Το Straight White Men είναι μια σύγχρονη ματιά στην πατριαρχική κοινωνία της Δύσης, μια μαύρη σάτιρα για τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τον προνομιακό τρόπο ζωής τους τέσσερις άντρες.

Γραμμένο από την Αμερικανίδα δραματουργό και σκηνοθέτη Young Jean Lee -γεννημένη στη Νότια Κορέα, το Straight White Men υψώνει έναν τεράστιο καθρέφτη στο κοινό με σκοπό να ανακαλύψει ο καθένας έναν χαρακτήρα με τον οποίο παροδικά θα ταυτιστεί και εν τέλη μπορεί και να μισήσει.

To Straight White Men της Κίρκης Καραλή δεν κρύβεται σε υπονοούμενα. Θα σου δώσει «μια μπουνιά στο στομάχι» που δεν θα σε αφήσει σε ησυχία ούτε το επόμενο πρωί.

Η Κίρκη Καραλή, με την αυτοπεποίθηση των προηγούμενων εξαιρετικών δουλειών της, σκηνοθετεί θαρραλέα και αριστοτεχνικά μια παράσταση που θα κάνει πολλούς από το κοινό να νιώσουν άβολα με την κυνική αλήθεια για τον δυτικό και… βολικό τρόπο ζωής των λευκών αντρών. Των αντρών που κατάφεραν να στήσουν τη σύγχρονη δυτική κοινωνία βάση των αναγκών και των απολαύσεων τους.

Αυτή η άνεση που κληροδοτείται από γενιά σε γενιά, αποτυπώνεται στη «συνάντηση» των δύο αδελφών στο πατρικό τους σπίτι όπου ζει ο χήρος πατέρας τους με τον τρίτο αδελφό τους, για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Ο… γυμνασιακός χαβαλές, τα χοντροκομμένα αγορίστικα αστεία, τα video games και ο ανέμελος παλιμπαιδισμός των προνομιούχων παιδιών είναι η πρώτη πράξη ενός ξεμπροστιάσματος διαρκείας 90 λεπτών.  

To Straight White Men της Κίρκης Καραλή δεν κρύβεται σε υπονοούμενα. Θα σου δώσει «μια μπουνιά στο στομάχι» που δεν θα σε αφήσει σε ησυχία ούτε το επόμενο πρωί.

Πώς μεγαλώνουν τα νέα παιδιά των λευκών, προνομιούχων οικογενειών; Το αμερικανικό «κυνήγι της ευτυχίας» μοιάζει με ένα σαφάρι στην Αφρική: Όλα επιτρέπονται, αρκεί να έχει κανείς το «όπλο» που του έχει κληροδοτήσει ο πατέρας του. Όπου «όπλο», οι σπουδές και ο νεποτισμός. Όνειρα είναι οι θέσεις εξουσίας, ο πακτωλός χρημάτων, η πολυτελής ζωή, η δόξα κι η υστεροφημία. Δεν έχει σημασία ο τρόπος που θα κατακτηθεί, μόνο η κατάκτηση. The winner takes it all, που λένε και οι Αμερικανοί. Δεν έχει σημασία ο τρόπος που θα κατακτηθεί γιατί την ιστορία τη γράφουν οι «νικητές».

Ο παλιμπαιδισμός -προνόμιο που κατακρίνεται όταν πρόκειται για γυναίκες και μη λευκούς άντρες, είναι ένα ακόμη προνόμιό τους. Όπως και η «αυτοδίκαια» μεγάλη αμοιβή τους καθώς ανεβαίνουν τη σκάλα της επαγγελματικής ιεραρχίας, αρκεί να μην χρειαστεί να αγγίζουν κάποια «γρανάζια» του «ιερού συστήματος». Μαθαίνουν έτσι, πως η αμοιβή τους δεν εξαγοράζει όσα παράγουν, αλλά επί της ουσίας, τη σιωπή τους σε όλα όσα αποτρόπαια συμβαίνουν και επηρεάζουν μεγάλες κοινωνικές ομάδες.

Από τα τρία αδέλφια, το ένα «σπάει», υποκύπτοντας στην υπαρξιακή αγωνία για τις επιλογές και τον τρόπο ζωής του. Τα δύο αδέλφια, μαζί και ο πατέρας του, προσπαθούν να το επαναφέρουν στις «εργοστασιακές ρυθμίσεις» του δυτικού συστήματος στο οποίο γαλουχήθηκε. Θα τα καταφέρουν;

To Straight White Men της Κίρκης Καραλή δεν κρύβεται σε υπονοούμενα. Θα σου δώσει «μια μπουνιά στο στομάχι» που δεν θα σε αφήσει σε ησυχία ούτε το επόμενο πρωί.

Καθώς οι τύψεις των τριών αντρών έρχονται στην επιφάνεια, χρησιμοποιείται ένα «όχημα» για να συνθέσει μια αντίστιξη ανάμεσα στον προνομιακό κόσμο των straight λευκών αντρών και τον κόσμο στον οποίο μεγαλώνουν «όλοι οι υπόλοιποι». Αυτοί, οι «όλοι οι υπόλοιποι» συνοψίζονται σε δύο ρόλους που ερμηνεύουν μια τρανς γυναίκα, η Μελίνα Νάτσιου, και ο Θέμης Θεοχάρογλου, που μεταμορφώνεται στην drag persona, Holly Grace.Μοιάζουν με τον Χορό μιας αρχαίας τραγωδίας, τη φωνή της πραγματικότητας. Και τι σύλληψη είναι αυτή… Η φωνή της πραγματικότητας έρχεται από αυτό που η δυτική κουλτούρα για αιώνες έθετε στο περιθώριο και στην ακραία συμπεριφορά.

