Η Δέσποινα Τσόκου είναι μια γυναίκα που δεν μπορείς παρά να την δεις και να την ακούσεις. Μονομιάς. Κι αν αυτό μοιάζει με ένα “όπλο” για μια δημοσιογράφο, εύκολα μπορεί να γίνει μπούμερανγκ. Η ιστορία της, μιας επαγγελματία που άφησε μια “ανεπτυγμένη”, “προχωρημένη” χώρα, οικονομία, μια πιο “σοβαρή” δημοσιογραφική “πιάτσα”, για να έρθει στην Ελλάδα και να δοκιμάσει την τύχη της, ξεκινώντας απ’ το μηδέν ουσιαστικά, σχεδόν άγνωστη μεταξύ αγνώστων, μόνο με τις γνώσεις, τα ταλέντα, τις σπουδές, εντάξει και το αξέχαστο βλέμμα της, μου έμοιαζε εξωπραγματική.
Βρεθήκαμε ένα από αυτά τα ζεστά, υγρά πρωινά του αθηναϊκού φθινοπώρου σε μια από τις πιο δροσερές ταράτσες του αγαπημένου της κέντρου, και η Δέσποινα μου επιβεβαίωσε όλα όσα οι άνθρωποι που την είχαν γνωρίσει ή είχαν δουλέψει μαζί της ως τώρα μου είχαν πει. Πως είναι μια υπέροχη συνομιλήτρια, ένα καταπληκτικό “παιδί”, αλλά κυρίως μια από αυτές τις δημοσιογράφους που χαίρεσαι που είναι στα ελληνικά media. Μετά από την κουβέντα μας, είμαι πια σίγουρος πως τα επόμενα χρόνια, η Δέσποινα θα είναι μια από τις σημαντικές πρωταγωνίστριες της ελληνικής ενημέρωσης.
Η Δέσποινα Τσόκου πήρε έναν μοναδικό δρόμο
Η Δέσποινα Τσόκου, με τη μοναδική της διαδρομή και την τόλμη της να αφήσει πίσω την ασφάλεια της Γερμανίας για να επιστρέψει στην Ελλάδα, αποτελεί ζωντανό παράδειγμα του πώς η αποφασιστικότητα και η επιμονή μπορούν να οδηγήσουν σε νέες ευκαιρίες. Μέσα από την ιστορία της, μας δείχνει ότι, ακόμη και στις πιο απρόβλεπτες συνθήκες, η πίστη στον εαυτό σου και η προσαρμοστικότητα είναι τα πιο πολύτιμα εφόδια. Φέτος πρωταγωνιστεί σε μία από τις πιο φρέσκες τηλεοπτικές προτάσεις.
Στην εκπομπή “Ακόμα δεν είδες τίποτα” του Mega, δίπλα στον Κώστα Τσουρό, αποδεικνύει κάθε σαββατοκύριακο, ότι έχει το ταλέντο και την προσωπικότητα να ξεχωρίσει σε έναν χώρο που δεν συγχωρεί τις αδύναμες εμφανίσεις. Με το κοφτερό της μυαλό, τον αυθορμητισμό που τη χαρακτηρίζει, και την ενέργεια που φέρνει στο πλατό, η Δέσποινα έχει κερδίσει το τηλεοπτικό κοινό και έχει δώσει στην εκπομπή τη δυναμική της. Μια δυναμική που ανυψώνει τα πρότυπα της ενημερωτικής ψυχαγωγίας στην ελληνική τηλεόραση. Αυτή η χρονιά είναι μόνο η αρχή για όσα έχει να δείξει η Δέσποινα, κι αν κάτι είναι σίγουρο, είναι πως πραγματικά… “ακόμα δεν είδες τίποτα”.
