Μπύρα χωρίς αλκοόλ. Μεγάλο κεφάλαιο. Με καλά και κακά. Αυτά τα ποτά έφτασαν στο σημείο να αποτελούν ένα αξιοσημείωτο μέρος της αγοράς ποτών παγκοσμίως. Δεν λέει κανείς όχι σε τζίρο που ξεπερνάει το 1 δις δολάρια. Φυσικά είναι πολύ μικρό σε σχέση με τα αλκοολούχα ποτά, αλλά και πάλι ως απόλυτο μέγεθος κανείς δεν μπορεί να το αγνοήσει. Πόσο μάλλον αν περιμένει ότι ο τζίρος αυτός θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.
Για να ακριβολογούμε, οι προσπάθειες των εταιρειών να προσφέρουν ποιοτικά ποτά, που να πλησιάζουν μάλιστα αρκετά το να προσφέρουν παρόμοια εμπειρία με αυτή της κατανάλωσης αλκοολούχου μπύρας, είναι συγκινητικές. Κι από αυτό φαίνεται η επένδυσή τους προς ένα κοινό τελείως καινούργιο. Είτε κάποιους που συνειδητά δεν θέλουν το αλκοόλ στον οργανισμό τους (ακόμα και για ιδεολογικούς λόγους ή θρησκευτικούς), είτε από ανάγκη (είναι ανήλικοι και δεν επιτρέπεται να καταναλώνουν αλκοόλ ή οδηγούν και δεν θέλουν να ρισκάρουν ένα δυστύχημα ή ένα πρόστιμο), η μπύρα χωρίς αλκοόλ διεκδικεί έναν ρόλο στη διασκέδαση. Είναι, όμως, όσο αθώα δείχνει;
H απάντηση είναι «όχι». Δεν είναι αθώα. Μπορεί να προστατεύει από διάφορες καταστάσεις, που μπορεί να είναι από άβολες ως επικίνδυνες, αλλά αθώα δεν είναι. Και υπάρχουν αρκετοί λόγοι γι’ αυτό. Ας τους απαριθμήσουμε:
Το 0% αλκοόλ είναι ψέμα
Αν παρατηρήσεις πώς περνάει η διαφήμιση όλων αυτών των ποτών, κανείς δεν γράφει αριθμητικά 0%. Κι αυτό, διότι όση επεξεργασία κι αν γίνει, το αλκοόλ θα συνεχίσει να υπάρχει στο ποτό, έστω και σε ελάχιστη αναλογία. Γι’ αυτό και διεθνώς η σηματοδότηση «μπύρα χωρίς αλκοόλ» έχει επικρατήσει να αναφέρεται η μπύρα η οποία περιέχει ως και 0,5% αλκοόλ. Φυσικά η αναλογία αυτή είναι το ένα δέκατο της μέσης περιεκτικότητας σε αλκοόλ από τις συνηθισμένες μπύρες (5%), ωστόσο είναι κι αυτό μία ποσότητα. Η οποία μπορεί να αποβεί επιζήμια για τον οργανισμό σε δεδομένες συνθήκες (βλέπε ακριβώς παρακάτω).
Πολύ περισσότερη κατανάλωση
Τι γράφαμε προηγουμένως; Ότι η απουσία αλκοόλ μπορεί να αποτελέσει την καλύτερη δικαιολογία για υπερβολική κατανάλωση. Έλα μωρέ, αφού δεν θα ζαλιστώ, ούτε θα μεθύσω, δεν τραβάω κανένα μπουκαλάκι παραπάνω; Και ξεχνάμε βέβαια ότι αν «κατεβάσουμε» 5-6 τέτοιες μπύρες είναι ΑΚΡΙΒΩΣ σα να έχουμε καταναλώσει ένα μπουκάλι κανονικής μπύρας. Κι αν σας φαίνεται ακραία η αναλογία, προφανώς δεν έχετε βρεθεί σε παρέα που το τσούζει για τα καλά το πράμα. Ακόμα και η αλκοολούχα μπύρα, άλλωστε, για τους περισσότερους παραδοσιακούς πότες λειτουργεί περισσότερο σαν αναψυκτικό και λιγότερο σαν ποτό. Με υπερβολική κατανάλωση, λοιπόν, μπορεί να γλυτώνουμε το μεθύσι, ωστόσο επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με όλα τα άλλα ζητήματα.
Περισσότερα βακτήρια στη μπύρα χωρίς αλκοόλ
Μια εμπεριστατωμένη έρευνα από επιστήμονες του διάσημου αμερικανικού πανεπιστημίου Cornell έδειξε ότι οι μπύρες χωρίς αλκοόλ αποτελούν εστίες ανάπτυξης βακτηρίων όπως το e.coli και η σαλμονέλα. Η συγκεκριμένη έρευνα δημοσιεύτηκε το 2023 και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Ακόμα και οι εταιρείες που παράγουν τέτοιες μπύρες τόνισαν σε ανακοινώσεις τους ότι την έλαβαν πολύ σοβαρά υπ’ όψιν τους και διενεργούν πλέον ελέγχους με μεγαλύτερη ένταση. Το ζήτημα έχει να κάνει με την επεξεργασία της βύνης, του κύριου συστατικού που έχουν οι μπύρες, είτε με αλκοόλ, είτε χωρίς αλκοόλ.
Προετοιμασία για μεθύσι
Το πιο σημαντικό πρόβλημα στις μπύρες χωρίς αλκοόλ είναι ότι σερβίρονται χωρίς περιορισμούς σε ανήλικους, δεδομένου ότι και αυτή η μικρή ποσότητα αλκοόλ είναι ελάχιστη ακόμα και για παιδικούς οργανισμούς. Τι γίνεται, όμως, με την εμπειρία; Μία έρευνα στην Ιαπωνία δείχνει ότι το 30% των νέων, μαθητών ακόμα πριν κλείσουν τα 18, έχει δοκιμάσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του μπύρα χωρίς αλκοόλ. Από αυτό το ποσοστό, το 92% (!) δηλώνει ενθουσιασμένο από την εμπειρία και ότι οπωσδήποτε «μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες» θα δοκιμάσει και κανονική μπύρα με αλκοόλ. Οι μαθητές, βέβαια, είτε δεν είναι κορόιδα να πουν ότι θα ψάξουν την πιθανότητα να γευτούν «κανονική» μπύρα νωρίτερα, είτε ως νομοταγείς πολίτες θα περιμένουν την ενηλικίωσή τους. Αλλά το ζήτημα παραμένει: Οι νέοι «εκπαιδεύονται» στο να πίνουν μπύρα, μάλιστα σε ποσότητες που πολλές φορές ξεπερνούν και τις δυνάμεις τους, και γίνονται εν δυνάμει πότες αλκοολούχου ποτού με το που θα συμπληρώσουν το όριο ηλικίας.
Μια παρόμοια έρευνα, επίσης, στην Αυστραλία δείχνει ότι οι ανήλικοι που καταναλώνουν μπύρα χωρίς αλκοόλ έχουν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να καταναλώσουν αλκοολούχα μπύρα όταν τους το επιτρέψει η ηλικία τους. Στην έρευνα υπάρχει κι ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό 13% που δεν δίστασε να παραδεχτεί ότι η κατανάλωση μη αλκοολούχας μπύρας τους «ώθησε» να ψάξουν αλκοολούχα ποτά στο σπίτι τους και να τα καταναλώσουν χωρίς την άδεια των γονιών τους.