Θα το κάψουμε κυρ’ Wes Anderson μου. Ε, συγνώμη, ποιος κυρ’ Στέφανος, και ποια Αλίκη, μια έκθεση με “τα πάντα όλα” του αγαπημένου μας σκηνοθέτη, και μάλιστα στο Design Museum του Λονδίνου, είναι ένα “ταξίδι στην χώρα των θαυμάτων”.

Ο Wes Anderson έρχεται να γεμίσει τα όνειρά μας, και αυτή τη φορά όχι με μια νέα ταινία, αλλά με μια μαγική έκθεση στο Λονδίνο! Ναι, καλά διάβασες! Το Design Museum του Λονδίνου ανακοίνωσε την πρώτη επίσημη αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στον αγαπημένο μας σκηνοθέτη. Και είμαι εδώ να σας πω πως δεν έχω ξαναενθουσιαστεί τόσο πολύ με μια πολιτιστική είδηση. Πιθανότατα να ακούγεται υπερβολικό, αλλά αν είσαι φαν του Wes Anderson, ξέρετε ακριβώς τι εννοώ!

Wes Anderson: Το εκθεσιακό "όνειρο" του 2025 που δεν πρέπει να χάσεις!

Η αρχή ενός “Wes Anderson-ικού” ονείρου

Ξεκινώντας από τον Νοέμβριο του 2025, η έκθεση αυτή θα είναι σαν ένα ταξίδι στο παράλληλο σύμπαν που ο ίδιος ο Anderson έχει δημιουργήσει μέσα από τις ταινίες του. Εννοείται πως η έκθεση θα καλύπτει κάθε μικρή λεπτομέρεια από την πορεία του, από τις πρώτες ταινίες μέχρι τα πιο πρόσφατα αριστουργήματά του. Αλλά δεν σταματάμε εκεί, γιατί η έκθεση αυτή υπόσχεται να μας χαρίσει κάτι παραπάνω: μια ματιά πίσω από τα παρασκήνια, στα κοστούμια, τα σετ, τους χαρακτήρες που αγαπήσαμε, αλλά και τον ίδιο τον κόσμο που δημιούργησε με τα χέρια του.

Φαντάσου να περπατάς σε ένα δωμάτιο γεμάτο από τα σκηνικά του The Grand Budapest Hotel ή να βλέπεις από κοντά το κοστούμι του Monsieur Gustave! Ήδη το μυαλό μου φτιάχνει εικόνες, και νιώθω πως όταν θα σταθώ μπροστά σε αυτά τα κομμάτια ιστορίας, θα είναι σαν να ζω ξανά τις στιγμές που με σημάδεψαν.

Wes Anderson: Το εκθεσιακό "όνειρο" του 2025 που δεν πρέπει να χάσεις!

Η έκθεση που περιμέναμε

Ας το παραδεχτούμε: οι ταινίες του Wes Anderson δεν είναι απλώς ταινίες. Είναι μια εμπειρία, μια οπτική πανδαισία, γεμάτη λεπτομέρειες που σε κάνουν να νιώθεις ότι βουτάς σε έναν άλλον κόσμο. Αυτό που λατρεύουμε στις ταινίες του είναι η συμμετρία, η χρωματική παλέτα, οι χαρακτήρες που φαίνονται να ζουν σε ένα ονειρικό, αλλά συγχρόνως βαθιά ανθρώπινο περιβάλλον. Και αυτό ακριβώς υπόσχεται η έκθεση αυτή.

Το Design Museum υπόσχεται να μας μεταφέρει σε αυτόν τον κόσμο με μια σειρά από κοστούμια, σκηνικά και προσωπικά αντικείμενα του ίδιου του σκηνοθέτη. Μέσα από αυτή τη μοναδική έκθεση, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε πώς ο Anderson δημιουργεί τους κόσμους του, πώς επιλέγει τα χρώματα, πώς χτίζει τις ιστορίες του, ακόμα και ποια βιβλία τον ενέπνευσαν.

Wes Anderson: Το εκθεσιακό "όνειρο" του 2025 που δεν πρέπει να χάσεις!

Τα αγαπημένα μας κινηματογραφικά σύμπαντα

Κάθε ταινία του Wes Anderson έχει ένα συγκεκριμένο αποτύπωμα. Από την μελαγχολία του The Royal Tenenbaums μέχρι την γλυκιά περιπέτεια του Moonrise Kingdom, ο Anderson μας έχει ταξιδέψει σε κόσμους γεμάτους συναισθηματική ένταση και κινηματογραφική μαγεία. Και δεν μπορώ να φανταστώ κάτι καλύτερο από το να δούμε αυτά τα κοστούμια, τα σκηνικά και τα αντικείμενα σε μια έκθεση που υπόσχεται να μας φέρει κοντά σε όλα όσα λατρέψαμε.