Τι σε οδήγησε να φύγεις από τη Γερμανία και να επιστρέψεις στην Ελλάδα;
«Ήρθα το 2020, περίπου μία εβδομάδα πριν ξεκινήσει το lockdown. Είχα σκεφτεί αυτή την κίνηση για δύο χρόνια, αλλά δεν ήμουν σίγουρη. Ήξερα όμως ότι δεν ήμουν πια ευτυχισμένη εκεί που ήμουν. Πολλοί ακούνε “Γερμανία” και νομίζουν ότι ζεις έναν ιδανικό βίο, αλλά η πραγματικότητα δεν ήταν τόσο ρομαντική.» παραδέχεται.
Η Δέσποινα Τσόκου είχε στήσει τη ζωή της στη Γερμανία, είχε εργασιακή σταθερότητα, ένα πενταετές συμβόλαιο και τις υψηλότερες απολαβές που είχε ποτέ. Ωστόσο, όλα αυτά δεν την ικανοποιούσαν πλήρως. «Είχα τελειώσει το μεταπτυχιακό, δούλευα σε πανεπιστήμιο, δίδασκα, δούλευα ταυτόχρονα στα μέσα ενημέρωσης, αλλά παρόλο που είχα σταθερότητα, δεν ένιωθα να ανήκω εκεί. Δεν ήταν ο τόπος που μπορούσα να εξελιχθώ όπως ήθελα».
Αυτή η εσωτερική ανάγκη για αλλαγή ήταν που την ώθησε να πάρει τη γενναία απόφαση να φύγει. «Ήθελα να δουλέψω σε έναν χώρο που με εξέφραζε. Είχα την ασφάλεια στη Γερμανία, αλλά ήμουν έτοιμη να τη θυσιάσω για να επανασυνδεθώ με την Ελλάδα, την κουλτούρα της και τις επαγγελματικές της προκλήσεις».
Τι ρόλο έπαιξε η πανδημία στη ζωή και την καριέρα σου;
Η απόφαση της Δέσποινας να μετακομίσει συνέπεσε με την έναρξη της πανδημίας, αλλά αυτό δεν την αποθάρρυνε. «Ήρθα με το πλάνο να δουλεύω εξ αποστάσεως με γερμανικές δουλειές και να τελειώσω το διδακτορικό μου από το σπίτι. Δεν περίμενα ότι θα έμπαινα τόσο γρήγορα στη δημοσιογραφία στην Ελλάδα», λέει γελώντας. Όμως, η πανδημία τής άνοιξε αναπάντεχες πόρτες: «Ξαφνικά, λόγω καραντίνας, οι τηλεοπτικοί σταθμοί άρχισαν να ψάχνουν ανθρώπους που θα μπορούσαν να μιλήσουν για το τι συμβαίνει στο εξωτερικό».
Με τις προηγούμενες επαφές της και την εμπειρία της στα γερμανικά μίντια, κατάφερε να τραβήξει την προσοχή ελληνικών εκπομπών και καναλιών. «Ξεκίνησα να εμφανίζομαι σε εκπομπές όπως του Παπαδάκη και του Ευαγγελάτου, μιλώντας για τη διαχείριση της πανδημίας στη Γερμανία. Έτσι ήρθε η πρώτη μου δουλειά εδώ», λέει με χαμόγελο.
Πώς ήταν η μετάβαση από τα γερμανικά στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης;
«Η διαφορά είναι τεράστια. Στη Γερμανία, όλα λειτουργούν με περισσότερη οργάνωση και τάξη. Ξέρεις ότι μπορείς να λύσεις προβλήματα με συγκεκριμένες διαδικασίες. Εδώ, τα πράγματα κινούνται πιο γρήγορα και πιο αυθόρμητα, αλλά αυτό σου προσφέρει την ευκαιρία να εξελιχθείς. Στην Ελλάδα, αν καταφέρεις να αντέξεις το χάος, μπορείς να βρεις τρόπους να λάμψεις».
