-Τα΄ μαθες; Ένας τραβεστί άνδρας αγωνίζεται ως γυναίκα πυγμάχος στους Ολυμπιακούς Αγώνες και σάπισε στο ξύλο μια άτυχη Ιταλίδα. Είδε τον ουρανό σφοντύλι η κοπέλα και τα παράτησε».

-Δεν ήταν τραβεστί άνδρας, ήταν τρανς γυναίκα. Ναι, το είδα. Δεν ντρέπονται πια; Εδώ σταματάει ο αθλητισμός και αρχίσει το ξυλοφόρτωμα. Εδώ γίνεται ολυμπιακό άθλημα η κακοποίηση των γυναικών.

Ο ωκεανός δεν καταλήγει σε βόθρο. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων συμβαίνει το αντίθετο. Υπάρχουν, όμως, και οι εξαιρέσεις. Όπου ένας ωκεανός παραπληροφόρησης μπορεί να οδηγήσει σε έναν βόθρο γεμάτο μίσος. Εναντίον ανθρώπων που δεν μας νοιάζει τι σκέφτονται και τι νιώθουν. Μας φτάνει ότι είναι διαφορετικοί από εμάς για να πάρουμε την πέτρα και να την πετάξουμε.

Η 25χρονη Αλγερινή πυγμάχος Ιμάνε Κελίφ είναι το πρόσωπο των Ολυμπιακών Αγώνων, για λόγους πολύ διαφορετικούς απ’ αυτούς που θα ήθελε. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με την Λι Γιου Τινγκ, την Ταϊβανέζα πυγμάχο, που αγωνίζεται σε άλλη κατηγορία κιλών στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το βίντεο όπου η πυγμάχος Κελίφ ρίχνει γροθιές στην Ιταλίδα αντίπαλό της Άντζελα Καρίνι και η απόφαση της Ιταλίδας να εγκαταλείψει τον αγώνα μετά από 46 δευτερόλεπτα έκανε το γύρο του κόσμου. Και βάζει ερωτήματα, τα οποία ούτε η ιατρική μπορεί να απαντήσει απόλυτα, ούτε και η ηγεσία του αθλητισμού.

Κατ’ αρχάς, η Αλγερινή αθλήτρια δεν είναι ούτε τραβεστί, ούτε τρανς, αλλά διεμφυλικό άτομο (intersex στη διεθνή ορολογία). Με γυναικεία μεν σωματικά χαρακτηριστικά, αλλά ανδρικά χρωμοσώματα (XY) και αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης. Τέτοια επίπεδα που παρατηρούνται μόνο σε άνδρες.

Όπως είναι ήδη γνωστό, η αθλήτρια υποβλήθηκε σε εξέταση πιστοποίησης φύλου (sex test) κατά τη διάρκεια του περσινού Παγκοσμίου Πρωταθλήματος πυγμαχίας και λόγω των αποτελεσμάτων αποκλείστηκε, όπως και η Ταϊβανέζα. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Πυγμαχίας (IBA) δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα ούτε τα αποτελέσματα των τεστ, ούτε καν ποιος τύπος τεστ ήταν αυτός, στον οποίο υποβλήθηκαν, επικαλούμενη ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Στο σημείο αυτό μπαίνουν γραφειοκρατικά ζητήματα: Η ΙΒΑ δεν αναγνωρίζεται ως επίσημη ομοσπονδία της πυγμαχίας από την ΔΟΕ, η οποία κατηγορεί τον Ρώσο πρόεδρό της για οικονομικές ατασθαλίες και άλλα σκάνδαλα. Φυσικά αυτό δεν έχει να κάνει με την κατάσταση που βρίσκεται η Αλγερινή πυγμάχος ή της Ταϊβανέζας, ωστόσο λόγω αυτού του αποκλεισμού η ΔΟΕ έκανε μόνη της τις προσκλήσεις για το Ολυμπιακό τουρνουά πυγμαχίας (σε όλες τις άλλες περιπτώσεις την ευθύνη για την επιλογή όσων συμμετέχουν την έχει η παγκόσμια ομοσπονδία κάθε αθλήματος).

Παραμένει επίσης άγνωστο αν η ΔΟΕ υπέβαλλε τις συγκεκριμένες αθλήτριες, ή και άλλες, σε τέτοιους είδους τεστ πριν επιτρέψει τη συμμετοχή τους. Το μόνο επίσημο που υπάρχει είναι η ανακοίνωση της ΔΟΕ πριν λίγες ημέρες, με την οποία επετράπη η συμμετοχή των δύο συγκεκριμένων αθλητριών, στην οποία τονίζεται ότι «πληρούν όλα τα ιατρικά κριτήρια συμμετοχής». Και η δήλωση εκπροσώπου της ΔΟΕ που ξεκαθαρίζει ότι «δεν πρόκειται για τρανς άτομα, αλλά για αθλήτριες που σε όλη την αθλητική τους ζωή συμμετείχαν ως γυναίκες».

Τους κορόιδευε όλους επί χρόνια η Αλγερινή πυγμάχος;

Κι εδώ μπαίνουν διάφορα ερωτήματα: Η Αλγερινή πυγμάχος που είναι σήμερα 25 ετών άρχισε να μετέχει σε διεθνείς διοργανώσεις ως έφηβη ακόμα από το 2017. Η δε Ταϊβανέζα, η οποία είναι 28 ετών, έχει πάνω μια δεκαετία που μπαίνει στα ρινγκ, ως γυναίκα πυγμάχος βεβαίως.

