Όσοι βλέπετε μπροστά σας στο διαδίκτυο κάποια άρθρα που σας προτρέπουν να κάνετε τεστ DNA και να «ανακαλύψετε τους συγγενείς σας», είναι καιρός να μην τα προσπερνάτε μ’ ένα ειρωνικό χαμόγελο. Τουλάχιστον σε μία περίπτωση έκαναν αυτό που υποσχέθηκαν. Και τι περίπτωση! Ενός αγοριού που έπεσε θύμα απαγωγής το μακρινό 1951 και έσμιξε με την οικογένειά του μετά από 73 ολόκληρα χρόνια!

Ο Λουίς Αρνάλντο Αλμπίνο είχε μια πολυτάραχη παιδική ηλικία. Όντας μόλις έξι ετών το 1951 κι ενώ έπαιζε με τον κατά ένα χρόνο μεγαλύτερο αδελφό του σ’ ένα πάρκο στο Όκλαντ της Καλιφόρνια, είδε μια άγνωστη γυναίκα να τον προσκαλεί να πάει κοντά της με το πρόσχημα ότι θα του δώσει καραμέλες. Η γυναίκα τελικά τον άρπαξε από το χέρι και τον απομάκρυνε γρήγορα από το πάρκο, χωρίς ο μεγαλύτερος αδελφός να προλάβει να αντιδράσει.

Τα ίχνη του Αλμπίνο, ο οποίος έχει καταγωγή από το Πουέρτο Ρίκο, χάθηκαν για δεκαετίες. Αλλά όχι για πάντα. Και σ’ αυτό το απίστευτο περιστατικό επανένωσης ευθύνεται η ανηψιά του, η 63χρονη σήμερα Αλίντα Αλεκίν, η οποία βρήκε τον Αλμπίνο και τον επανένωσε με την οικογένειά του στην Καλιφόρνια. Όλα αυτά έγιναν τον περασμένο Ιούνιο, όμως η ιστορία αποκαλύφθηκε μόλις πριν λίγες ημέρες.

Όπως έγινε γνωστό, το αγόρι μεταφέρθηκε στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, όπου κατέληξε σε ένα ζευγάρι που τον μεγάλωσε σαν να ήταν δικός τους γιος. Για τη δική του ασφάλεια περί τις ιδιωτικότητας δεν έχει αναφερθεί πού ακριβώς ζει στην ανατολική ακτή, ούτε το επώνυμο που χρησιμοποιεί τώρα, δηλαδή της οικογένειας που τον ανέθρεψε.

Η οικογένεια που έχασε το παιδί της δεν σταμάτησε στιγμή να πιστεύει ότι το παιδί ήταν ζωντανό και κάποια στιγμή θα έδινε σημεία ζωής. Η μητέρα, πάντως, πέθανε το 2005 μ’ αυτή την προσμονή. Τότε εκατοντάδες αστυνομικοί, στρατιώτες από μια τοπική στρατιωτική βάση, το Λιμενικό Σώμα και άλλοι υπάλληλοι της πόλης συμμετείχαν σε μια τεράστια έρευνα για τον εξαφανισμένο αγόρι. Ερευνήθηκαν, επίσης, ο κόλπος του Σαν Φρανσίσκο και άλλες πλωτές οδοί, από φόβο μήπως το παιδί είχε τελικά δολοφονηθεί. Ο Ρότζερ Αλμπίνο, ο αδελφός του, ανακρίθηκε πολλές φορές από τους ερευνητές, αλλά επέμεινε από την αρχή ως το τέλος στην ιστορία του για μια γυναίκα με μια μπαντάνα γύρω από το κεφάλι της που έπαιρνε τον αδερφό του.

To τυχαίο τεστ DNA που τα άλλαξε όλα

Η Λίντα Αλεκίν, η κόρη του Ρότζερ και ανηψιά του Λουίς Αρνάλντο, μεγάλωσε γνωρίζοντας αυτή την ιστορία. Το 2020 αποφάσισε «για πλάκα», όπως η ίδια παραδέχτηκε, να κάνει ένα διαδικτυακό τεστ DNA. Απ’ αυτό το τεστ προέκυψε ότι το δικό της γενετικό υλικό ταιριάζει κατά 22% μ’ έναν άνδρα στην ανατολική ακτή, συνταξιούχο πυροσβέστη και βετεράνο του πολέμου του Βιετνάμ. Αυτός ο άνδρας αποκαλύφθηκε ότι είναι ο θείος της.

Αμέσως προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί του και να τον συναντήσει, όμως ο 79χρονος σήμερα Λουίς Αρνάλντο αντιμετώπισε το θέμα με καχυποψία. Στην αρχή έλεγε ότι δεν θυμόταν τίποτα. Η Αλεκίν, πάντως, δεν τα παράτησε, πήγε στη δημόσια βιβλιοθήκη του Όκλαντ, βρήκε δημοσιεύματα της εποχής πριν από 70 χρόνια, εκτύπωσε τις φωτογραφίες και τις έστειλε στον «άγνωστο» άνδρα. Παράλληλα έκανε και μία επίσκεψη στην αστυνομία του Όκλαντ την ίδια μέρα, για να τους ενημερώσει, δεδομένου ότι η υπόθεση ναι μεν είχε μπει στο αρχείο λόγω παλαιότητας, αλλά δεν είχε κλείσει.

DNA Luis Armando Albino (R), now 79, was finally reunited with his long-lost brother Roger, 82 Photograph: Alida Alequin

Ο Λουίς Αρνάλντο τελικά πείστηκε να δώσει δείγμα DNA και αυτό συγκρίθηκε με το δείγμα που έδωσε ο Ρότζερ, ο αδελφός του. Η τεχνολογία αποφάνθηκε χωρίς αμφιβολία ότι οι δύο άνδρες ήταν αδέλφια. Με τη βοήθεια του FBI ο Λούις ταξίδεψε στο Όκλαντ παρέα με την οικογένεια που είχε φτιάξει (είναι πατέρας δύο παιδιών και ήδ τρεις φορές παπούς) και συναντήθηκε με τον αδελφό του, για πρώτη φορά μετά από 73 χρόνια. Η πρώτη επίσκεψη κράτησε λίγο, όμως λίγο αργότερα πήγε στο Όκλαντ και κάθισε στο σπίτι του αδελφού του για τρεις εβδομάδες.

Το πιο συγκινητικό κομμάτι της ιστορίας είναι ότι ο Ρότζερ, ο οποίος είχε πολλά προβλήματα υγείας εδώ και χρόνια, έφυγε από τη ζωή τον Αύγουστο. Λίγο μετά την δεύτερη, μεγάλη επίσκεψη του χαμένου του αδελφού που τον ξαναβρήκε. Η κόρη του, που έπαιξε τον πιο καθοριστικό ρόλο στην επανένωση της οικογένειας, είπε στην αποκάλυψη της ιστορίας ότι ο πατέρας της «περίμενε» αυτή την επανένωση κι όταν την είδε να γίνεται πραγματικότητα δεν ζητούσε κάτι άλλο από τη ζωή του…