Η ίδια αναγνωρίζει τις δυσκολίες της ελληνικής αγοράς, αλλά πιστεύει πως το ελληνικό περιβάλλον τής δίνει μεγαλύτερη ελευθερία για καινοτομία. «Στη Γερμανία, υπάρχει μια ροή, τα πάντα έχουν έναν σχεδιασμό και χρόνο για να εκτελεστούν. Εδώ, αυτό μπορεί να μην ισχύει, αλλά το περιβάλλον είναι πιο ζωντανό. Είσαι διαρκώς σε μια ένταση, κάτι που προσωπικά με ενεργοποιεί».
«Σήμερα λέω με χαρά πως είμαι πραγματικά τυχερή για τους ανθρώπους που βρήκα στο δρόμο μου, και ειδικά για τον Κώστα Τσουρό που με στήριξε από την πρώτη στιγμή, και συνεχίζει να με στηρίζει και με έχει δίπλα του στην εκπομπή. Είναι ένας υπέροχος συνεργάτης, και πραγματικά όλη η ομάδα που έχει χτιστεί, και νιώθω ευλογημένη που είμαι εκεί σήμερα».
Τι είναι αυτό που σε δυσκολεύει περισσότερο στα ελληνικά μίντια;
Χωρίς να το σκεφτεί πολύ, η Δέσποινα Τσόκου απαντά: «Η αστάθεια. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα γίνει. Στην αρχή, αυτό με άγχωσε, αλλά σύντομα συνειδητοποίησα ότι σε αυτό το χάος μπορείς να βρεις μεγάλη δύναμη. Η αστάθεια είναι πηγή δημιουργικότητας. Αν μάθεις να επιβιώνεις, δεν υπάρχει όριο στο τι μπορείς να κάνεις».
Ωστόσο, παραδέχεται ότι ακόμα μαθαίνει να προσαρμόζεται σε αυτή τη νέα πραγματικότητα. «Είναι σαν να δουλεύεις συνεχώς σε κατάσταση κρίσης. Κάθε μέρα είναι διαφορετική, κάθε μέρα σε φέρνει αντιμέτωπο με νέες προκλήσεις. Αλλά, για κάποιο λόγο, αυτό με κρατάει σε εγρήγορση».
Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισες όταν ήρθες στην Ελλάδα;
«Όταν έφτασα, δεν είχα κανένα δίκτυο. Δεν ήξερα ούτε φαρμακοποιό. Είχα δύο-τρία άτομα δικά μου, αλλά κατά τα άλλα ήμουν μόνη μου. Δεν είχα κανέναν να μου δείξει τα κατατόπια». Η αβεβαιότητα ήταν μεγάλη, αλλά η Δέσποινα παραδέχεται ότι η έλλειψη οργανωμένου σχεδίου ήταν ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση. «Ήρθα με την ιδέα ότι θα δουλέψω από το σπίτι και θα ολοκληρώσω το διδακτορικό μου. Όμως, τίποτα δεν πήγε όπως το είχα σχεδιάσει. Ήρθε η καραντίνα, ήρθε η ανάγκη να μπω στην ελληνική τηλεόραση πιο γρήγορα από ό,τι είχα υπολογίσει. Ήταν ένα rollercoaster».
Τι σου λείπει από τη Γερμανία;
«Η σταθερότητα. Στη Γερμανία, ένιωθα ότι ό,τι και να γινόταν, υπήρχε μια λύση. Εδώ, δεν είναι πάντα έτσι. Είναι σαν να είσαι συνεχώς σε μάχη, αλλά αυτή η μάχη σε κάνει να είσαι πιο δημιουργικός και να βρίσκεις νέους τρόπους να προχωράς».
Η Δέσποινα Τσόκου αναγνωρίζει την ασφάλεια που της προσέφερε η ζωή στη Γερμανία, αλλά και την ανάγκη να την αφήσει πίσω για να ακολουθήσει έναν πιο δημιουργικό δρόμο. «Η Γερμανία είναι ηρεμία. Η Ελλάδα είναι κίνηση. Δεν λέω ότι το ένα είναι καλύτερο από το άλλο, αλλά στην παρούσα φάση της ζωής μου, ήθελα την κίνηση».
