Αν κάποιος περίμενε να μάθει κάτι για το περιβάλλον, προφανώς δεν έπρεπε να ακούσει αυτή την συνέντευξη. Θα μπορούσε να πει κάποιος βέβαια, πως σε έναν κόσμο όπου η κλιματική κρίση αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της ανθρωπότητας, θα ήταν αναμενόμενο ότι οι ηγέτες και οι επιφανείς επιχειρηματίες θα συνεισέφεραν ουσιαστικά στη λύση του. Ωστόσο, η πρόσφατη συζήτηση μεταξύ του Donald Trump και του Elon Musk αποδεικνύει ότι η πραγματικότητα μπορεί να είναι πολύ πιο απογοητευτική από ό,τι θα φανταζόμασταν.
Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνομιλίας τους, που πραγματοποιήθηκε στο X (πρώην Twitter), ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο κατάφεραν να ξεπεράσουν τα όρια της ανοησίας και να μπλέξουν σε μία συζήτηση που χαρακτηρίστηκε ως η «πιο ηλίθια» που έχει γίνει ποτέ για την κλιματική αλλαγή.
Πιστός στην δυσπιστία του για όλα όσα αφορούν στην κλιματική αλλαγή
Ο Trump, πιστός στην άρνηση της πραγματικότητας που τον χαρακτηρίζει, προχώρησε σε δηλώσεις που δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει ότι έγιναν από κάποιον με επιρροή. Υποστήριξε ότι η αύξηση της στάθμης της θάλασσας θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ευκαιρία για τη δημιουργία περισσότερων παραθαλάσσιων ακινήτων. Στα σοβαρά. Βέβαια, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, δεν έκρυψε ποτέ την άγνοια του, αλλά κι αυτό δεν σταμάτησε ποτέ εκατομμύρια να τον ακολουθήσουν. Δεν έμεινε όμως εκεί – ισχυρίστηκε ότι έχουμε «εκατοντάδες χρόνια» πριν χρειαστεί να εγκαταλείψουμε τα ορυκτά καύσιμα, αγνοώντας τις επιτακτικές προειδοποιήσεις των επιστημόνων.
Ο Musk, από την άλλη, προσπάθησε να αμβλύνει τις γωνίες, αλλά κατέληξε να προσθέτει λάδι στη φωτιά. Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο μόνος λόγος να εγκαταλείψουμε τα ορυκτά καύσιμα είναι επειδή κάποτε θα τελειώσουν – όχι εξαιτίας της καταστροφικής τους επίδρασης στον πλανήτη. Και αν δεν ήταν ήδη αρκετά προβληματικές οι απόψεις του, ο Musk έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα θα γίνει επικίνδυνη μόνο όταν φτάσει σε επίπεδα που προκαλούν «πονοκεφάλους και ναυτία».
Αυτές οι δηλώσεις δεν άργησαν να προκαλέσουν αντιδράσεις από την επιστημονική κοινότητα και τους ακτιβιστές για το κλίμα. Ο Michael Mann, κορυφαίος κλιματολόγος, χαρακτήρισε τις απόψεις του Musk «παραπλανητικές και επικίνδυνες», προσθέτοντας ότι αν η συγκέντρωση του CO2 φτάσει σε αυτά τα επίπεδα, η ανθρωπότητα θα έχει ήδη βιώσει καταστροφικές συνέπειες, όπως κοινωνική κατάρρευση.
Ο Mann δεν δίστασε να απαντήσει και στις παράλογες απόψεις του Trump για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, σχολιάζοντας ότι ο Trump όχι μόνο δεν κατανοεί τη φυσική των κλιματικών αλλαγών, ούτε και οτιδήποτε αφορά αλλά ούτε καν τη βασική γεωμετρία του δημοτικού. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά ένα πόδι τα επόμενα 30 χρόνια στις ΗΠΑ μπορεί να μην ανησυχεί τον Trump, αλλά για εκατομμύρια Αμερικανούς που ζουν σε παράκτιες περιοχές, αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί σοβαρούς κινδύνους, όπως πλημμύρες και καταστροφές υποδομών.
Οι αναφορές του Trump στην «πυρηνική θέρμανση» (nuclear warming) ήταν το κερασάκι στην τούρτα, αφήνοντας άφωνους ακόμη και τους πιο συντηρητικούς σχολιαστές. Ο συνδυασμός παραπληροφόρησης, άγνοιας και συνωμοσιολογίας έκανε αυτή τη συζήτηση έναν πραγματικό εφιάλτη για κάθε λογικό άνθρωπο.
Πέρα από την πλάκα, όμως, αυτή η συζήτηση αναδεικνύει το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία: την αδιαφορία και την άγνοια σε θέματα που αφορούν το μέλλον μας. Η κλιματική αλλαγή δεν είναι θέμα προσωπικών απόψεων ή πολιτικών διαφωνιών. Είναι μια επιστημονικά τεκμηριωμένη πραγματικότητα που απαιτεί άμεσες και αποφασιστικές ενέργειες.
Οι ηγέτες και οι επιχειρηματίες με επιρροή, όπως ο Trump και ο Musk, έχουν την ευθύνη να ενημερώνονται σωστά και να αναλαμβάνουν δράση για την προστασία του πλανήτη. Αντίθετα, με τέτοιες δηλώσεις, όχι μόνο παραπληροφορούν το κοινό, αλλά και καθυστερούν την αναγκαία μετάβαση σε βιώσιμες λύσεις.
Η φράση του ακτιβιστή Bill McKibben, που χαρακτήρισε αυτή τη συζήτηση ως την «πιο ηλίθια» στην ιστορία της κλιματικής κρίσης, συμπυκνώνει την απογοήτευση και τον θυμό πολλών που βλέπουν το μέλλον τους να θυσιάζεται στον βωμό της άγνοιας και της αδιαφορίας.
Βέβαια, δεν μπορούμε πια να ελπίζουμε πως η επόμενη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή θα είναι πιο σοβαρή και τεκμηριωμένη. Τουλάχιστον αν συμμετέχει κάποιος από τους δυο τους σε αυτή. Γιατί αν συνεχίσουμε σε αυτό το μοτίβο, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές και, δυστυχώς, μη αναστρέψιμες (όπως αποδεικνύουν ΟΛΕΣ οι έρευνες που δημοσιεύουν και τα Ηνωμένα Έθνη για την κλιματική αλλαγή)