Χρειάστηκε ένας παραπάνω έλεγχος στην ημερομηνία της είδησης, για να βεβαιωθούμε ότι αφορά το 2024 κι όχι κάποιες σκοτεινές παλαιότερες δεκαετίες. Εποχές, όπου τα άγρια ζώα της Αφρικής, όχι μόνο της Ναμίμπια, δεν είχαν καμία προστασία, γίνονταν έρμαια στις ορέξεις κάθε λαθροκυνηγού και ξεκληρίζονταν, στην κυριολεξία.
Πώς να αντιδράσεις κανείς, λοιπόν, στην επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης της Ναμίμπια, ότι προτίθεται να θανατώσει 723 άγρια ζώα, απ’ αυτά που έχει στην πανίδα της (από ελέφαντες και ζέβρες μέχρι ελάφια ιμπάλα) για να προσφέρει κρέας στους κατοίκους της και να τους ανακουφίσει από την συνεχιζόμενη ξηρασία;
Η Ναμίμπια, η μεγάλη σε έκταση αλλά μικρή σε πληθυσμό (λιγότεροι από 3 εκ. κάτοικοι) χώρα της Νοτιοδυτικής Αφρικής βιώνει τη χειρότερη ξηρασία της εδώ κι έναν αιώνα. Βεβαίως, το μεγαλύτερο μέρος της χώρας καλύπτεται από ερήμους (Ναμίμπ και Καλαχάρι), ωστόσο ακόμα και οι υποτιθέμενες εύφορες εκτάσεις της έχουν πληγεί αφάνταστα από την έλλειψη νερού, οι καλλιέργειες δεν απέδωσαν και περισσότερος από το μισό πληθυσμό της βρίσκεται αντιμέτωπος με το φάσμα της πείνας.
Η ανακοίνωση χαρακτηριστικά αναφέρει ότι το ακραίο αυτό μέτρο είναι «σύμφωνο με τη συνταγματική μας εντολή όπου οι φυσικοί μας πόροι χρησιμοποιούνται προς όφελος των πολιτών της Ναμίμπια». Μεγάλο μέρος του νότιου άκρου της Αφρικής πλήττεται από ξηρασία, επηρεάζοντας πάνω από 30 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την περιοχή.
Ο Ελ Νίνιο χτυπάει και τη Ναμίμπια
Οι ξηρασίες είναι συνηθισμένες στη Νότια Αφρική και η περιοχή έχει βιώσει αρκετές την περασμένη δεκαετία, μεταξύ των οποίων από το 2018 έως το 2021. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό λόγω του γνωστού πια Ελ Νίνιο, ενός φυσικού κλίματος που συχνά συνδέεται με θερμότερο και ξηρότερο καιρό σε μέρη του κόσμου. Επέστρεψε πέρυσι και οδήγησε σε ξηρασία ρεκόρ με ορισμένες περιοχές της περιοχής να δέχονται λιγότερες από τις μισές ετήσιες βροχοπτώσεις.
Εκτός από τους 83 ελέφαντες, η χώρα σχεδιάζει επίσης να σφάξει 300 ζέβρες, 30 ιπποπόταμους, 50 ελάφια, 60 βουβάλους και 100 ελάντες (είδος αντιλόπης).
Τα ζώα δεν σκοτώνονται μόνο για το κρέας. Η Ναμίμπια προσπαθεί επίσης να ελαχιστοποιήσει τις επικίνδυνες συναντήσεις με ανθρώπους, οι οποίες, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου περιβάλλοντος, αναμένεται να αυξηθούν κατά τη διάρκεια της ξηρασίας καθώς τα ζώα και οι άνθρωποι αναζητούν νερό και φυτά.
Οι ελέφαντες, βέβαια, είναι φυτοφάγα ζώα, αλλά μπορεί να γίνουν και ιδιαίτερα θανατηφόροι. Ευθύνονται για το θάνατο τουλάχιστον 50 ανθρώπων μόνο το 2023 στη γειτονική Ζιμπάμπουε.
Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική. Την περασμένη εβδομάδα, ένας εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι το 84% των πόρων τροφίμων της Ναμίμπια έχει ήδη εξαντληθεί. Η αμερικανική υπηρεσία βοήθειας ανακοίνωσε πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια 4,9 εκ. δολαρίων τον περασμένο μήνα, αλλά τονίζει κιόλας ότι ο Σεπτέμβριος μάλλον θα είναι η αιχμή της περιόδου ξηρασίας, όταν τα τρόφιμα είναι σπάνια».
Ήδη, τουλάχιστον 157 ζώα έχουν θανατωθεί και το υπουργείο ανακοίνωσε ότι έχουν αποδώσει περίπου 63 τόνους κρέατος, οι οποίοι αναμένεται να ανακουφίσουν περίπου 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους. Το κυνήγι θα επικεντρωθεί σε μέρη όπου τα ζώα καταναλώνουν περισσότερο νερό και τους πόρους βόσκησης. Οι ελέφαντες μπορούν να έχουν ύψος πάνω από 4 μέτρα και να ζυγίζουν πάνω από 5,5 τόνους, καταναλώνουν μια ιδιαίτερα μεγάλη ποσότητα από αυτούς τους πόρους. Μπορούν να τρώνε, κατά μέσο όρο, περίπου 300 κιλά βλάστησης την ημέρα.
Ούτως ή άλλως το περιβάλλον για τα άγρια ζώα είναι επιβαρυμένο. Η ακραία ξηρασία σκότωσε τουλάχιστον 160 ελέφαντες στο μεγαλύτερο εθνικό πάρκο της Ζιμπάμπουε τον Ιανουάριο και 300 ελέφαντες στη Μποτσουάνα μόνο το 2023. Το πρόγραμμα WWF για τη Ναμίμπια εργάζεται για να συγκεντρώσει κεφάλαια για να προμηθευτεί νερό για ελέφαντες και άλλα είδη σε πολλά εθνικά πάρκα.
Το μεγάλο ζήτημα είναι η διατήρηση του είδους στη Ναμίμπια και σε τέσσερις άλλες χώρες της Νότιας Αφρικής. Ο πληθυσμός των ελεφάντων σαβάνας μειώθηκε περισσότερο από το μισό τις τελευταίες τρεις γενιές. Αλλά σε αυτό το καταφύγιο τα τελευταία χρόνια, ο πληθυσμός των ελεφάντων ήταν γενικά σταθερός, σε περισσότερους από 227.000 ελέφαντες, σύμφωνα με μια έρευνα του 2022.