Πώς αντιμετώπισες την απομόνωση στην καραντίνα και πώς άλλαξε τη ζωή σου;
Η πανδημία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη ζωή της. Η καραντίνα όχι μόνο της έδωσε χρόνο για ενδοσκόπηση, αλλά τής άνοιξε και τις πόρτες στην ελληνική τηλεόραση. «Η καραντίνα με άλλαξε σε πολλά επίπεδα. Η απομόνωση με έκανε να αναθεωρήσω πολλά για τον εαυτό μου, αλλά και για τις σχέσεις μου με τους άλλους», λέει η Δέσποινα.
Η καραντίνα, παρότι δύσκολη, έδωσε την ευκαιρία στη Δέσποινα Τσόκου να εξετάσει τα όνειρά της και να ανακαλύψει τι είναι πραγματικά σημαντικό στη ζωή της. «Ήταν ένας καθρέφτης που σε αναγκάζει να δεις πράγματα που κανονικά δεν θα έβλεπες. Και νομίζω ότι αυτό με έκανε πιο αποφασιστική. Είπα στον εαυτό μου ότι αν είναι να κάνω κάτι σημαντικό, τώρα είναι η στιγμή».
Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον;
Η Δέσποινα έχει πολλά σχέδια και όνειρα για την καριέρα της στην ελληνική τηλεόραση. *«Θέλω να συνεχίσω να εξελίσσομαι, να δημιουργώ και να προσφέρω κάτι καινούργιο. Νομίζω ότι υπάρχει χώρος για καινοτομία στα ελληνικά μίντια, και θέλω να είμαι μέρος αυτής της αλλαγής».* Όπως λέει, θέλει να δει την ελληνική τηλεόραση να αγκαλιάζει περισσότερες φρέσκες ιδέες, να προσφέρει διαφορετικό περιεχόμενο που να απευθύνεται στο σύγχρονο κοινό. «Υπάρχουν τόσα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Μπορούμε να φέρουμε νέες ιδέες, να πούμε ιστορίες που δεν έχουν ειπωθεί ακόμα. Αυτό θέλω να κάνω».
Τι θα συμβούλευες κάποιον που θέλει να κάνει παρόμοια μετάβαση στη ζωή του;
Με μια αφοπλιστική αμεσότητα, η Δέσποινα απαντά: «Να έχει πίστη στον εαυτό του. Να μην περιμένει τίποτα από κανέναν. Αν νιώθεις ότι κάτι σε τραβάει αλλού, άκουσε αυτό το κάλεσμα. Είναι σημαντικό να ακολουθείς το ένστικτό σου, ακόμα κι αν δεν έχεις όλα τα δεδομένα». Στη συνέχεια, αναφέρει πόσο απαραίτητη είναι η αυτοπεποίθηση, καθώς και η προσαρμοστικότητα. «Δεν θα έρθουν όλα εύκολα. Πρέπει να μάθεις να είσαι ευέλικτος και να μην φοβάσαι τις αλλαγές».
Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που συνάντησες στον χώρο της ελληνικής τηλεόρασης;
Η Δέσποινα γελάει, καθώς θυμάται τις πρώτες της εμπειρίες: «Η προσαρμογή στον ελληνικό τρόπο δουλειάς ήταν το πιο δύσκολο. Εδώ τα πράγματα δεν λειτουργούν όπως στη Γερμανία, όπου υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία για όλα. Στην Ελλάδα, όλα είναι πιο ρευστά. Έπρεπε να συνηθίσω το γεγονός ότι πολλές φορές οι κανονισμοί είναι… διαπραγματεύσιμοι, και οι αποφάσεις μπορούν να αλλάξουν ανάλογα με τις περιστάσεις».
Παρά την έλλειψη σταθερότητας, αναγνωρίζει ότι αυτή η ευελιξία ήταν και ένα από τα πιο συναρπαστικά στοιχεία. «Είναι μια καθημερινή μάχη. Στη Γερμανία, όλα είναι πιο προβλέψιμα, ενώ εδώ τίποτα δεν είναι δεδομένο. Αυτό σου δίνει μια αίσθηση ελευθερίας, αλλά ταυτόχρονα σε υποχρεώνει να είσαι πάντα σε εγρήγορση».
