Σοκ! Αυτή είναι η λέξη που ταιριάζει. Σοκ. Με παχύ «σ», όπως την ώρα που στέκεσαι μπροστά στον καθρέφτη και κοιτάς τα δόντια σου. Σοκ μεγάλο, υπερβολικό, για την είδηση που πρωταγωνιστεί ο Φειδίας, ένα σοκ που τραντάζει και γκρεμίζει.

Σε τέτοιο σοκ βρίσκεται, λέει, η μαρτυρική Κύπρος. Διότι αυτός ο τενεκές ο ξεγάνωτος που λέγεται Φειδίας Παναγιώτου, αυτό το κιρίζι που ΟΙ ΙΔΙΟΙ οι Κύπριοι επέλεξαν να στείλουν στο Ευρωκοινοβούλιο για να τους εκπροσωπήσει, είχε πάει στην κατεχόμενη Κερύνεια το 2019 και έβγαζε φωτογραφιάρες με ναργιλέδες στα ξενοδοχεία κι έγραφε κιόλας «σπάσε τους κανόνες κάθε μέρα». Τρέχα, γύρευε δηλαδή αν κι ο ναργιλές είχε γεύση μέντας και γαρύφαλλου ή καμιά άλλη μυρωδιά, πιο βαριά.

Και το σοκ δεν είναι στιγμιαίο, λέει. Είναι διαρκές. Διότι δεν βγήκαν τώρα οι περιπέτειες του αδαή αυτού νεανία, αυτού το εγκεφαλικό τίποτα που περηφανεύεται κιόλας για το ότι είναι ένα τίποτα. Ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας είναι αυτές οι φωτογραφίες. Είχαν προηγηθεί βίντεο απείρου κάλλους, όπως αυτός που ο Φειδίας ΟΝΤΑΣ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ, μετά την εκλογή του δηλαδή, εμφανίζεται σε βίντεο να ζητάει από νεαρό να πάει σε κοπέλα, να της αρπάξει το τσιγάρο από τα χέρια, να το σβήσει και να μασήσει τη γόπα (!), για να κερδίσει ένα 50άρικο ευρώ.

Ποιος φταίει πραγματικά βρε παιδιά, ο Φειδίας ή αυτοί που τον ψήφισαν;2

Κι αντί να πέσουν πάνω του όλοι οι Ευρωβουλευτές που, τέλος πάντων, νομίζουν ότι η θέση τους έχει κάποιο κύρος, αντί να του ρίξουν καμιά ποινή που ξεφτιλίζει έτσι την έννοια ενός εκλεγμένου εκπροσώπου, τον αφήνουν να περιδιαβαίνει τo Ευρωκοινοβούλιo και να κάνει γκάλοπ, λέει, μεταξύ των ακολούθων του για το σε ποια ομάδα κοινοβουλευτική θέλουν να ενταχθεί.

Και το σοκ είναι, λέει, μεγαλύτερο, επειδή η δουλειά του Ευρωβουλευτή είναι να παράγει πολιτική. Κι ο Φειδίας κάνει οτιδήποτε άλλο από το να παράγει πολιτική! Ε, αυτό κι αν είναι σοκ! Είναι να μην τους λυπάσαι τους ανθρώπους;

Για να μην τους παίρνει όλους η μπάλα, και για να μην είμαστε και άδικοι, τον Φειδία τον ψήφισαν 71.330 άνθρωποι. Το 19,36% όσων πήγαν στις κάλπες κι έριξαν έγκυρο ψηφοδέλτιο. Ένας στους πέντε, χονδρικά. Μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Αλλά και μην τα υποβαθμίζουμε. Το 20% δεν είναι μικρή αναλογία.

Εδώ, λοιπόν, πάμε στο αν έκανε η κότα το αυγό ή το αυγό την κότα. Ποιος φταίει; Ο Φειδίας που κάνει ό,τι κάνει ή έκανε ό,τι έκανε; Ή αυτοί που τον έστειλαν εκεί που τον έστειλαν;

Είπε κανένα ψέμα ο Φειδίας; Είπε ότι ήταν ειδικός για κανένα θέμα; Είπε ότι θα πάει να παράξει πολιτική στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο; Παρουσίασε κανένα πλάνο και τόνισε ότι ορίστε βρε σεις, γι’ αυτό και γι’ αυτό και γι’ αυτό το θέμα που έχω μια ειδικότητα, θα ασχοληθώ. Για τους νέους και την απαξίωση της πολιτικής, για τα social media και την επίδρασή τους στο περιβάλλον, για το bullying στα σχολεία και πώς θα το αποφύγουμε. Δεν θα μπορούσε να τα πει όλα αυτά;

Αντιθέτως, έκανε παντιέρα του το τίποτα. Το απόλυτο τίποτα. Το απολιτίκ. Το δεν ξέρω τίποτα. Σήκωνε τα χέρια, φώναζε «είμαι άσχετος!» και δώστου από κάτω η αποθέωση από τους υποστηρικτές του. «Μπράβο Φειδία, μαζί σου» φωνάζανε χιλιάδες. Και δεν το φωνάζανε μόνο, πήγανε και ρίξανε την ψήφο τους σ’ αυτόν.

