Από τότε που η Αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις μπήκε στην προεδρική κούρσα πριν από τρεις εβδομάδες, οι δημοσκοπήσεις και τα οικονομικά στοιχεία της εκστρατείας φανερώνουν μια αλλαγή δυναμικής στην κούρσα για το υψηλότερο αξίωμα του κόσμου.

Αυτή η αλλαγή δυναμικής πιστοποιήθηκε αρκετά σύντομα, με την Καμάλα να κλείνει γρήγορα την ψαλίδα ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικανούς. Κάλυψε γρήγορα την απόσταση που τη χώριζε από τον Τραμπ, όχι μόνο στις εθνικές δημοσκοπήσεις, αλλά  και σε κρίσιμες πολιτείες που συνήθως δίνουν τη νίκη. Παράλληλα, συγκέντρωσε πολύ περισσότερα χρήματα από ό,τι ο αντίπαλος της τον περασμένο μήνα. Το τελευταίο φανερώνει πολλά περισσότερα, βέβαια, από ό, τι οι δημοσκοπήσεις.

Την ώρα που οι δημοσκοπήσεις και οι εγγραφές ψηφοφόρων φανερώνουν μια αλλαγή της τάσης υπέρ της Καμάλα Χάρις, ο Τραμπ περιφέρει τον χειρότερο εαυτό του.

Τώρα, τα νέα δεδομένα εγγραφής ψηφοφόρων σε δύο πολιτείες που παραδοσιακά αμφιταλαντεύονται (γνωστές ως «Swing States») δείχνουν πως η υποψηφιότητα της Καμάλα ενεργοποιεί Δημοκρατικούς ψηφοφόρους.

Για σχεδόν ολόκληρο το χρόνο, περισσότεροι ψηφοφόροι είχαν εγγραφεί ως «Ρεπουμπλικάνοι» παρά ως «Δημοκρατικοί» στην Πενσυλβάνια και τη Βόρεια Καρολίνα, δύο Swing State που κατή την εγγραφή των ψηφοφόρων χρησιμοποιούν την κομματική ταυτότητα και δημοσιοποιούν τακτικά αυτά τα δεδομένα.

Όμως την εβδομάδα που ακολούθησε της παραίτησης Μπάιντεν, οι εγγραφές των Δημοκρατικών αυξήθηκαν. Για πρώτη φορά φέτος, οι εβδομαδιαίες εγγραφές των Δημοκρατικών ξεπέρασαν αριθμητικά τις εγγραφές των Ρεπουμπλικανών στη Βόρεια Καρολίνα. Στην Πενσυλβάνια, σημειώθηκε η μεγαλύτερη διαφορά υπέρ των Δημοκρατικών σε νέες εγγραφές από τα τέλη του 2023.

Πέρα από τις εγγραφές, είναι και οι δημοσκοπήσεις που φανερώνουν πως ο ενθουσιασμός των Δημοκρατικών με την επιλογή της Καμάλα Χάρις είναι διάχυτος. Πολλοί θεωρούσαν πως το μομέντουμ αυτό θα χανόταν τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της, αλλά διαψεύδονται. Ας μην ξεχνάμε πως μπροστά μας υπάρχει και το συνέδριο των Δημοκρατικών, εκεί όπου και επίσημα, η Καμάλα θα πάρει το χρίσμα -και θα κερδίσει επιπλέον πόντους δημοτικότητας.

Ο θυμός του Τραμπ για την Καμάλα και η θλίψη του για τον… Μπάιντεν

«H υποψηφιότητα αφαιρέθηκε από τον Τζο Μπάιντεν. Είχε ένα σκληρό debate. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα έπρεπε να του αφαιρεθεί με αυτόν τον τρόπο» δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο Τραμπ.

Η δήλωση αυτή έγινε αντικείμενο ειρωνείας από τους New York Times, οι οποίοι έγραφαν, «O Ντόναλντ Τραμπ δεν μπορεί να ξεπεράσει αυτό που έπαθε ο Τζο Μπάιντεν» ενώ ο New Yorker αναρωτιόταν, «Υπάρχει κανείς άλλος στην Αμερική που να του λείπει ο Τζο Μπάιντεν περισσότερο από τον Ντόναλντ Τραμπ;».

Αυτή η εικόνα του έξαλλου Τραμπ με την αλλαγή του υποψηφίου των Δημοκρατικών, είναι ό, τι χειρότερο για την ομάδα του πρώην προέδρου. Είχε στηρίξει όλη του την καμπάνια στην κόντρα του με τον Μπάιντεν, στην εκδίκηση που θα έπαιρνε από τον άνθρωπο που του στέρησε τον προεδρικό θώκο στις τελευταίες εκλογές. «Ο Τραμπ ζει στο παρελθόν» ήταν το κυρίαρχο θέμα του MSNBC.

