Ο νέος χώρος του Βιβλιοπωλείου των Αστέγων είναι γεγονός και φέρνει μαζί του μια ανανέωση σε ένα εγχείρημα που έχει χαραχθεί στη συλλογική μνήμη ως ένα φως στην άκρη του τούνελ για πολλούς ανθρώπους. Ξεκινώντας πριν από περίπου έξι χρόνια, ο Λεωνίδας Κουρσούμης και η ομάδα του έδωσαν ζωή σε ένα εγχείρημα που αναδύθηκε μέσα από τη δύναμη των ίδιων των αστέγων της Αθήνας. Το «Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων» δεν είναι μόνο ένα μέρος πώλησης βιβλίων – είναι ένα σημείο αναφοράς για την αλληλεγγύη και την αυτοδιάθεση, ένας χώρος όπου άνθρωποι που έχουν βιώσει την περιθωριοποίηση μπορούν να εργαστούν, να βρουν ένα νόημα και να ξαναχτίσουν τη ζωή τους μέσα από τα βιβλία.

Από την Πέμπτη, το βιβλιοπωλείο βρίσκεται σε νέο χώρο 680 τετραγωνικών μέτρων στην οδό Κανάρη 14, στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη. Δεν είναι απλά μια μετακίνηση – είναι ένα νέο ξεκίνημα, μια επιβεβαίωση ότι η αγάπη και η στήριξη του κόσμου μπορούν να κάνουν θαύματα. Παράλληλα, η παλιά στέγη στο Παγκράτι, στην οδό Αστυδάμαντος 11, θα συνεχίσει τη λειτουργία της, παραμένοντας ένας ζωντανός κόμβος για τους βιβλιόφιλους, τους ντόπιους και τους αστέγους.

Το Βιβλιοπωλείο των Αστέγων δεν ήταν ποτέ απλά ένα “κατάστημα”

Το «Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων» δεν ήταν ποτέ μόνο για τα βιβλία. Ήταν και είναι μια πράξη αντίστασης. Ο ίδιος ο Λεωνίδας Κουρσούμης, ο άνθρωπος που «τρέχει» αυτό το όραμα, έζησε από κοντά την περιθωριοποίηση. Μέσα από προσωπική πάλη και με τον αγώνα της κοινότητας, κατάφερε να μετατρέψει την αποθήκη του «τίποτα» σε μια πηγή ζωής για πολλούς ανθρώπους. Η ιστορία του είναι γεμάτη προκλήσεις και εμπόδια, όπως όταν 8.000 βιβλία κλάπηκαν από την αποθήκη τους στο κέντρο της Αθήνας, καταφέροντας ωστόσο να επιστρέψουν δυνατότεροι.

Η μετακόμιση του βιβλιοπωλείου στον νέο αυτό χώρο στον Ρέντη είναι μια σημαντική στιγμή, όχι μόνο για το εγχείρημα αλλά και για τον πολιτισμό της πόλης. Το βιβλιοπωλείο, που λειτουργεί χάρη στις δωρεές του κόσμου και στις πωλήσεις των βιβλίων του, φιλοξενεί σπάνιες εκδόσεις, μερικές από τις οποίες είναι ηλικίας έως και 300 ετών. Αυτές οι πολύτιμες συλλογές προέρχονται από δωρεές ιδιωτών, εκδοτικών οίκων, αλλά και οργανισμών που αναγνωρίζουν την πολιτιστική αξία του εγχειρήματος. Βιβλία με αφιερώσεις από σημαντικούς συγγραφείς, όπως ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ, κοσμούν τα ράφια, προσφέροντας στους επισκέπτες όχι απλώς αναγνώσματα, αλλά πολιτιστικούς θησαυρούς.

Δεύτερη στέγη στο Ρέντη

Ο νέος χώρος ανοίγει δρόμους για κάτι ακόμα μεγαλύτερο. Ο Κουρσούμης έχει στόχο να δημιουργήσει ένα e-shop, ώστε τα βιβλία να μπορούν να διατίθενται πανελλαδικά. Είναι αποφασισμένος να συνεχίσει την αποστολή του, θέτοντας το βιβλιοπωλείο στο κέντρο μιας πολιτιστικής πρωτοβουλίας που δεν αφορά μόνο τους άστεγους, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία. Άλλωστε, όπως επισημαίνει ο ίδιος, «αν δεν υπήρχε ο ποταμός της αγάπης των απλών ανθρώπων, δεν θα είχαμε φτάσει μέχρι σήμερα».

Η προσπάθεια να ξαναστηθεί η προσπάθεια μετά από την εξωφρενική κλοπή των 8.000 βιβλίων από την αποθήκη στο κέντρο, δεν ήταν σίγουρα ούτε εύκολη, ούτε απλή, αλλά απέδειξε για μια ακόμα φορά, πως το όραμα και το πάθος του Λεωνίδα Κουρσούμη και των ανθρώπων που πιστεύουν και στηρίζουν τις προσπάθειες του, είναι πιο δυνατά και σημαντικά. Ανεξάρτητα λοιπόν από το πόσο γρήγορα και πόσο εύκολα θα λειτουργήσει το e-shop του παλαιοβιβλιοπωλείου των αστέγων, το δεύτερο σημείο στον Ρέντη, προσφέρει σε ακόμα περισσότερο κόσμο, μια ευκαιρία να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους. Ουσιαστικά.

Το Βιβλιοπωλείο των Αστέγων είναι κάτι παραπάνω από μια φιλανθρωπική πρωτοβουλία. Είναι ένα μέρος όπου οι ιστορίες των ανθρώπων ενώνονται με αυτές των βιβλίων, όπου οι εμπειρίες και οι ζωές των περιθωριοποιημένων παίρνουν μορφή και λόγο. Σε κάθε σελίδα που γυρίζει, κρύβεται μια ιστορία δύναμης και ελπίδας, ένα παράδειγμα για το τι μπορεί να επιτευχθεί όταν μια κοινότητα αποφασίζει να μην εγκαταλείψει κανέναν πίσω. Και αυτό είναι που το κάνει τόσο ιδιαίτερο.