Πριν προλάβεις να πεις «Τι φάση;», κράτα αυτό: Ναι, υπάρχει όντως ένας ραββίνος στο τιμόνι του Pornhub, και όχι, δεν είναι το νέο επεισόδιο κάποιου σάτιρικου σόου. Μιλάμε για τον Σολομώντα Φρίντμαν (aka Solomon Friedman), έναν τύπο που από δικηγόρος με ρίζες στην Ορθόδοξη παράδοση του Ιουδαϊσμού, βρέθηκε να φτιάχνει το προφίλ συμμόρφωσης και ηθικής της μεγαλύτερης πλατφόρμας πορνό στον κόσμο.

Και όπως λέμε σε τέτοιες περιπτώσεις, τα είχαμε δει όλα. Μέχρι σήμερα.

Όταν ο ραβίνος πήρε τον ρόλο του «δικαστή» των “αμαρτωλών”

Η ερώτηση όλων στο μυαλό: Πώς γίνεται ένας ραββίνος να διαχειρίζεται το Pornhub, μιας και, ξέρεις, η θρησκεία και το πορνό δεν πάνε ακριβώς χέρι-χέρι; Σίγουρα δεν είναι ότι ο Φρίντμαν φόρεσε την κιπά του και άρχισε να ψάχνει για “μιμίδια” του Talmud στην κορυφή της λίστας αναζητήσεων της σελίδας (τουλάχιστον ελπίζουμε!).

Όμως η αλήθεια είναι πιο απλή απ’ ό,τι φαίνεται. Ο Φρίντμαν δεν είναι ένας τυπικός θρησκευτικός ηγέτης που θα περίμενες να κυνηγάει τους “αμαρτωλούς”. Αντίθετα, είναι ο άνθρωπος που ρίχνει φως στις σκοτεινές γωνίες του διαδικτύου, προσπαθώντας να καθαρίσει το τοπίο του πορνό από παιδική εκμετάλλευση και άλλες παράνομες δραστηριότητες που βρίσκονταν στις πιο βαθιές τρύπες της πλατφόρμας.

Ο ραβίνος που ανέλαβε το Pornhub

Εξυγίανση και… Ξεκάθαρα ψιλοπαράδοξο;

Μην το γελάς, αλλά ίσως ο ραββίνος να είναι το καλύτερο που έχει συμβεί στο Pornhub. Οι τύποι που ανέλαβαν την πλατφόρμα ονομάζονται Ethical Capital Partners (Όχι, δεν είναι κάποια διαφημιστική απάτη), και η αποστολή τους είναι να φέρουν την ηθική σε έναν χώρο που παραδοσιακά δεν ξέρει τι πάει να πει «ηθική». Ή καλύτερα, κάποιες κατηγορίες του Pornhub μπορεί να σε κάνουν να πιστέψεις πως η ηθική δεν υπάρχει καν. (Ξέρεις, αναφέρομαι σε κάτι περίεργα βίντεο τύπου «οι γονείς φεύγουν και… τσουπ!»).

Και εκεί ακριβώς έρχεται ο φίλος μας, ο Σόλομον. Ξέρει τι είναι το πάθος — όχι αυτό που φαντάζεσαι, αλλά το νομικό. Ως δικηγόρος, έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του υπερασπίζοντας «ύποπτους χαρακτήρες» (λέγε με «πορνοφάγους» και «κατηγόρους παρεκκλίνουσας συμπεριφοράς»). Οπότε μάλλον δεν τον τρομάζουν τα παρασκηνιακά της πλατφόρμας.

Ποιος να το περίμενε ότι το Pornhub θα γινόταν «κατηχητικό»;

Αλλά, περίμενε λίγο: Τι σχέση έχει ο Ιουδαϊσμός με το πορνό; Πίστεψέ το ή όχι, η εβραϊκή θρησκεία είναι πολύ πιο ανοιχτή απέναντι στο σεξ απ’ ό,τι φαντάζεσαι. Στην πραγματικότητα, το σεξ δεν είναι κάτι ταμπού, ούτε «απαγορευμένος καρπός». Αντίθετα, ο Ταλμούδ τονίζει τη σημασία της ευχαρίστησης και προτρέπει τους άνδρες να είναι συνεπείς στις «υποχρεώσεις» τους απέναντι στις συζύγους τους. Σόρι, φίλε, αν νομίζεις ότι μπορείς να το αποφύγεις αυτό.

Κάπου εδώ φαντάζεσαι τους παρανοϊκούς θεωρητικούς συνομωσίας να σκάνε μύτη με τα λάβαρα που λένε «Οι Εβραίοι ελέγχουν τα πάντα» και το Pornhub να είναι το νέο τους όπλο καταστροφής του κόσμου. Κάτι που μάλλον έχει αρχίσει να συμβαίνει, γιατί με το που ανέλαβε ο Φρίντμαν, η αντισημιτική ρητορική πήρε φωτιά στο X και στο Reddit. Κάποιοι τον κατηγορούν πως προωθεί… παιδοφιλία. Κάτι σαν το «χτυπάμε τον σαμάνο γιατί βαριόμαστε το γαϊδούρι».

Ο ραβίνος που ανέλαβε το Pornhub Solomon

Τι να περιμένουμε τώρα; Έναν «εξαγνισμένο» νέο κόσμο του πορνό;

Η αλήθεια είναι πως, αν βγάλουμε στην άκρη τα φτηνά αστεία και την ειρωνεία, η κατάσταση γύρω από το Pornhub είναι σοβαρή. Για χρόνια, η πλατφόρμα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, κατηγορούμενη για ανεπαρκή διαχείριση του περιεχομένου της, με κατηγορίες για βίντεο χωρίς συναίνεση ή ανηλίκων. Οπότε, ο Φρίντμαν πρέπει να είναι εκεί για να εξασφαλίσει πως οι ανήλικοι και οι μη συναινούντες δεν θα έχουν πια «χώρο» στο Pornhub.

Με τη βοήθεια προηγμένων τεχνολογιών, όπως η ψηφιακή αποτύπωση και τα face scans (ναι, γι’ αυτό ετοιμάσου να πρέπει να σκανάρεις τη φάτσα σου την επόμενη φορά που θα μπεις στο site – γιατί ποιος δεν λατρεύει λίγο παραπάνω παρακολούθηση;), το Pornhub προσπαθεί να αναβαθμιστεί.

Πάμε για λογοκρισία ή απλά «ηθικό» πορνό;

Αν όμως νομίζεις ότι το επόμενο βήμα είναι ένα είδος «προχριστιανικού ή ιουδαϊκού κατηχητικού» στο Pornhub, κάνεις λάθος. Ο ραββίνος μπορεί να καθαρίζει τα σκουπίδια, αλλά δεν ξεχνάμε ότι το πορνό είναι και θα είναι πάντα πορνό. Και το γεγονός ότι συνεχίζει να είναι το 7ο πιο δημοφιλές site στον κόσμο λέει πολλά. (Αλλά ποιος να κρίνει, με το TikTok να ακολουθεί κατά πόδας;)

Στην τελική, ίσως ο Σόλομον Φρίντμαν να είναι όντως ο κατάλληλος για τη δουλειά. Δεν μας νοιάζει ποιος φοράει τι καπέλο ή τι θρησκευτικά πιστεύω έχει. Αρκεί να κρατήσει το Pornhub καθαρό. Όσο καθαρό μπορεί να είναι ένα site που φτιάχτηκε για να κάνεις binge-watch βίντεο που ξεκινούν με «Λοιπόν, δεν είναι αυτό που νομίζεις…».