Πιστεύεις ότι οι δύο διαφορετικές κουλτούρες, της Γερμανίας και της Ελλάδας, σε βοήθησαν να εξελιχθείς;
«Σίγουρα ναι», απαντά αποφασιστικά η Δέσποινα Τσόκου. «Από τη Γερμανία πήρα την πειθαρχία, την οργάνωση και τον επαγγελματισμό που χρειάζεσαι για να πετύχεις σε ένα αυστηρά δομημένο περιβάλλον. Από την Ελλάδα πήρα τη δημιουργικότητα, την προσαρμοστικότητα και το θάρρος να αναλαμβάνω ρίσκα. Ο συνδυασμός αυτών των δύο ήταν καθοριστικός για την εξέλιξή μου».
Η εμπειρία της στις δύο χώρες τη βοήθησε να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες με έναν μοναδικό τρόπο. «Στη Γερμανία, όλα λειτουργούν βάσει προγράμματος και κανονισμών, κάτι που σίγουρα είναι χρήσιμο. Όμως στην Ελλάδα, αυτό που μου έμαθαν είναι να μην τα παρατάω. Η δημιουργικότητα και η επιμονή σε μια χώρα που πολλές φορές μπορεί να σε απογοητεύσει, είναι δύο πολύτιμα μαθήματα».
Πώς βλέπεις το μέλλον των ελληνικών μίντια;
Η Δέσποινα Τσόκου είναι αισιόδοξη. «Νομίζω ότι η ελληνική τηλεόραση έχει μεγάλες δυνατότητες. Υπάρχει χώρος για νέα πρόσωπα, νέες ιδέες, καινοτομία. Το κοινό στην Ελλάδα είναι έτοιμο για κάτι καινούργιο, και αυτό είναι πολύ συναρπαστικό».
Παρόλο που η ίδια αναγνωρίζει τις δυσκολίες της αγοράς, πιστεύει ότι οι προκλήσεις μπορούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες. «Η κρίση στα μίντια είναι αδιαμφισβήτητη, αλλά μέσα από αυτήν μπορούν να βγουν πράγματα που θα αλλάξουν το τοπίο. Χρειάζεται απλώς να είσαι ανοιχτός και πρόθυμος να πάρεις ρίσκα».
Ποιες στιγμές ξεχωρίζεις στην καριέρα σου μέχρι σήμερα;
Χωρίς να διστάσει, η Δέσποινα αναφέρεται σε δύο συγκεκριμένες φάσεις της ζωής της. «Η πρώτη ήταν όταν κατάφερα να εισέλθω στον χώρο των μέσων ενημέρωσης στη Γερμανία. Ήταν μια τεράστια πρόκληση, γιατί δεν ήταν εύκολο να είσαι γυναίκα και ξένη σε έναν τόσο δομημένο χώρο. Έπρεπε να δουλέψω διπλά για να αποδείξω την αξία μου».
Η δεύτερη ήταν όταν ξεκίνησε η καριέρα της στην Ελλάδα: «Το ότι κατάφερα να γίνω μέρος της ελληνικής τηλεοπτικής πραγματικότητας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και υπό τόσο δύσκολες συνθήκες, είναι κάτι που πάντα θα θυμάμαι. Δεν ήταν κάτι που περίμενα να συμβεί τόσο γρήγορα, αλλά όταν ήρθε η ευκαιρία, ήμουν έτοιμη να την αρπάξω».
