Το συνηθισμένο είναι το εξής: Χρειάζεται να περάσει κάποιος καιρός, έστω λίγος, για να διαπιστώσεις την επίδραση ενός νόμου στην κοινωνία μιας χώρας. Στην περίπτωση, όμως, της Γεωργίας, η αντίδραση ήταν κάτι παραπάνω από άμεση. Λιγότερο από 24 ώρες μετά την ψήφιση του νόμου που επιβάλει σαρωτικούς περιορισμούς στα δικαιώματα της LGBTQ+ κοινότητας στη χώρα, μια από τις πιο εμβληματικές τρανς προσωπικότητες βρέθηκε σφαγμένη στο διαμέρισμά της στην Τιφλίδα!
Η 37χρονη Κεσάρια Αμπραμίτζε δυστυχώς πλήρωσε με τη ζωή της το μίσος εναντίον των κάθε λογής μειονοτήτων, που έχει δηλητηριάσει την καθημερινότητα σ’ αυτή την πολύπαθη χώρα του Εύξεινου Πόντου. Μια προσωπικότητα από τις πρώτες ιστορικά που είχε δηλώσει ανοιχτά τρανς, υπερασπιζόταν τα δικαιώματά της, αλλά δεν προκαλούσε, παρά μόνο όσους ξεχειλίζουν μίσος εναντίον οτιδήποτε διαφορετικού. Είχε εκπροσωπήσει τη Γεωργία στον διεθνή διαγωνισμό Miss Trans Star International το 2018 και οι λογαριασμοί της στα social media αριθμούσαν περισσότερους από 500.000 ακόλουθους. Αυτό δείχνει ότι ήταν μια φιγούρα με ιδιαίτερη απήχηση κι εκτός της κοινότητας.
Μέσα ενημέρωσης της Γεωργίας ανέφεραν αργότερα ότι ένας άνδρας συνελήφθη σε σχέση με το έγκλημα. Αλλά δεν έδωσαν στοιχεία σχετικά με την ταυτότητά του ή τα κίνητρά του. Ο κοινός νους πάει στο προφανές: Ότι μετά την ψήφιση του νόμου «για τις οικογενειακές αξίες και την προστασία των ανηλίκων», όπως λέει ο τίτλος του, αισθάνθηκε δυνατός να προχωρήσει στο έγκλημα αυτό. Διότι θεώρησε ότι και το επίσημο κράτος έχει (περίπου) ίδια γνώμη μ’ αυτόν.
Το νομοσχέδιο στην ουσία επιτρέπει στους αξιωματούχους να θέτουν εκτός νόμου εκδηλώσεις Pride και να λογοκρίνουν ταινίες και βιβλία. Εγκρίθηκε την περασμένη Τρίτη και περιλαμβάνει απαγορεύσεις στους γάμους ομοφυλόφιλων και θεραπείες επιβεβαίωσης φύλου. Αναμένεται να είναι άλλο ένα σημείο διαμάχης μεταξύ Γεωργίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς η χώρα επιδιώκει να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό μπλοκ.
Από την άλλη, όμως, σε αυτό τον τομέα η Γεωργία αντικατοπτρίζει τους νόμους που θεσπίστηκαν στη γειτονική Ρωσία, όπου οι αρχές έχουν εφαρμόσει μια σειρά κατασταλτικών μέτρων κατά της LGBTQ+ κοινότητας την τελευταία δεκαετία.
Aύξηση της βίας κατά της LGBTQ+ κοινότητας στη Γεωργία
Το κόμμα που εισήγαγε και ψήφισε το νομοσχέδιο λέγεται «Γεωργιανό Όνειρο», το οποίο βέβαια για τα μέλη της συγκεκριμένης κοινότητας, και άλλων μειονοτήτων, ισοδυναμεί με εφιάλτη. Ούτως ή άλλως η χώρα έχει δει μια αύξηση της βίας κατά των LGBTQ+ ατόμων. Πέρυσι, εκατοντάδες πολέμιοι των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων εισέβαλαν σε ένα φεστιβάλ LGBTQ+ στην Τιφλίδα, αναγκάζοντας την εκδήλωση να ακυρωθεί. Φέτος, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παρέλασαν στην πρωτεύουσα για να προωθήσουν τις «παραδοσιακές οικογενειακές αξίες» σε μια εκδήλωση στην οποία συμμετείχε το κυβερνών κόμμα και η βαθιά συντηρητική και ισχυρή Ορθόδοξη Εκκλησία.
«Υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ της χρήσης ρητορικής μίσους στην πολιτική και των εγκλημάτων μίσους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κέντρο Κοινωνικής Δικαιοσύνης, μια ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδρεύει στην Τιφλίδα, αντιδρώντας στη δολοφονία.
Την Τετάρτη, την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, ο Ζοσέπ Μπορέλ, κορυφαίος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάλεσε τη γεωργιανή κυβέρνηση να αποσύρει τον νόμο για τις «οικογενειακές αξίες», προειδοποιώντας ότι θα έβλαπτε τις πιθανότητες της Γεωργίας να ενταχθεί στο μπλοκ. Τόνισε ότι η νομοθεσία θα αυξάνει τις διακρίσεις και τον στιγματισμό. Η θέσπιση του νόμου έρχεται μόλις πέντε εβδομάδες πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές, τις οποίες πολλοί βλέπουν ως λυδία λίθο για το αν η Γεωργία, κάποτε ένα από τα πιο φιλοδυτικά πρώην σοβιετικά κράτη, θα κινηθεί τώρα προς τη Ρωσία.
Η φιλοδυτική πρόεδρος της χώρας, Σαλώμη Ζουραμπιτσβίλι, της οποίας τα καθήκοντα είναι ως επί το πλείστον εθιμοτυπικά, αναμένεται να ασκήσει βέτο στον νόμο προτού τεθεί σε ισχύ. Ωστόσο, το κυβερνόν κόμμα Γεωργιανό Όνειρο και οι σύμμαχοί του έχουν αρκετές έδρες στο κοινοβούλιο για να παρακάμψουν το βέτο της. Οπότε παρά τα δακρύβρεχτα μηνύματά της περί «δολοφονίας που στιγματίζει όλη τη χώρα», δεν έχει και πολλά περιθώρια να κάνει κάτι.