Φαντάσου λοιπόν πως στέκεσαι μπροστά στο σετ του Isle of Dogs και να βλέπεις τα κουκλάκια των χαρακτήρων! Πώς να μην ενθουσιαστώ με αυτό; Είναι σαν να βγαίνω από την αίθουσα του σινεμά και να βρίσκομαι ακριβώς μέσα στην ταινία.

Wes Anderson: Το εκθεσιακό "όνειρο" του 2025 που δεν πρέπει να χάσεις!

Συνεργασίες που θα γράψουν ιστορία

Αυτό που κάνει την έκθεση ακόμα πιο συναρπαστική είναι ότι δεν είναι απλώς ένα τυχαίο project. Το Design Museum συνεργάζεται με την Cinémathèque française και φυσικά με τον ίδιο τον Wes Anderson και την ομάδα παραγωγής του, την American Empirical Pictures. Αυτό σημαίνει πως όλα όσα θα δούμε είναι με τη δική του σφραγίδα έγκρισης. Και για όσους ξέρουν την προσοχή στη λεπτομέρεια του Anderson, αυτό είναι εγγύηση πως η έκθεση θα είναι πραγματικά καθηλωτική.

Από την άποψη των props και των κοστουμιών, έχουμε μπροστά μας την απόλυτη ευκαιρία να μπούμε στα άδυτα της δημιουργίας του. Οι πιο τυχεροί – ή απλά κατοικούντες σε ΗΠΑ και Βρετανία – έχουν δει και λατρέψει τον κόσμο του Anderson μέσα από εκθέσεις όπως αυτή του Isle of Dogs στο 180 The Strand, αλλά αυτή η νέα έκθεση είναι κάτι πολύ πιο μεγάλο. Είναι ολόκληρο το έργο του, όλα τα στοιχεία που τον καθιστούν έναν από τους πιο ιδιαίτερους σκηνοθέτες της εποχής μας, συγκεντρωμένα κάτω από μία στέγη.

Wes Anderson: Το εκθεσιακό "όνειρο" του 2025 που δεν πρέπει να χάσεις!

Κάνε την υπομονή σου τέχνη

Το κακό με την υπόθεση αυτή; Θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Νοέμβριο του 2025 για να δούμε την έκθεση να ανοίγει τις πόρτες της. Θα τρέξω να κλείσω εισιτήρια το πρώτο λεπτό που θα είναι διαθέσιμα, γιατί αυτή η έκθεση είναι κάτι που θα θέλω να βλέπω ξανά και ξανά. Μπορεί να φαίνεται μακρινό, αλλά ξέρω ότι η αναμονή θα αξίζει κάθε δευτερόλεπτο. Μάλιστα, τα μέλη του Design Museum θα έχουν την τύχη να απολαύσουν την έκθεση δωρεάν και με αποκλειστικά προνόμια.

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ έχω ήδη μπει στη λίστα αναμονής για το newsletter τους, για να είμαι ο πρώτος που θα αγοράσει εισιτήριο. Και αν δεν με βρείτε εκεί, είναι επειδή θα έχω κλείσει ραντεβού με το δικό μου Wes Anderson σύμπαν, μέσα από αυτήν την έκθεση που υπόσχεται να γίνει το απόλυτο γεγονός του 2025.

To παραπάνω, είναι το τρέιλερ για την έκθεση έκθεση Spitzmaus Mummy in a Coffin and Other Treasures, πολλά από τα οποία προέρχονταν απευθείας από τις αποθήκες του μουσείου και δεν είχαν παρουσιαστεί ποτέ στο κοινό πριν. Μετά από πρόσκληση του Μουσείου Kunsthistorisches, ο Wes Anderson και η σύντροφός του, συγγραφέας και εικονογράφος Juman Malouf, πέρασαν δύο χρόνια εξετάζοντας τις ιστορικές συλλογές του μουσείου. Το αποτέλεσμα ήταν μια έκθεση εντελώς διαφορετική από οτιδήποτε έχει εγκαταστήσει το μουσείο στο παρελθόν και ένα τρέιλερ σαν κανένα άλλο στην ιστορία των Μουσείων όλου του κόσμου.