Το σχολείο μπορεί να αποτελεί για σένα μια μακρινή ανάμνηση. Ενδεχομένως και οδυνηρή ανάμνηση. Μη μου πεις, όμως, ότι αυτές τις ημέρες, που για τους περισσότερους οι διακοπές πέρασαν και η έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι προ των πυλών, δεν αισθάνεσαι μια επιτακτική ανάγκη για οργάνωση. Το καλεί το dna σου. Όπως τότε που τακτοποιούσες τα βιβλία, έντυνες τα τετράδια και τακτοποιούσες στυλό, μολύβια και γόμες στην κασετίνα.

Μήπως θέλεις να οργανωθείς, αλλά δεν γνωρίζεις τον τρόπο; Μη σε νοιάζει. Ο βρετανικός Guardian έκανε μια σχετική έρευνα, ρώτησε πολλούς οργανωμένους ανθρώπους για τα μυστικά τους. Καθημερινά tips, λεπτομέρειες, οι οποίες όμως μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Διάβασέ τα όλα και κράτα αυτά που σου αρέσουν και σου ταιριάζουν.

Μήπως χρειάζεσαι οργάνωση; 30+1 tips για να πετύχεις!
Μήπως χρειάζεσαι οργάνωση; 30+1 tips για να πετύχεις!

Η τριπλή λίστα

Γράψε κάθε μέρα τρία πράγματα που πρέπει να κάνεις: μια ενοχλητική εργασία (το να στείλεις ένα e-mail σε ενοχλητικό συνάδελφο), μια άβολη (π.χ. να πας γυμναστήριο) και μια επώδυνη (π.χ. να μην καταναλώσεις ζάχαρη). Κάνε ένα τσεκ δίπλα στο τέλος της ημέρας και θα αισθανθείς πολύ καλύτερα.

Ταξινόμησε τα τάπερ

Πόσα λεπτά χαλάς κάθε ημέρα για να «ταιριάξεις» το πλαστικό κουτί με το καπάκι του, που φυλάς σε άλλο σημείο; Αφιέρωσε 10 λεπτά για να τα οργανώσεις (ανά χρώμα, μέγεθος κτλ.) και θα εξοικονομήσεις πολύ χρόνο.

Μία θέση για τα κλειδιά

Μπορεί να είναι ένα κρεμαστράκι ή ένα μπολ. Αλλά κάνε το συνήθειά σου να αφήνει ΠΑΝΤΑ εκεί τα κλειδιά σου, ώστε να μην τα ψάχνεις αλαφιασμένος/η την ώρα που φεύγεις.

Ταμπέλες στα κλειδιά

Παρεμφερές με το προηγούμενο. Μην εμπιστεύεσαι τη μνήμη σου και δοκιμάζεις συνεχώς κλειδιά από την αρμαθιά για να ανοίξεις π.χ. την αποθήκη ή το εξοχικό.

Κάδος ανακύκλωσης

Υπάρχει στον υπολογιστή, αλλά λείπει από την συντριπτική πλειοψηφία των σπιτιών. Κι όμως, είναι πολύ απαραίτητος και στην πραγματική ζωή. Σκέψου μόνο πόσα ανεπιθύμητα χαρτιά (μόνο από την αλληλογραφία) θα κατέληγαν μέσα του.

Οργάνωση tips Κάδος απορριμάτων

Προετοιμασία βόλτας με σκύλο

Βγάλε τα poo bags από το ρολό και άνοιξέ τα πριν το περπάτημα. Μπορεί τώρα να φαίνεται περιττό, αλλά το χειμώνα που ενδεχομένως θα φοράς γάντια θα είναι πολύ χρήσιμο.

Δες τις τραπεζικές κινήσεις

Τον αναλυτικό λογαριασμό, ειδικά τώρα που είναι ηλεκτρονικός τις περισσότερες φορές, δεν τον βλέπει κανείς. Ξεφεύγουν έτσι τυχόν τακτικές πληρωμές που δεν αναγνωρίζεις ή συνδρομές (μικρά ποσά) που δεν χρειάζεσαι.

Απενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις

Εκτός από το ενοχλητικό «ντινγκ, ντινγκ» που ακούγεται κάθε τόσο, έχεις αναρωτηθεί πόσο χρόνο χαλάς συνολικά μέσα στην ημέρα όταν παρακινείσαι να ανοίξεις το κινητό για να διαβάσεις κάτι που δεν σε ενδιαφέρει καθόλου; Οι ειδοποιήσεις είναι ό,τι χειρότερο για τη συγκέντρωση και την εστίαση.

Notifications κινητό οργάνωση

Ημερομηνίες λήξης

Αντί να γεμίσεις το ψυγείο σου μόνο με αναμνηστικά μαγνητάκια, βάλε κι ένα χαρτί όπου θα σημειώνεις (την ώρα που θα το βάζεις στο ψυγείο) την ημερομηνία λήξης κάθε προϊόντος. Φαίνεται πολύ βαρετό, αλλά θα βοηθήσει πολύ να τα καταναλώσεις έγκαιρα.

Το σκόπιμο λάθος της κρεμάστρας

Στην αρχή της σεζόν γύρισε όλες τις κρεμάστρες σας με λάθος τρόπο (το άνοιγμα του γάντζου προς τα μέσα). Μέχρι το τέλος της χρονιάς, αν κάτι ακόμα δεν έχει τον σωστό τρόπο, ξεφορτώσου το: αν δεν το έχεις φορέσει για ένα χρόνο, πιθανότατα δεν θα το φορέσεις ποτέ.

Αναγκαία μετρητά

Να κουβαλάς πάντα μαζί σου χρήματα τουλάχιστον για μια μακρινή διαδρομή με ταξί. Σώνουν από πολλούς κινδύνους και άβολες στιγμές.

Απενεργοποίηση εγγραφής

Έλεγξε συχνά το e-mail σου και καθάριζέ το από ανεπιθύμητα μηνύματα και newsletters. Ιδανικά μία φορά την εβδομάδα.

Το 5λεπτο της γυμναστικής

Μπορεί να μοιάζει ελάχιστο, αλλά αν έχεις αποφασίσει π.χ. να βηματίζεις ακόμα και μέσα στο γραφείο για πέντε λεπτά την ώρα, στο τέλος του 8ωρου σου θα έχεις 40 λεπτά περπάτημα.

Οργάνωση και καταγραφή αγορών

Βαρετό, ναι, αλλά θα βοηθήσει φοβερά την οικονομία. Αν τα δεις μπροστά σου όσα ξόδεψες π.χ. για ένα τρίμηνο σε παραγγελίες φαγητού απ’ έξω ή για καλλυντικά, σίγουρα θα τα περιορίσεις.

Στρώσε το κρεβάτι σου το πρωί

Είναι ψυχολογικό το θέμα. Θα αισθανθείς πολύ καλύτερα όταν το δεις στρωμένο και πολύ πιο ωραία το βράδυ, όταν θα το ξεστρώσεις για να κοιμηθείς.

Τακτοποίηση μπαχαρικών

Αν σου αρέσει η ανατολίτικη κουζίνα κι έχεις πλήθος μπαχαρικών, μια ταξινόμηση (με αυτοκόλλητες ταμπέλες) θα σε βοηθήσει να συνειδητοποιήσεις ότι έχεις π.χ. οκτώ διαφορετικά βαζάκια με κύμινο!

Hμερολόγιο Google

Το κοινό ημερολόγιο της Google με το έτερον ήμισυ (ή και τα παιδιά, μετά από κάποια ηλικία) σώζει από πολλές παρεξηγήσεις και οργανώνει καλύτερα τη ζωή.

