Λοιπόν, φίλε/η μου, με ή χωρίς Χριστό, εδώ μιλάμε για έπος. Έχουμε μπροστά μας την απόλυτη «ιερή» εικόνα, που αν την έβλεπε ο Καραϊσκάκης, θα φώναζε: «Ρε, μπροστά στα μάτια σας τα κάνουν και δεν μιλάει κανείς;». Η όλη φάση ξεκινάει με τον KrinostoKtinos να σκάει ένα tweet που θα έπρεπε να μείνει στην ιστορία του ελληνικού Twitter. Δηλαδή, ο Ιησούς να κάνει τον καθηγητή και να εξηγεί με απόλυτη σοβαρότητα πως δεν επιτρέπεται να φέρνεις την ξαπλώστρα από την παραλία σπίτι. Ό,τι και να πεις, αυτή η σκηνή είναι σαν να το έγραψε ο ίδιος ο Αριστοφάνης αν είχε iPhone.

Αλλά ας το σπάσουμε. Εδώ έχουμε την απόλυτη νίκη του Έλληνα, του καλοκαιριού και της ξαπλώστρας, που είναι κάτι παραπάνω από απλά μια θέση στον ήλιο. Είναι το προσωπικό σου θρόνο. Το να βάζει το Χριστό να συμμετέχει στο τριπάκι της απαγόρευσης της ξαπλώστρας είναι απλά η απόδειξη ότι ούτε τα θεία δεν είναι υπεράνω των νόμων. (Ναι, αλλά για τον Σεφερλή λέγαμε άλλα θα πουν οι Χριστιανοταλιμπάν, αλλά εντάξει, δεν περιμένουμε να “νιώθουν” τόσο λεπτές αποχρώσεις και διαφορές) . Αλλά τα αλάνια από κάτω, δεν σταματάνε εκεί, γιατί φυσικά, υπάρχουν κι αυτοί οι δύο τύποι στην ταράτσα που δεν βλέπουν, δεν ακούν, αλλά…κλέβουν!

Είδαμε τον Χριστό... "δάσκαλο" στο Twitter και πέσαμε κάτω απ' τα γέλια με τους "κλέφτες φωτοβολταϊκών" σε αγιογραφία

Άσε το Χριστό (για λίγο λέμε) και κοίτα τους “θεούς” στην ταράτσα

Και τώρα περνάμε στα πραγματικά MVPs της φάσης: τα παιδιά που στην ταράτσα κάνουν το απόλυτο ελληνικό πραξικόπημα. Γιατί, ποιος χρειάζεται να πληρώσει για ρεύμα όταν μπορείς απλά να πας να «σκαρφαλώσεις» σε μια ταράτσα και να βουτήξεις τα πάνελ; Ο Mystic_Bard το είπε πρώτος, κι εμείς απλά συμφωνούμε όλοι σιωπηλά, γιατί ξέρουμε ότι έχει απόλυτο δίκιο: κανείς δεν θα ασχοληθεί με αυτούς τους τύπους. Είναι σαν τις γιαγιάδες που περνάνε κρυφά μανταρίνια από το μανάβικο – όλοι το ξέρουν, αλλά κανείς δεν λέει τίποτα.

Είναι σαν το κλασικό ελληνικό φαινόμενο: όλοι ασχολούνται με τη μικρή παρανομία, την ξαπλώστρα, αλλά όταν έρθει η ώρα να πιάσουμε τα μεγάλα – τύπου «παίρνω τη φάση στα χέρια μου και στήνω τη δική μου ΔΕΗ» – τότε κάνουμε όλοι τα στραβά μάτια. Οπότε ναι, οι τύποι στην ταράτσα είναι οι ήρωες της μέρας. Πες μου εσύ πώς θα κάνεις καραντίνα χωρίς ρεύμα; Δύσκολα τα πράγματα, φίλε μου. Αυτοί οι δύο το έχουν πιάσει το νόημα της ζωής: Επιβίωση και Ενέργεια.

Πόσο Έλληνας είσαι;

Για να είμαστε ξεκάθαροι, αυτό το meme είναι η πιο τρανή απόδειξη του τι σημαίνει Ελλάδα. Το ελληνικό καλοκαίρι δεν τελειώνει ποτέ – ακόμα κι αν μας το απαγορεύσουν, θα το φέρουμε σπίτι. Η ξαπλώστρα είναι ιερή, αδέλφια μου. Είναι η ανάμνηση του τσιπουρακίου δίπλα στη θάλασσα, της λιακάδας και του καρπουζιού που πάντα κοβόταν σε λάθος κομμάτια. Και τώρα ο Ιησούς μάς τη βγαίνει κι από πάνω: «Μην τολμήσεις να φέρεις την ξαπλώστρα σπίτι, γιατί θα έχεις να κάνεις με μένα». Σόρι, αλλά θα την φέρω. Και θα την βάλω δίπλα στο τζάκι, να βλέπω Netflix με το φραπέ στο χέρι, κι ας είναι Νοέμβρης.