Υπάρχει κάποια συμβουλή που έχεις κρατήσει από τις εμπειρίες σου και τη μεταδίδεις στους νέους ανθρώπους που σε ρωτούν για την καριέρα τους;
«Να είστε ανθεκτικοί. Αυτό είναι το μεγαλύτερο μάθημα που πήρα από τις εμπειρίες μου σε δύο τόσο διαφορετικά περιβάλλοντα. Η επιμονή και η προσαρμοστικότητα είναι οι δύο αρετές που χρειάζεστε για να επιβιώσετε, ειδικά σε έναν τομέα που αλλάζει συνεχώς, όπως τα μέσα ενημέρωσης. Οι προκλήσεις θα έρχονται, αλλά είναι σημαντικό να βρίσκετε τρόπους να τις αντιμετωπίζετε και να προχωράτε μπροστά».
Η Δέσποινα Τσόκου, αναφέρει ότι η μεγαλύτερη πρόκληση δεν είναι μόνο να βρεις τη θέση σου σε έναν επαγγελματικό χώρο, αλλά να μάθεις να ανταποκρίνεσαι στις αλλαγές. «Η ζωή δεν θα σου φέρει πάντα αυτά που περιμένεις. Γι’ αυτό, πρέπει να είσαι έτοιμος για το απρόβλεπτο και να βρίσκεις τρόπους να προσαρμόζεσαι. Αυτό ήταν το κλειδί για μένα».
Πώς σου φαίνεται η ζωή στην Αθήνα μετά από τόσα χρόνια στη Γερμανία;
Η Δέσποινα παραδέχεται ότι η ζωή στην Αθήνα είναι μια μεγάλη αλλαγή σε σχέση με τη ζωή στη Γερμανία. «Η Αθήνα είναι μια πόλη γεμάτη ενέργεια. Υπάρχει ένας έντονος ρυθμός που δεν το συναντάς εύκολα σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Αυτό μπορεί να είναι εξαντλητικό, αλλά ταυτόχρονα σε κρατά σε εγρήγορση. Στη Γερμανία, η ζωή είναι πιο ήρεμη, πιο προβλέψιμη. Η Αθήνα είναι πιο χαοτική, αλλά αυτό το χάος έχει και τη δική του γοητεία».
Παραδέχεται ότι, αν και η ζωή στην Αθήνα έχει τα δικά της προβλήματα, η ίδια απολαμβάνει το αίσθημα της ελευθερίας που της δίνει αυτή η πόλη. «Δεν υπάρχει το ίδιο επίπεδο οργάνωσης που έχεις στη Γερμανία, αλλά στην Αθήνα υπάρχει μια αίσθηση ζωντάνιας, κάτι που σε κάνει να νιώθεις ότι τα πάντα είναι δυνατά. Αυτό είναι που αγαπώ σε αυτή την πόλη».
Ποιο είναι το μεγαλύτερο ρίσκο που έχεις πάρει στην καριέρα σου;
Η Δέσποινα Τσόκου δεν διστάζει να απαντήσει: «Το να αφήσω τη Γερμανία και να έρθω στην Ελλάδα χωρίς να έχω τίποτα σίγουρο. Ήταν ένα μεγάλο στοίχημα, γιατί άφησα πίσω μια σταθερότητα και μια χώρα όπου τα πράγματα λειτουργούν με μεγαλύτερη προβλεψιμότητα. Όμως, ήθελα να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό, να δω αν μπορώ να πετύχω στην Ελλάδα. Ήταν ένα ρίσκο, αλλά μέχρι στιγμής, νιώθω ότι άξιζε».
Η Δέσποινα είναι από τους ανθρώπους που δεν φοβούνται τα ρίσκα. «Πιστεύω ότι αν δεν αναλαμβάνεις ρίσκα, δεν μπορείς να προχωρήσεις. Σίγουρα υπάρχει ο κίνδυνος της αποτυχίας, αλλά αυτός ο κίνδυνος είναι που σε κάνει να μαθαίνεις και να εξελίσσεσαι», καταλήγει.
Ευχαριστούμε πολύ για την φιλοξενία για την συνέντευξη με τη Δέσποινα Τσόκου το Εστιατόριο +2Η που βρίσκεται στο rooftop του Ergon Bake House – Μητροπόλεως 27 & Πατρώου 9-11
Illustration: Πέγκυ Δαδάκη