Και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα… Έτσι δεν τελειώνουν όλα τα παραμύθια; Βεβαίως πρέπει να έχουν και «happy end». Αν όχι απόλυτο, τουλάχιστον μια ελπίδα για ευτυχισμένο τέλος. Όπως αυτή που δόθηκε από το Πενταμελές Εφετείο για τους βασικούς κατηγορούμενους της πολύκροτης υπόθεσης μεταφοράς 1,2 τόνων κοκαΐνης από την Καραϊβική στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας!
Τα ισόβια έσπασαν. Οι βασικοί κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από 7 ως 15 χρόνια. Τόσο τους αξίζει, κατά τους δικαστές, να καθίσουν μέσα για να αναλογιστούν την πράξη τους και να βγουν άσπιλοι και αμόλυντοι στην κοινωνία. Στο κάτω-κάτω, τι έκαναν; Ούτε 1,5 τόνο κοκαΐνη δεν προσπάθησαν να φέρουν. Ούτε 50 εκατομμυριάκια ευρώ κέρδος δεν έβγαλαν από τα ναρκωτικά. Άσε που τους έπιασαν κιόλας και χάλασε η δουλειά. Η πρωτόδικη απόφαση έπεσε και πλέον οι καταδικασθέντες, αλβανικής καταγωγής οι περισσότεροι, θα ξεκινήσουν να μετράνε αντίστροφα μέχρι την αποφυλάκισή τους.
Και ποιο ήταν το ελαφρυντικό που έσπασε τα ισόβια; Η «καλή συμπεριφορά». Βεβαίως. Αν έχεις προσπαθήσει να σκοτώσεις χιλιάδες, μπορεί και δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους φέρνοντας σε μια χώρα το δηλητήριο που θα μπει στον οργανισμό τους και θα τους ροκανίσει τα σωθικά, αλλά πριν και μετά έδειχνες «καλή συμπεριφορά», δεν γίνεται να μην κερδίσεις κάτι. Στέλνεις ένα μήνυμα, ότι είσαι «καλό παιδί», και «είναι κρίμα να σαπίσει εκεί μέσα» και «να χάσει το δρόμο του».
Βεβαίως ο 44χρονος, ο οποίος ήταν ο κύριος συντονιστής της επιχείρησης σε ελληνικό έδαφος, μόνο «καλή συμπεριφορά» δεν είχε επιδείξει στο παρελθόν. Το 2010 ήταν πρωταγωνιστής σε μια αιματηρή συμπλοκή με χειροβομβίδες στην περιοχή του Βύρωνα. Από την ανταλλαγή πυρών μεταξύ του (και των συνεργών του) και των αστυνομικών είχε χάσει τη ζωή του ένας 25χρονος υδραυλικός, ο οποίος είχε βρεθεί στο λάθος σημείο τη λάθος ώρα. Για τέτοια «καλή συμπεριφορά» μιλάμε.
Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί τον Ιανουάριο του 2020, όταν με συνδυασμένη επιχείρηση της Δίωξης Ναρκωτικών, σε συνεργασία με τις αμερικανικές και ισπανικές αρχές, συνελήφθησαν τα περισσότερα μέλη της σπείρας. Άγνωστοι παρέμειναν μόνο κάποια «μεγάλα κεφάλια», η ταυτότητα των οποίων δεν αποκαλύφθηκε ποτέ: Ο οργανωτής της επιχείρησης, αλλά κι ένας «Άραβας», ο οποίος κάποια στιγμή εμφανίστηκε ως υποψήφιος αγοραστής του φορτίου.
Μια δαιδαλώδης διαδρομή για την κοκαΐνη
Η περιγραφή της υπόθεσης, που εκδικάστηκε τις περασμένες εβδομάδες στο Πενταμελές Εφετείο, θυμίζει σκηνές από τη σειρά Narcos τόσο πολύ, που όσοι βρέθηκαν στο ακροατήριο ακούγοντας τις αφηγήσεις νόμιζαν ότι τους παρουσιάζουν το σενάριο ταινίας. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία ήταν η διείσδυση δύο ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας στο κύκλωμα και η πολύμηνη παραμονή τους εκεί, έτσι ώστε να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των άλλων μελών της οργάνωσης. Οι δύο τους έφτασαν στο σημείο να παραμείνουν για μήνες σε διάφορα λιμάνια σε μικρά νησιά της Καραϊβικής, ενώ το φορτίο βρισκόταν μέσα στο νοικιασμένο ιστιοπλοϊκό σκάφος που είχαν νοικιάσει για τη μεταφορά.
Η υπόθεση πήγε πολλές φορές να χαλάσει από τυχαία γεγονότα. Μια απόπειρα εφόδου της ισπανικής αστυνομίας (η οποία είχε τις δικές της πληροφορίες πριν «συντονιστεί» με τη διεθνή επιχείρηση), ένας τυχαίος έλεγχος στα χαρτιά του εκπροσώπου του υποψήφιου αγοραστή στο λιμάνι του Αγίου Βικεντίου της Καραϊβικής, μια τρομερή θαλασσοταραχή την ώρα που μεταφορτώνονταν τα ναρκωτικά από ένα πλοίο που έφυγε από το Σουρινάμ και συνάντησε το ιστιοπλοϊκό στη μέση του Ατλαντικού… Αλλά και διάφορα άλλα ευτράπελα, από την πτήση του «φορτίου» με αεροσκάφος μέχρι τη στιγμή που έφτασε στο μικρό λιμάνι του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας, όπου έγινε η έφοδος της Αστυνομίας και οι συλλήψεις.