Τα παιδιά της ταράτσας: Αληθινοί μάγκες

Αλλά οι πραγματικοί MVPs είναι οι δύο φίλοι στην ταράτσα. Έλα πες, όλοι θέλαμε να είμαστε στη θέση τους. Οι τύποι δεν ενδιαφέρονται για την ξαπλώστρα. Αυτοί έχουν μάθει να σκέφτονται μπίζνα. Δεν κλέβουν απλά ηλεκτρικά καλώδια ή καμιά κεραία. Όχι φίλε μου. Αυτοί κλέβουν φωτοβολταϊκά! Το μεγάλο κόλπο! Οι τύποι σκέφτονται μακροπρόθεσμα. Ποιο «ένας καφές στην παραλία» και πράσινα άλογα; Αυτοί κάνουν το επόμενο βήμα: οργανώνουν την πρώτη αυτοσχέδια ΔΕΗ στα Βριλήσσια, χωρίς να κουνήσουν ούτε το μικρό τους δάχτυλο.

Η φάση είναι ελληνική παράδοση

Στην Ελλάδα, έχουμε μια μοναδική σχέση με τον ήλιο και την παρανομία. Από τα παππούδια μας που έκλεβαν τα κεράσια από τις αυλές, μέχρι τους τύπους που φέρνουν home edition ξαπλώστρες και κλέβουν ενέργεια, εμείς ξέρουμε να το παίζουμε μάγκες με στιλ. Κανείς δεν θα τους πει τίποτα. Η ξαπλώστρα θα επιστρέψει στον κήπο μόλις τελειώσει η καραντίνα, και τα φωτοβολταϊκά θα συνεχίσουν να παράγουν ρεύμα για να φορτίζουν iPhones και να βλέπουμε stories.

Το πιο αστείο όμως σε όλη την υπόθεση είναι το πόσο κανονική μοιάζει η σκηνή. Είτε κοιτάς την αρχαία εικόνα είτε τα σχόλια, όλα έχουν αυτή την άνεση του «εντάξει, μωρέ, θα το περάσουμε κι αυτό». Κάπως έτσι λειτουργούμε εδώ. Και ο Χριστός το ξέρει, γι’ αυτό και είναι εκεί να επισημαίνει την ξαπλώστρα. Αλλά όσο το κλέψιμο των φωτοβολταϊκών μένει κάτω από το ραντάρ, είμαστε οκ. Απλά ελπίζουμε να μην πιάσουν κι αυτοί τη φάση με το «σπάσιμο», γιατί δεν τους βλέπω να τη γλιτώνουν αν κάνουν καμιά βλακεία στο TikTok.

Σε κάθε περίπτωση, το meme αυτό είναι μια αγνή ωδή στην ελληνική καθημερινότητα, τη φάση «δεν τρέχει μία» και την ασταμάτητη ευρηματικότητα των ηρώων της ταράτσας. Και αν δεν είμαστε οι πιο resourceful τύποι εκεί έξω, τότε ποιοι είναι; (Όχι ο Σεφερλής πάντως. Ο οποίος, hello hello, δεν αγγίζει τέτοια θεματάκια έτσι, γιατί βέβαια, έξυπνος τύπος είναι, δεν θα τα βάλει και με το κοινό του… αυτό έλειπε.)

Υ.Γ. Η εικόνα, για να ξέρετε αν ρωτήσει καμια θεια ή για να μπορείτε να την δείξετε και σε καμιά γιαγιά και θέλετε να την “ψαρώσετε” είναι από την “Κυριακή του Παραλύτου” (είναι η τρίτη Κυριακή μετά το Πάσχα όπου η εκκλησία θυμάται το θαύμα της θεραπείας του Παραλύτου, που έκανε ο Ιησούς κατά τη διάρκεια της Πεντηκοστής των Ιουδαίων και το διηγείται ο ευαγγελιστής Ιωάννης. Η ίαση του επί 38 χρόνια παραλύτου γίνεται στην προβατική κολυμβήθρα, την Βηθεσδά, στα Ιεροσόλυμα).