Τα δικά τους βιώματα είναι εντελώς διαφορετικά από εκείνα των ηρώων. Οι δικές τους ανησυχίες δεν καταφέρνουν να φτιάξουν «υπαρξιακά επίπεδα», καθώς αφορούν την επιβίωσή τους. Με αυτό τον έξυπνο τρόπο, επέρχεται και η γείωση.

Κι όμως, οι τρεις άντρες δεν ξεμπροστιάζονται μόνο από τις ενοχλητικές αλήθειες που κρύβουν στο χαλάκι τους -ο τέταρτος άντρας προσπαθεί να αναμετρηθεί μαζί τους. Θα καταφέρουν τα αδέρφια του και ο πατέρας του να τον βοηθήσουν;

Straight White Men, η Ιστορία

Τρία αδέλφια συναντιούνται στο πατρικό τους σπίτι για τις γιορτές. Ο μεγαλύτερος, ο Άρης (Θοδωρής Αντωνιάδης), ο πιο πολλά υποσχόμενος ζει προσωρινά εκεί, αφού περνά μια υπαρξιακή κρίση. Ο μεσαίος, Ανδρέας (Αλέξανδρος Πέρρος), είναι ένας χρηματιστής, ο οποίος έχει πρόσφατα χωρίσει και ζει στο Λονδίνο. Ο τρίτος είναι ο Σπύρος (Γιάννης Ποιμενίδης), καθηγητής και συγγραφέας, περνούν τις άγιες ημέρες, στο σπίτι του πατέρα τους, του Γιώργου (Κώστας Ξυκομηνός).

Μοιάζουν σαν να είναι ακόμη 15χρονα, παίζοντας video games, κάνοντας γυμνασιακές φάρσες, τραγουδώντας και χορεύοντας σαν να μην έχουν φύγει ποτέ από το πατρικό τους, σαν να ανήκουν ακόμη εκεί. Υπάρχει όμως μια σκιά: η συμπεριφορά του Άρη, που δεν δείχνει να εναρμονίζεται πλέον με τους άλλους.

Straight White Men, η Ταυτότητα της παράστασης

Συγγραφέας: Young Jean Lee

Απόδοση – Μετάφραση: Κίρκη Καραλή – Λητώ Τριανταφυλλίδου (Ζουρ Φιξ)

Σκηνοθεσία: Κίρκη Καραλή

Σκηνικά: Μαρία Φιλίππου

Κοστούμια: Μαντώ Ψυχουντάκη

Φωτισμοί: Κώστας Τριανταφύλλου

Μουσική διδασκαλία : Αλεξάνδρα Κατερινοπούλου

Επιμέλεια κίνησης: Μελίνα Νάτσιου

Βοηθός σκηνοθέτη: Θάλεια Τζίμκα

Φωτογραφίες παράστασης : Γιώργος Καλφαμανώλης

Διεύθυνση Επικοινωνίας: Ελίνα Λαζαρίδου

Τμήμα Επικοινωνίας: Ειρήνη Τσίκα, 2111026227

Social Media: Μαργαρίτα Μαρμαρά

Παραγωγή : Αθηναϊκά Θέατρα

Πρωταγωνιστούν (αλφαβητικά):

Θοδωρής Αντωνιάδης, Θέμης Θεοχάρογλου (Holly Grace), Μελίνα Νάτσιου, Κώστας Ξυκομηνός, Αλέξανδρος Πέρρος, Γιάννης Ποιμενίδης

Διάρκεια παράστασης: 90’ λεπτά

Θέατρο Μικρό Χόρν

Αμερικής 10, Aθήνα

Τηλέφωνο: 211.182.6479

Ημέρες & Ώρες παραστάσεων

Τετάρτη: 20:00

Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 21:00

Τιμές εισιτηρίων 

VIP Ζώνη όλες τις ημέρες: 25 Ευρώ

Α’ Ζώνη : 20 Ευρώ

Β’ Ζώνη : 18 Ευρώ

Θέσεις περιορισμένης ορατότητας : 16 Ευρώ

Φοιτητικό, Ανέργων, Παιδικό (έως 12 ετών), Αμέα (χωρίς κινητικά

προβλήματα): 16 Ευρώ

Εισιτήρια :  more.com by viva, στο τηλεφωνικό κέντρο των Αθηναϊκών Θεάτρων  211.1000.365και στο Θέατρο  Αλίκη,  Αμερικής 4, Aθήνα :  2103210021

Για Ομαδικές Κρατήσεις : 

Κώστας Μπάλτας – Γιώτα Καραΐσκου: 211- 1026277 & 210-2117240 (εσωτ: 305) Δευτ- Παρ : 10:00 -19:00

Εmail Τμήματος Ομαδικών Κρατήσεων: reservations@a–th.gr