Υπάρχουν οι γυναίκες, υπάρχουν οι δυναμικές γυναίκες, υπάρχουν οι φεμινίστριες, κι υπάρχει κι η Katy Perry. Δεν λέμε πως αυτό είναι το παράδειγμα, δεν λέμε πως αυτά καλό είναι να γίνονται, ούτε και πως αυτό θα πρέπει να προβάλλεται ως πρότυπο… απλά υπάρχουν θεωρίες ανά τον κόσμο που αποδεικνύουν την αξία της επιβράβευσης και της ενθάρρυνσης για την προσπάθεια και την επιτυχία, και επίσης κυκλοφορεί στο dark web και ένα κύμα λατρείας από τον αντρικό πληθυσμό για την Katy. Φήμες πως φυλές στον αρκτικό κύκλο και στην υποσαχάρια Αφρική έχουν δώσει θεϊκή ταυτότητα στον Orlando Bloom δεν έχουν επιβεβαιωθεί προς το παρόν.

Εμείς εδώ στο provocateur άλλωστε, θέλουμε να ανοίγουμε συζητήσεις και να προκαλούμε την σκέψη, τον διάλογο και την ανάλυση. Εντάξει, και να χαβαλεδιάζουμε με όχι και πολύ σοβαρές κουβέντες όπως οι παρακάτω…

Ας επιστρέψουμε στο θέμα μας όμως, γιατί η Katy Perry βρέθηκε ξανά στο στόχαστρο της διαδικτυακής κριτικής, μετά από ένα «cringe» σχόλιο που έκανε σε ένα podcast. Στο νέο επεισόδιο του Call Her Daddy, η Katy μιλάει για το τι πρέπει να κάνει ο Orlando Bloom για να κερδίσει την… ευγνωμοσύνη της. «Αν κατέβω κάτω και η κουζίνα είναι καθαρή, τα πιάτα είναι πλυμένα, και όλα τα ντουλάπια κλειστά, τότε θα πρέπει να είσαι έτοιμος να σου τον ****», λέει η Perry γελώντας, εξηγώντας πως αυτή είναι η «γλώσσα της αγάπης» της. «Δεν χρειάζομαι κόκκινη Ferrari. Μπορώ να αγοράσω Ferrari. Απλά κάνε τα ρημάδια τα πιάτα και θα σου κάνω *****. Τόσο απλά. Συγγνώμη», καταλήγει, σε έναν ακόμα άβολο καταιγισμό σχολίων που πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων.

Κι εδώ αρχίζει το πανηγύρι… Η αντίδραση στο διαδίκτυο ήταν άμεση και αιχμηρή. Οι περισσότεροι ένιωσαν αμήχανοι, θεωρώντας ότι η Katy προσπαθεί υπερβολικά σκληρά να προκαλέσει γέλιο ή να φανεί κουλ, αλλά καταλήγει απλά να είναι… cringe. Μερικοί σχολιαστές, μάλιστα, αναρωτήθηκαν ποιος διαχειρίζεται αυτή την εικόνα της, ενώ άλλοι σημείωσαν ότι η Katy φαίνεται εντελώς αποκομμένη από την πραγματικότητα.

Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτή η δήλωση. Βρίσκεται σε μια φάση της καριέρας της που ούτως ή άλλως δεν πάει καλά. Με το τελευταίο της άλμπουμ, το “143”, να θεωρείται από πολλούς το μεγαλύτερο «φιάσκο» της, και τα singles Woman’s World και Lifetimes να βυθίζονται στην αφάνεια, το podcast αυτό μάλλον ήρθε να ρίξει ακόμα περισσότερο λάδι στη φωτιά.

Όταν η πλήρης έκδοση του podcast βγήκε στον αέρα, η αντίδραση του κόσμου σκλήρυνε. Ό,τι είχε αρχικά φανεί ως απλά ένα αστείο, τώρα φάνηκε ξεκάθαρα ως μια αποτυχημένη προσπάθεια να επαναφέρει το παλιό της στυλ. Οι συνεχείς ματιές της στην κάμερα και οι αγχωμένες ατάκες της την έκαναν να μοιάζει με μια διασημότητα που προσπαθεί πολύ σκληρά να εντυπωσιάσει – και αποτυγχάνει.

Αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον, όμως, είναι πώς η συζήτηση γρήγορα ξέφυγε από το πρόσωπο της Katy και έπιασε μεγαλύτερα θέματα. Χρήστες του Twitter και του Reddit άρχισαν να αναρωτιούνται αν αυτό είναι απλά ένα ακόμα σύμπτωμα μιας διάσημης που χάνει την επαφή με την πραγματικότητα, ή αν υπάρχει κάτι πιο βαθύ εδώ. Κάποιοι είδαν στη φράση της μια παράξενη αντανάκλαση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες σήμερα, προσπαθώντας να ισορροπήσουν μεταξύ παραδοσιακών ρόλων και προσωπικής αυτονομίας.

Φυσικά, τα memes δεν άργησαν να έρθουν. Ένα από τα πιο δημοφιλή έγραφε: «Αν η Katy Perry δεν μπορεί να διαβάσει την κατάσταση, ποιος άλλος είναι χαμένος στο 2024;» Ο Orlando Bloom, εν τω μεταξύ, έγινε κι αυτός αντικείμενο πειραγμάτων, με τον κόσμο να φαντάζεται την αντίδρασή του στο σχόλιο. «Ο Orlando Bloom καθαρίζοντας την κουζίνα και ακούγοντας το Roar για να μπει στο mood», αστειευόταν ένας χρήστης στο Twitter.

Katy Perry Orlando pipa

H Katy Perry ξέρει από επιθέσεις και προκλήσεις από μικρή

Παρά την κριτική, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι η Katy Perry έχει περάσει ξανά από δυσκολίες και κατάφερε να ανακάμψει. Ίσως να βρει τον τρόπο να διορθώσει την πορεία της. Το ερώτημα, βέβαια, είναι αν θα συνεχίσει αυτή την υπερβολική προσέγγιση ή αν θα επιστρέψει στη γνήσια καλλιτεχνική έκφραση που την έκανε αγαπητή στο κοινό της.

Για την ώρα, πάντως, μένει να δούμε ποια θα είναι η επόμενη της κίνηση. Θα αποδεχτεί την κριτική και θα επιστρέψει πιο δυνατή ή αυτό θα είναι άλλο ένα ατυχές κεφάλαιο στην τρέχουσα φάση της καριέρας της; Μόνο ο χρόνος θα δείξει… και ίσως να μην αργήσει το επόμενο «cringe-worthy» σχόλιο της.