Προετοιμασία από το βράδυ

Χιλιοειπωμένο, αλλά η επανάληψη βοηθάει: Διάλεξε τα ρούχα σου (κι αυτά των παιδιών) για το επόμενο πρωί από το προηγούμενο βράδι.

Φαρμακείο

Φύλαξε όλα τα φάρμακα και τα είδη πρώτης ανάγκης αυτού του είδους (επιδέσμους, θερμόμετρα κτλ.) σε ένα κουτί. Δεν θα τα ψάχνεις όταν τα χρειάζεσαι.

Σετ ραπτικής

Βελόνες, καρφίτσες, ένα μικρό ψαλίδι, κλωστές, κουμπιά, όλα συγκεντρωμένα σ’ ένα μέρος. Πάρε το μαζί και στις διακοπές.

Αυτόματη αποταμίευση

Χρησιμοποίησε την υπηρεσία αυτόματης μεταφοράς χρημάτων κάθε φορά που πληρώνεσαι σε άλλον λογαριασμό που θα ανοίξεις στην ίδια τράπεζα. Ακόμα κι αν αποταμιεύεις λίγα, θα εκπλαγείς από το πόσα χρήματα μπορείς να εξοικονομήσεις χωρίς να το καταλαβαίνεις.

Έκτακτη ανάγκη στο τηλέφωνο

Ο μη γένοιτο, αλλά αν το τηλέφωνο έχει μια «επαφή έκτακτης ανάγκης» που βρίσκεται διαθέσιμη ακόμα και στην κλειδωμένη λειτουργία, μπορεί να σε ωφελήσει πολλαπλά.

Λογαριασμός για… λογαριασμούς

Άνοιξε έναν λογαριασμό, μετάφερε τις άμεσες χρεώσεις σου για λογαριασμούς σε αυτόν και… ξέρεις πως ό,τι απομένει είναι δικό σου».

Τακτοποίησε τις κάλτσες

Με το που θα τις βγάλεις από το πλυντήριο. Βαρετό κι αυτό, αλλά βοηθάει, κυρίως το πρωί που ψάχνεις να βρεις με την τσίμπλα στο μάτι ποιες ταιριάζουν.

Προτεραιότητες

Γράψε όσα έχεις να κάνεις σε μια λίστα και ιεράρχησέ τα με νούμερα.

Χαρτί στον καταψύκτη

Επειδή πολλές φορές τα κρέατα παγώνουν τόσο που δεν τα ξεχωρίζεις, βάλε ένα χαρτί σε κάθε ράφι με τα περιεχόμενα.

Καθάρισε την κουζίνα

Αντιμετώπισε το σπίτι σου σαν επαγγελματικό χώρο που θα χρησιμοποιηθεί από άλλον σε λίγες ώρες. Μη τα αφήνεις αναστατωμένα, ειδικά την κουζίνα.

Κατηγοριοποίησε τα χαρτιά σου

Αυτοί που γνωρίζουν έχουν κατατάξει τα έγγραφα σε επτά απλοποιημένες κατηγορίες: οικιακή, οικονομική, ιατρική, τεχνική, μηχανή, σημαντική και αναμνηστικά. Τα σημαντικά (συμβόλαια οικιών, τραπεζικοί κωδικοί κτλ.) καλό είναι να φυλάγονται σε χρηματοκιβώτιο.

Καλάθι εκκρεμοτήτων

Μπορεί να είναι και συρτάρι. Βάλε μέσα ό,τι πρέπει να πληρωθεί, διαβαστεί ή αντιμετωπιστεί και μελέτησέ όταν έχεις χρόνο.

Πρόγραμμα φαγητού

Φτιάξε το κάθε Κυριακή για τη νέα εβδομάδα. Θα σε σώσει από πολλές ερωτήσεις.

Καλάθι για άπλυτα

Αντί να μαζεύει ένας τα άπλυτα για όλους, ας συμφωνήσουν όλοι στο νοικοκυριό (και τα παιδιά μαζί) να βάζουν τα άπλυτα ρούχα τους στο καλάθι.