Αυτή η αδυναμία του Τραμπ να αποδεχθεί την αλλαγή του σκηνικού ήρθε να επιβεβαιώσει η τοποθέτησή του έπειτα από μια μεγάλη συγκέντρωση υποστηρικτών της Καμάλα σε υπόστεγο του αεροδρομίου του Ντιτρόιτ:

«Έχει παρατηρήσει κανείς ότι η Καμάλα ΕΞΑΠΑΤΗΣΕ στο αεροδρόμιο; Δεν ήταν κανείς στο αεροπλάνο, και το έκανε «A.I.» και έδειξε ένα τεράστιο “πλήθος” των λεγόμενων ακολούθων της, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ!… Είναι απατεώνας. ΚΑΝΕΝΑΣ δεν περίμενε και το «πλήθος» έμοιαζε με 10.000 άτομα! Το ίδιο συμβαίνει και με τα ψεύτικα “πλήθη” της στις ομιλίες της». (Κυριακή στο Truth Social)

Αυτή η θεωρία προέκυψε όταν κάποιοι οπαδοί του Τραμπ με ειδίκευση στη συνωμοσιολογία άρχισαν να αναλύουν τις αντανακλάσεις στο κάτω μέρος του αεροπλάνου της Χάρις, κάτι που δεν φαινόταν να δείχνει πολλούς ανθρώπους. Όπως σημειώνει ο Φίλιπ Μπαμπ της The Washington Post, αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι η γωνία του αεροπλάνου ήταν μακριά από το πλήθος.

Αλλά και, εκτός από αυτό, αυτή η συγκέντρωση μεταδόθηκε ζωντανά και καταγράφηκε σε πραγματικό χρόνο από πολλούς ανθρώπους. Το επίπεδο συντονισμού και συνενοχής στην προσομοίωση ενός πλήθους σε όλους αυτούς τους λογαριασμούς είναι πολύ συγκλονιστικό για να ληφθεί υπόψη.

Και τέλος, ο Τραμπ δεν είπε απλώς ότι το πλήθος αυξήθηκε για να φαίνεται μεγαλύτερο. Είπε ότι κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από το τίποτα.

Νωρίτερα, σε ένα ερευνητικό άρθρο τους με τίτλο «Τι συμβαίνει στις χειρότερες τρεις εβδομάδες της εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ το 2024», οι ΝΥΤ υποστήριξαν πως ο Τραμπ χαρακτηρίζει την Καμάλα «bitch» (σκύλα).

«Ο κ. Τραμπ» γράφει το άρθρο, «ήταν συχνά σε άσχημη διάθεση τις τελευταίες εβδομάδες. Έχει τσαντιστεί με την κα Χάρις. Την έχει αποκαλέσει “κακιά”, στο “Fox & Friends” και “σκύλα”, επανειλημμένα, κατ’ ιδίαν, σύμφωνα με δύο άτομα που άκουσαν το σχόλιο σε διαφορετικές περιπτώσεις».

Παρόλο που άνθρωποι της ομάδας Τραμπ προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, κανένας στην Αμερική δεν το θεωρεί απίθανο.

Είχε προηγηθεί μια άνευ προηγουμένου γελοία παρατήρηση του Τραμπ για την Καμάλα, στο συνέδριο της Ένωσης Μαύρων Δημοσιογράφων στο Σικάγο. Ήταν η πρώτη, κάτω από τη ζώνη, επίθεση του Τραμπ εναντίον της Καμάλα.

«Δεν ήξερα ότι ήταν μαύρη μέχρι πριν από μερικά χρόνια, όταν έτυχε να γίνει μαύρη», είπε τότε ο Τραμπ. «Και τώρα θέλει να γίνει γνωστή ως Μαύρη. Λοιπόν, δεν ξέρω, είναι Ινδή ή είναι Μαύρη;».

Σε μια συνάντηση με ανήσυχους δωρητές, στις 2 Αυγούστου, ο Τραμπ υπερασπίστηκε την αμφισβήτηση της φυλής του Χάρις, σύμφωνα με το άρθρο των Times.

«Νομίζω ότι είχα δίκιο», φέρεται να είπε ο Τραμπ. Και πρόσθεσε: «Είμαι αυτός που είμαι». Αξίζει να σημειώσουμε πως η Καμάλα είναι κόρη μεταναστών, Τζαμαϊκανού πατέρα και Ινδής μητέρας.

Με πληροφορίες από NYT,The Washington Post, HuffPost.

Φωτογραφίες: Instagram