Λοιπόν, έτοιμος/η να μάθεις τι παίζει πραγματικά με το Oktoberfest; Δεν είναι απλά ένα τεράστιο μπιροπάρτι, όπως νομίζεις. Στην πραγματικότητα, ξεκίνησε το 1810 ως γιορτή για τον γάμο του Πρίγκιπα Λουδοβίκου της Βαυαρίας και της Θηρεσίας της Σαξονίας. Όχι ακριβώς η κλασική μάζωξη φίλων για πίτσα και μπίρες, ε; Σήμερα, όμως, έχει εξελιχθεί στο μεγαλύτερο φεστιβάλ μπίρας στον κόσμο, με έσοδα που ξεπερνούν το 1,25 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο! Και αυτό δεν είναι καν το πιο περίεργο!

Πάμε να δούμε 13 πράγματα που δεν ήξερες και θα σε αφήσουν με το στόμα ανοιχτό.

1. 7,7 εκατομμύρια λίτρα μπίρας το 2023

Ναι, καλά διάβασες. Όχι ποτήρια. Λίτρα. Οι 7,9 εκατομμύρια επισκέπτες το 2023 κατέβασαν 7,7 εκατομμύρια λίτρα μπίρας! Και αν σκέφτεσαι το λογαριασμό, το κάθε λίτρο κοστίζει περίπου 10,80 ευρώ – φαντάσου το κέφι!

2. Απαγορεύεται η εισαγόμενη μπίρα

Μην κάνεις το λάθος να πας στο Oktoberfest με το τσίπουρο του θείου σου ή κάποια εισαγόμενη μπίρα. Οι Βαυαροί παίρνουν σοβαρά το τοπικό τους προϊόν. Μόνο μπίρες από το Μόναχο επιτρέπονται, όπως Augustiner, Löwenbräu και Paulaner. Σκέψου το σαν «γευστικό διαβατήριο» για τη Βαυαρία.

3. Η σκηνή των 10.000 ατόμων

Οκ, φαντάσου να πρέπει να χτίσεις μια σκηνή που να χωράει 10.000 άτομα! Το Hofbräu Festzelt είναι το μεγαλύτερο τέντα-τέρας του Oktoberfest και παίρνει τρεις μήνες για να στηθεί. Έχει κι ένα στέμμα στη μούρη της που ζυγίζει πάνω από 2 τόνους. Αν αυτό δεν είναι over-the-top, τότε τι είναι;

13 πράγματα που δεν ήξερες για το Oktoberfest
Οι τέντες χωράνε από μερικές εκατοντάδες, μέχρι αρκετές χιλιάδες κόσμου. Όλες.

4. Η Oide Wiesn με rides από το 1920

Η Oide Wiesn, δηλαδή «παλιά Wiesn», είναι η ρετρό εκδοχή του φεστιβάλ. Εδώ θα βρεις rides και ατραξιόν από τη δεκαετία του 1920, μαζί με παραδοσιακές χορευτικές φιγούρες και εκθέματα. Τέλειο για να γυρίσεις το χρόνο πίσω και να ζήσεις το Oktoberfest όπως ήταν πριν γίνει μαζικό φαινόμενο.

5. Η πιο δυνατή μπίρα στον κόσμο – 57% αλκοόλ!

Ξέχνα τις light μπίρες που ξέρεις. Η «συνηθισμένη» μπίρα του Oktoberfest έχει γύρω στο 6% αλκοόλ, αρκετά πιο δυνατή από τις κλασικές που πίνεις. Για τους πραγματικούς τολμηρούς, υπάρχει και το θρυλικό Schorschbock με 57% αλκοόλ! Η τιμή; 600 ευρώ το λίτρο. Μπορείς βέβαια να πάρεις και το οικονομικό μπουκαλάκι των 40 ml με 30 ευρώ, αν είσαι ταπεινός.

