Φαντάσου αυτό: Ξυπνάς Σάββατο πρωί, hangover μετά από την επική έξοδο της Παρασκευής. Το κεφάλι σου βαράει σαν να παίζει ντραμς σε punk τζαμάρισμα, τα μάτια σου καίνε, και το στομάχι σου γουργουρίζει για κάτι λαδερό και θερμιδοφόρο. Κλασικά, κατευθύνεσαι προς την καφετιέρα σαν υπνωτισμένος, ενώ το μπέικον στο ψυγείο σε φωνάζει πιο γλυκά από τον Barry White σε διαφήμιση για ζαχαροπλαστείο. Σταμάτα! Η επιστήμη έχει μιλήσει, και, όχι, δεν πρόκειται για ένα ακόμα αστείο meme από το Instagram. Το πανεπιστήμιο της Βομβάης αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να μας σώσει από τον μύθο του καφέ και του μπέικον μετά από ξενύχτι. Αντί να φτιάξεις το συνηθισμένο σάντουιτς του hangover, άκου τι προτείνουν οι ειδικοί: ένα μπλέντερ, λίγο αχλάδι, λάιμ και νερό καρύδας!

Ξέχνα τον Καφέ και το Μπέικον: Το Μυστικό Κρύβεται σε Ένα Μπλέντερ

Αυτό που μας λένε, λοιπόν, οι έξυπνοι τύποι από το Ινστιτούτο Χημικής Τεχνολογίας στη Βομβάη, είναι ότι το σωστό πρωινό για να διώξεις τη σκοτοδίνη και τη ναυτία μετά από το αλκοόλ, δεν είναι γεμάτο καφεΐνη ή λιπαρά. Όχι. Το πραγματικό αντίδοτο βρίσκεται σε μια σύνθεση εξωτικών φρούτων και υγρών, που μοιάζει περισσότερο με το μενού σε κάποιο σπα παρά με το πρωινό κάποιου που μόλις ήπιε μισό μπουκάλι ουίσκι.

Γιατί όμως δουλεύει αυτός ο μαγικός συνδυασμός; Οι επιστήμονες βρήκαν ότι ο χυμός από λάιμ, το αχλάδι και το νερό καρύδας ενεργοποιούν δύο κρίσιμα ένζυμα στον οργανισμό σου, τα οποία είναι υπεύθυνα για την αποσύνθεση του αλκοόλ. Αυτά τα ένζυμα – το αλκοολική αφυδρογονάση (ADH) και η αλδεϋδική αφυδρογονάση (ALDH) – είναι οι μικροί ήρωες που κάνουν το σώμα σου να «κάψει» το αλκοόλ πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Κάτι σαν τους Avengers του μεταβολισμού, δηλαδή. Σύμφωνα με την έρευνα, η ενίσχυση αυτών των ενζύμων κατά 23% και 70% αντίστοιχα, κάνει το σώμα σου να αποβάλλει την αλκοόλη και τα δυσάρεστα υπολείμματα της με ταχύτητα που θα ζήλευε και η Μαρία Σάκκαρη στο court.

hangover αχλάδι τυρί

Hangover? Cheese Please!

Και εδώ δεν τελειώνει η ιστορία. Αν θέλεις πραγματικά να ζήσεις ένα hangover-free πρωινό, βάλε στο πιάτο σου λίγο τυράκι (οποιοδήποτε σου αρέσει, εμείς είμαστε με την φέτα), ντοματούλα και αγγουράκι. Ο συνδυασμός αυτός δεν είναι απλώς μία εύκολη σαλάτα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτά τα τρόφιμα συνεργάζονται τέλεια με το χυμό φρούτων και την καρύδα, δίνοντας στον οργανισμό σου την έξτρα ώθηση που χρειάζεται για να ξυπνήσεις καθαρός σαν να έκανες διαλογισμό στο Μπαλί.

Και τώρα, μια μικρή επανάσταση στο μυαλό σου: Όλα αυτά ενώ έχεις ακόμα το φίλτρο καφέ στα χέρια σου. «Γιατί;», θα αναρωτηθείς. Ο καφές, ο αγαπημένος σύμμαχος του ξενύχτη, όχι μόνο δεν σε βοηθάει, αλλά μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Ναι, όπως το διάβασες. Ο καφές, αντί να σε ξυπνάει, μπορεί να αναστείλει τη λειτουργία των ενζύμων που χρειάζεται το σώμα σου για να διασπάσει το αλκοόλ, αφήνοντάς σε με ένα πιο μακρύ και επώδυνο hangover. Ίσως γι’ αυτό, αντί να νιώθεις καλύτερα μετά από το τρίτο φλιτζάνι, καταλήγεις να κάνεις πάλι τον σταυρό σου.

hangover

Τι να Αποφύγεις με Κάθε Κόστος

Εκτός από τον καφέ, υπάρχουν κι άλλες τροφές που δεν πρέπει να αγγίξεις όταν έχεις hangover. Γάλα, αυγά, βρώμη και μπαχαρικά όπως το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και η κανέλα μπορεί να ακούγονται άκακα, αλλά οι ειδικοί λένε πως πρέπει να τα κρατήσεις μακριά. Και πριν αρχίσεις να κατηγορείς το αγαπημένο σου brunch στέκι που σε σέρβιρε scrambled eggs, μάθε ότι αυτά τα τρόφιμα μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του hangover, αυξάνοντας την αφυδάτωση και τις στομαχικές διαταραχές. Αντί αυτών, τσάι πράσινο ή μαύρο είναι μια πιο ασφαλής επιλογή για να σε επαναφέρει στην ενεργό δράση.

hangover θεραπεία

Γιατί να Το Δοκιμάσεις;

Αν ακόμα δυσκολεύεσαι να καταλάβεις πώς ένας χυμός από αχλάδι, λάιμ και νερό καρύδας μπορεί να νικήσει το χθεσινό χτύπημα του ποτού, απλά σκέψου πόσο πιο φιλικό για το σώμα σου είναι να το δροσίζεις αντί να το βάζεις να δουλεύει με turbo από καφεΐνη. Το αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση, γι’ αυτό και το νερό καρύδας – που είναι πλούσιο σε ηλεκτρολύτες – βοηθάει να ισορροπήσεις γρήγορα τα επίπεδα υγρών σου. Το αχλάδι, πάλι, με την υψηλή του περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, είναι εξαιρετικό για να απορροφήσει το υπόλοιπο αλκοόλ, ενώ το λάιμ προσθέτει το απαραίτητο βιταμινικό boost που έχει ανάγκη το σώμα σου μετά από μια νύχτα κραιπάλης.

Δεν χρειάζεται να παίζεις πια ρωσική ρουλέτα με το hangover σου. Άφησε το μπέικον για την Κυριακή (ή ποτέ) και δοκίμασε να «γιατρέψεις» το σώμα σου με την πιο φυσική, φρουτώδη λύση που μας προσφέρει η επιστήμη. Άλλωστε, όσο κι αν αγαπάμε τον καφέ, το σώμα μας έχει άλλες προτεραιότητες μετά από μια νύχτα γεμάτη σφηνάκια και κοκτέιλ.