Αν ισχύει, λοιπόν, αυτό που διαβάζουμε από ειδικούς, ότι ακόμα και ο πιο αγύμναστος άνδρας έχει μεγαλύτερη δύναμη στο πάνω μέρος του κορμιού του και ειδικά στη γροθιά του από την πιο γυμνασμένη γυναίκα, και οι δύο αθλήτριες είναι πράγματι άνδρες και μας το έκρυβαν τόσα χρόνια, έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ ανικανότητας! Διότι στους αγώνες τους τόσα χρόνια όχι μόνο δεν κυριαρχούν κατά κράτος, αλλά έχουν γνωρίσει και καθαρότατες ήττες, φυσικά από γυναίκες.

Για να επικεντρωθούμε στην Αλγερινή: Το 2021 συμμετείχε κανονικά και χωρίς τότε κανείς να διαμαρτυρηθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Τότε η πυγμάχος αποκλείστηκε στα προημιτελικά από την (μετέπειτα χρυσή Ολυμπιονίκη) Ιρλανδέζα Κέλι Χάρινγκτον, μάλιστα με ήττα 5-0 στα σημεία. Τις έφαγε για τα καλά. Η Ιρλανδέζα πυγμάχος μίλησε σε μέσα της πατρίδα της και δήλωσε ότι “δεν καταλάβαινα σε κανένα σημείο ότι η αντίπαλός μου είναι άνδρας”. Αν έχει κάποια σημασία αυτό.

Ένα χρόνο αργότερα η ίδια πήρε μέρος και στους Μεσογειακούς Αγώνες, που έγιναν στην πατρίδα της την Αλγερία. Εκεί συμμετείχε στην κατηγορία των 63 κιλών, και κατά διαβολική σύμπτωση αγωνίστηκε στον τελικό με Ιταλίδα αθλήτρια, συμπατριώτισσα αυτής που εγκατέλειψε. Νίκησε καθαρά με 3-0 στα σημεία, πήρε το χρυσό μετάλλιο, αλλά καμία από τις αντιπάλους της δεν διαμαρτυρήθηκε.

Το 2022 επίσης πήρε μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, στο οποίο ηττήθηκε στον τελικό από άλλη Ιρλανδέζα, επίσης με 5-0 στα σημεία. Στην πορεία της δε προς τον τελικό είχε αντιμετωπίσει στην προημιτελική φάση και Ελληνίδα αθλήτρια, την Όλγα Παπαδάτου, την οποία και νίκησε με 5-0.

Και το πιο σημαντικό απ’ όλα: Αν όντως αποδειχτεί ότι η πυγμάχος έχει ανδρικά χαρακτηριστικά και κακώς μετείχε στους Αγώνες, επειδή αυτό δεν αλλάζει με τα χρόνια, θα πρέπει να της αφαιρεθούν όλα τα μετάλλια και οι διακρίσεις που έχει κερδίσει. Κάτι τέτοιο ούτε η ΔΟΕ έχει διάθεση να το κάνει, αλλά ούτε και η ΙΒΑ, που την απέκλεισε πέρυσι, πρόβαλλε τέτοια αξίωση. Τι συμβαίνει; Μεταμορφώνεται ξαφνικά από άνδρα σε γυναίκα;

Εδώ χρειάζονται καθαρές αποφάσεις. Οι οποίες μπορούν να δοθούν μόνο από την ιατρική κοινότητα, αλλά και τη ΔΟΕ, ως ανώτατο όργανο του αθλητισμού. Δίνει η ύπαρξη ανδρικών χρωμοσωμάτων τέτοιο πλεονέκτημα σε αθλήτριες που γίνεται πλέον αθέμιτος ο ανταγωνισμός, όταν συμμετέχουν σε κατηγορία γυναικών; Αυτό πρέπει να αποφασιστεί και να ανακοινωθεί μία κι έξω, με εξετάσεις και στοιχεία τέτοια που δεν θα αφήνουν οποιαδήποτε αμφισβήτηση, είτε αν η απόφαση είναι προς τη συμμετοχή τέτοιων προσώπων, είτε στον αποκλεισμό τους.

Και φυσικά, μετά απ’ αυτό η ΔΟΕ πρέπει να αποφασίσει κεντρικά, χωρίς αμφισβητήσεις και χωρίς να αφεθεί η κάθε ομοσπονδία και το κάθε σπορ να αποφασίζουν όπως θέλουν. Διότι αυτή τη στιγμή έχουμε να κάνουμε με μια κατάσταση… τρανς, για να επανέλθουμε στην ορολογία των ημερών: Το κάθε σπορ αποφασίζει όπως θέλει. Αποκλείονται κολυμβήτριες αλλά συμμετέχουν πυγμάχοι. Στο παρελθόν έχουν αποκλειστεί αθλήτριες του τζούντο, αλλά στο στίβο επετράπη η συμμετοχή τους και μάλιστα η Νοτιοαφρικανή Κάστερ Σεμένια πανηγύρισε δύο χρυσά ολυμπιακά μετάλλια στα 800 μέτρα (2012, 2016).

Στο κάτω-κάτω, αν θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι και όχι ανθρωποφάγοι, και η Αλγερινή πυγμάχος χρειάζεται προστασία.