6. 75% των επισκεπτών είναι ντόπιοι

Μπορεί να σκέφτεσαι ότι το Oktoberfest έχει γίνει τουριστικός προορισμός, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι επισκέπτες είναι ντόπιοι Βαυαροί. Μάλιστα, 75% των ατόμων που πηγαίνουν είναι από το Μόναχο και τις γύρω περιοχές. Ό,τι και να λέμε, η γιορτή αυτή έχει βαθιές ρίζες στην τοπική κουλτούρα.

13 πράγματα που δεν ήξερες για το Oktoberfest
Χτύπα κι άλλο, θα τ’ αντέξει

7. Ο νεαρός Albert Einstein δούλευε στο Oktoberfest

Ο διάσημος φυσικός Albert Einstein δούλευε στο Oktoberfest! Ναι, στα 17 του, αυτός και η οικογένειά του βοηθούσαν στην εγκατάσταση των ηλεκτρολογικών συστημάτων στις τέντες. Λάμπες και μπίρες – ιδανικός συνδυασμός για έναν φυσικό που θα άλλαζε τον κόσμο.

8. Η Paris Hilton είναι ανεπιθύμητη στο Oktoberfest

Η διάσημη κληρονόμος Paris Hilton δεν είναι καλοδεχούμενη στο Oktoberfest. Γιατί; Το 2006, φόρεσε μια «non-traditional» στολή και προσπάθησε να διαφημίσει μια μάρκα κρασιού. Οι Βαυαροί την πήραν στραβά και έκτοτε της έχουν απαγορεύσει την είσοδο στο φεστιβάλ.

9. 6 το πρωί στις ουρές για μπίρα

Θες να βρεις θέση στις πιο δημοφιλείς σκηνές; Τότε ετοιμάσου να σηκωθείς από τις 6 το πρωί και να περιμένεις στην ουρά. Μερικές σκηνές γεμίζουν τόσο γρήγορα που βάζουν την πινακίδα «Wegen Überfüllung geschlossen» (κλειστό λόγω υπερπληρότητας) πριν καν προλάβεις να πεις «Prost!».

13 πράγματα που δεν ήξερες για το Oktoberfest
Το να κουβαλάει ένας σερβιτόρος 10 ποτήρια είναι… συνηθισμένο

10. 59% των επισκεπτών τρελαίνονται για τα rides

Αν νομίζεις ότι το Oktoberfest είναι μόνο για τους λάτρεις της μπίρας, κάνεις λάθος. 59% των επισκεπτών δοκιμάζουν τις ατραξιόν και τα rides, από roller coasters μέχρι Ferris wheels. Μερικοί, βέβαια, παραδέχονται ότι το κόστος και τα πλήθη είναι αποτρεπτικά για τους υπόλοιπους.

11. Το μεγαλύτερο Oktoberfest στην ιστορία – 2023

Το 2023 ήταν χρονιά-ρεκόρ! Το φεστιβάλ είχε πάνω από 7,2 εκατομμύρια επισκέπτες και θεωρήθηκε το μεγαλύτερο Oktoberfest όλων των εποχών. Ακόμα και η Oide Wiesn συγκέντρωσε 480.000 άτομα, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των διοργανωτών.

12. Οι Ιταλοί κλέβουν την παράσταση

Περίεργο, αλλά το Oktoberfest έχει και Ιταλικό Σαββατοκύριακο! Το δεύτερο Σαββατοκύριακο, οι δρόμοι γεμίζουν με Ιταλούς, οι εφημερίδες τυπώνονται στα ιταλικά, και οι αστυνομικοί αρχίζουν να μιλάνε διγλωσσία. Ε, τι να κάνουμε; Κρασί και μπίρα, και οι Ιταλοί ξέρουν να τα συνδυάζουν.

13. Χάος στο Lost and Found

Μιλάμε για ένα φεστιβάλ που αφήνει τους ανθρώπους να ξεχνούν τα πάντα. Το Lost and Found του Oktoberfest έχει γίνει σημείο-θρύλος! Πέρυσι μαζεύτηκαν 1.300 διαβατήρια, 400 smartphones, 640 πορτοφόλια και περίπου 120 τσάντες. Όλα αυτά για να πίνεις μια μπίρα και να χάνεις όλη σου τη ζωή!