Με το σκεπτικό το γνωστό. Τι έχουμε να χάσουμε; Μήπως και οι άλλοι που το παίζουν κουστουμαρισμένοι και σοβαροί είναι καλύτεροι; Ας στείλουμε κι ένα νεαρό, πού ξέρεις, μέσα στην τρέλα του μπορεί να κάνει και κάτι καλό. Αυτό ήταν το μέσο σκεπτικό. Έτσι είναι. Θέλει ένα κάποιο διανοητικό επίπεδο για να αντιληφθείς το χειρότερο. Δεν το αντιλαμβάνονται όλοι. Δεν μπορούν να το καταλάβουν. Μέχρι που το βλέπουν μπροστά τους. Και παθαίνουν σοκ. Με παχύ «σ», να μην ξεχνιόμαστε.

Ποιος φταίει πραγματικά βρε παιδιά, ο Φειδίας ή αυτοί που τον ψήφισαν;3
Ποιος φταίει πραγματικά βρε παιδιά, ο Φειδίας ή αυτοί που τον ψήφισαν;3

Φειδίας: Μόνο για ένα πράγμα μπορεί να κατηγορηθεί

Δεν φταίει λοιπόν κανένας Φειδίας. Αυτός ένας τενεκές είναι. Θα μπορούσε κάποιος να τον κατηγορήσει μόνο για ένα πράγμα: Ότι δεν έχει συναίσθηση της ευθύνης. Ότι με τα καλαμπούρια και τις φάρσες και τις αγκαλιές στον Έλον Μασκ και τα γυμνά στα αεροδρόμια έπεισε κάποιους να τον ψηφίσουν. Αλλά άπαξ και τον ψήφισαν και τον έκαναν αντιπρόσωπό τους, η ελάχιστη ενσυναίσθηση  θα επέβαλλε να σταθεί μπροστά στον καθρέφτη και να πει στον εαυτό του «τέρμα τα καλαμπούρια, ας κάνουμε και λίγη δουλειά αφού έγινε αυτό». Όχι για να τιμήσει τα πολλά λεφτά που παίρνει. Αλλά για να τιμήσει αυτούς τους 71.330 που ακόμα κι αυτοί δεν ξέρουν τι είδαν σ’ αυτόν και τον ψήφισαν. Αλλά για να τα κάνεις όλα αυτά χρειάζονται και δύο δράμια μυαλό. Το οποίο ο νεαρός αυτός δεν φαίνεται να διαθέτει.

Προσοχή, άλλο μυαλό, άλλο πονηριά. Ο πονηρός δεν είναι έξυπνος. Μην τα μπερδεύουμε.

Οπότε, η ευθύνη δεν είναι του Φειδία. Αυτός ίσα-ίσα που το διαλαλούσε κιόλας τι ήταν. Και δεν άλλαξε. Αυτό ήταν, αυτό είναι. Κι αυτό θα παραμείνει. Μην έχετε απαιτήσεις. Τον καιρό σας χάνετε.

Αν θέλεις να βρεις τους πραγματικούς υπεύθυνους αυτής της άβολης κατάστασης, αυτής της ντροπής, ένας εκλεγμένος Ευρωβουλευτής να έχει αυτή τη συμπεριφορά και να απαξιώνει μ’ αυτό τον τρόπο τη θέση του, ψάξε στους 71.330. Ή, ακόμα χειρότερα, αν είσαι ένας απ’ αυτούς που τον ψήφισαν, κοιτάξου στον καθρέφτη.

Εκεί θα βρεις τον πραγματικό υπεύθυνο. Που ψήφισε γιατί νόμιζε ότι έχει δει τα χειρότερα. Που ψήφισε διότι νόμιζε ότι θα κάνει καλαμπούρι. Που ψήφισε επειδή ήταν σίγουρος ότι το παιδί θα σοβαρευόταν και θα δούλευε για το καλό της Κύπρου.

Έλα, γύρισε πλευρό τώρα. Και σκεπάσου μην κρυώσεις. Έτσι όπως γυρνούσες τσαλάκωσες το σεντόνι.