκτός Ινδίας, όπου η θρησκευτική μειονότητα ζει κυρίως στη βορειοδυτική πολιτεία Παντζάμπ. Η ινδική κυβέρνηση λέει ότι ορισμένοι Σιχ στον Καναδά συμμετέχουν ενεργά σε ένα αποσχιστικό κίνημα, που επιδιώξει να φτιάξει το Καλιστάν, μια πατρίδα για τους Σιχ ανεξάρτητη από την Ινδία.
Η κατάρρευση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών έχει φτάσει μέχρι την κορυφή. Ο Τριντό είπε ότι είχε έρθει αντιμέτωπος με τον Ινδό ομόλογό του, Ναρέντρα Μόντι, σχετικά με την έρευνα την περασμένη εβδομάδα στο Λάος, όπου και οι δύο άνδρες συμμετείχαν σε μια σύνοδο κορυφής. Ο Καναδός ηγέτης είπε ότι ζήτησε από τον Μόντι τη συνεργασία της Ινδίας ενόψει της συνάντησης μεταξύ αξιωματούχων εθνικής ασφάλειας και από τις δύο χώρες στη Σιγκαπούρη. Οι αξιωματούχοι επρόκειτο να συζητήσουν την εμπλοκή Ινδών διπλωματών σε αυτό που οι αρχές περιέγραψαν ως σοβαρές εγκληματικές δραστηριότητες κατά των Σιχ στον Καναδά.
Η Μελανί Τζολί, υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, είπε ότι η χώρα της εξέδωσε τις εντολές απέλασης στους έξι διπλωμάτες αφού η ινδική κυβέρνηση αρνήθηκε να άρει τη διπλωματική τους ασυλία και να τους επιτρέψει να συμμετάσχουν στις καναδικές έρευνες. Μεταξύ εκείνων που εκδιώχθηκαν ήταν και ο ίδιος ο πρέσβης (!) της Ινδίας στον Καναδά Κουμάρ Βέρνα, κίνηση που θεωρείται μεγάλη προσβολή στο διπλωματικό πεδίο, επειδή θεωρήθηκε εκ των βασικών υπευθύνων για τη δολοφονία του Σιχ κληρικού.
Η ινδική κυβέρνηση απάντησε ότι απελαύνει έξι Καναδούς διπλωμάτες από την Ινδία, συμπεριλαμβανομένου του δεύτερου υψηλόβαθμου διπλωμάτη της πρεσβείας, του επιτετραμμένου Στιούαρτ Γουίλερ. Οι Ινδοί έχουν αρνηθεί κατηγορηματικά τις κατηγορίες ότι συμμετείχαν στη δολοφονία του Νιτζάρ και υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες εναντίον της έχουν πολιτικά κίνητρα. Ο Τριντό, υποστηρίζουν, υποστηρίζει με τους Σιχ αυτονομιστές στον Καναδά επειδή ως Καναδοί υπήκοοι στηρίζουν κι αυτοί το Φιλελεύθερο Κόμμα του.
Σίγουρος ο Καναδάς για την ενοχή των διπλωματών
Ο εκπρόσωπος της καναδικής αστυνομίας Μάικ Ντουέμ παρουσίασε και συγκεκριμένες κατηγορίες κατά της ινδικής κυβέρνησης και υποστήριξε ότι αυτή έχει δημιουργήσει ένα εγκληματικό δίκτυο εντός του Καναδά για να παρενοχλήσει και να εκφοβίσει τους Σιχ. Παρείχε λίγες λεπτομέρειες σχετικά με τους ισχυρισμούς, αλλά είπε ότι η έρευνα είχε υποστηριχθεί από το αμερικανικό FBI. Τόνισε, μάλιστα, ότι η αστυνομία αποφάσισε να δημοσιοποιήσει το θέμα λόγω «σημαντικής απειλής για τη δημόσια ασφάλεια στη χώρα μας» και τόνισε ότι υπήρξαν περισσότερες από δώδεκα αξιόπιστες απειλές για τη ζωή εναντίον μελών της κοινότητας των Σιχ στον Καναδά. Οι πράκτορες της ινδικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των έξι διπλωματών που εκδιώχθηκαν, είχαν έδρα όχι μόνο στην Οττάβα, την πρωτεύουσα, αλλά και στο Βανκούβερ και το Τορόντο και σε άλλες πόλεις σε όλο τον Καναδά όπου ζουν Σιχ.
Οι κατηγορίες του Καναδά κατά της Ινδίας σχετικά με τη δολοφονία του Νιτζάρ ενισχύθηκαν από τα ευρήματα μιας αμερικανικής έρευνας για μια παρόμοια, αν και ανεπιτυχή, συνωμοσία εναντίον ενός κληρικού των Σιχ με έδρα τις ΗΠΑ. Τον περασμένο Νοέμβριο, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στο Μανχάταν δήλωσαν ότι βρήκαν διασυνδέσεις μεταξύ των δύο υποθέσεων.
Το παράξενο είναι ότι η ρήξη ήλθε ενώ οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, γενικώς αυτό που λέμε «δυτικός κόσμος» (μαζί και ο Καναδάς) προσπαθούν να προωθήσουν την Ινδία ως αντίβαρο στην Κίνα. Η Ινδία είναι μια ανερχόμενη δύναμη στην παγκόσμια σκηνή τόσο από πλευράς άμυνας όσο και από άποψη εμπορίου και οικονομίας.
Ο Τριντό, πάντως, αποφάσισε να στείλει το μήνυμά του μετά την έρευνα μιας επιτροπής του καναδικού κοινοβουλίου για την παρέμβαση ξένων δυνάμεων στην εσωτερική πολιτική. Η έκθεση δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο και προσδιόριζε την Κίνα και την Ινδία ως τις δύο χώρες που αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο ξένης παρέμβασης.