Η Milena Plebs, μια θρυλική μορφή του αργεντίνικου τάνγκο, έφτασε στην Ελλάδα για να μοιραστεί τις γνώσεις και την εμπειρία της πάνω σε αυτόν τον γεμάτο πάθος χορό. Γνωστή για την καθοριστική της επιρροή στην αναβίωση και εξέλιξη του τάνγκο, η Plebs έχει διαγράψει μια εξαιρετική πορεία στον χώρο του χορού, ως χορεύτρια, χορογράφος, δασκάλα και σκηνοθέτης. Από την εμπειρία της στην εμβληματική παράσταση Tango Argentino μέχρι την δημιουργία του αξέχαστου Tango X 2, η Plebs επανεφεύρει τον χορό σε κάθε της βήμα.

Αυτές τις μέρες, η Μιλένα βρίσκεται στη χώρα μας, όπου θα διδάξει σεμινάρια στην Αθήνα και στην Πάτρα, από τις 26 έως τις 29 Σεπτεμβρίου. Σε μια συνέντευξή της, μας προσφέρει μια μοναδική ματιά στη φιλοσοφία και τη γοητεία του τάνγκο, έναν χορό που σίγουρα δεν είναι μόνο θέμα κινήσεων, αλλά μιας βαθύτερης σύνδεσης ανάμεσα στους ανθρώπους.

Milena Plebs Η θρυλική χορεύτρια μας μιλά για τη μαγεία του Tango και την αγάπη της για τη χώρα μας.

Το πρώτο ερώτημα που θέσαμε στη Milena ήταν σχετικά με την καθολική δημοτικότητα του τάνγκο. Τι είναι αυτό που κάνει τον χορό τόσο ελκυστικό σε κάθε γωνιά του κόσμου;

«Το τάνγκο έχει τη δύναμη να ξεπερνά αποστάσεις και χρόνους. Είναι χτισμένο πάνω στη θηλυκή και ανδρική ενέργεια. Είναι ένας χορός που βασίζεται σε ένα αγκαλιασμένο ζευγάρι, που δεν γνωρίζεται, αλλά έχει τρία λεπτά, όσο διαρκεί ένα κομμάτι τάνγκο, για να γνωριστεί. Ανάμεσα τους σχηματίζεται μια ενότητα, ένας διάλογος, όπως το σύμβολο του Yin-Yang. Το ένα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το άλλο».

Ο χορός αυτός, εξηγεί η Plebs, δεν είναι απλώς χορογραφία. Είναι ένας διάλογος, μια αλληλεπίδραση που θέτει στο επίκεντρο τη σύνδεση των δύο συμμετεχόντων. Είναι η διαρκής αλληλεπίδραση θηλυκού και αρσενικού, που κάθε βράδυ δοκιμάζεται στην πίστα, από σώμα σε σώμα.

Η κουλτούρα του τάνγκο έχει ριζωμένες αξίες που ενισχύουν την κοινωνική του πλευρά. Δεν είναι απλώς ένας χορός για να επιδείξεις τεχνικές ικανότητες, αλλά ένα μέσο για να δημιουργήσεις δεσμούς με άλλους ανθρώπους.

«Τα βήματα δεν έχουν σημασία», λέει η Μιλένα. «Αυτό που μετράει είναι η σύνδεση με τον σύντροφό σου, η μουσικότητα, και το να είσαι σε αρμονία με το περιβάλλον σου. Το τάνγκο είναι πάνω απ’ όλα ένας κοινωνικός χορός. Η σύνδεση που δημιουργείται μέσα στην αγκαλιά δύο ανθρώπων είναι το πιο σημαντικό στοιχείο. Και φυσικά, πρέπει να ξέρεις τα όρια σου και να μην πιέζεις τον εαυτό σου. Όπως λέω πάντα, το να είσαι μια σταγόνα στην παλίρροια του τάνγκο είναι πιο σημαντικό από το να προσπαθείς να κυριαρχήσεις στην πίστα».

Milena Plebs Η θρυλική χορεύτρια μας μιλά για τη μαγεία του Tango και την αγάπη της για τη χώρα μας.

H Milena Plebs κι η Ελλάδα

Στη συνέχεια, η Plebs μας εξηγεί γιατί η Ελλάδα την ελκύει τόσο πολύ, όχι μόνο ως τόπος φιλοξενίας των σεμιναρίων της, αλλά και ως πνευματικό της σπίτι. «Οι Έλληνες έχουν ένα πνεύμα πολύ παρόμοιο με το τάνγκο», μας λέει με ένα ζεστό χαμόγελο. «Αγαπώ αυτή τη χώρα, τον πολιτισμό της, τους ανθρώπους της και την γεωγραφία της. Υπάρχει μια αυθεντική αγάπη για την τέχνη και την αίσθηση της ελευθερίας που σε μαγεύει».

Αναπόφευκτα, η συζήτησή μας καταλήγει στο ερώτημα αν ο χορός είναι τελικά η ίδια της η ζωή. Η απάντησή της είναι γεμάτη βάθος και ευαισθησία: «Η ζωή είναι ένας δρόμος. Περπατώντας σε αυτόν, προσπαθείς να συνδεθείς με την προσωπική σου ιστορία, να την αφουγκραστείς, να την αποδεχτείς και να εξελιχθείς. Εγώ επέλεξα να κάνω αυτό το ταξίδι χορεύοντας. Αυτό είναι το οξυγόνο μου».

Milena Plebs Η θρυλική χορεύτρια μας μιλά για τη μαγεία του Tango και την αγάπη της για τη χώρα μας.

Η Milena Plebs, μια γυναίκα που ενσαρκώνει την ψυχή του τάνγκο, υπόσχεται να προσφέρει πολύτιμα μαθήματα σε όσους παρευρεθούν στα σεμινάρια της. Μέσα από την αγκαλιά του τάνγκο, θα διδάξει σε χορευτές κάθε επιπέδου να βρουν την εσωτερική τους φωνή και να ανακαλύψουν τη μαγεία της σύνδεσης, τόσο με τον/την σύντροφό τους όσο και με τον εαυτό τους.

Η ιστορία της Milena Plebs μας υπενθυμίζει πως το τάνγκο είναι κάτι παραπάνω από ένας χορός. Είναι μια μεταφορά για τη ζωή, για τη συνάντηση και την ένωση με τον άλλον.

https://www.instagram.com/milenaplebs/

https://milenaplebs.com/