Η βρεατινική tabloid, Daily Mail, δεν έμεινε αδιάφορη στις διάφορες καταγγελίες υπερτιμολόγησης στη Μύκονο. Άλλωστε, έχει κατά καιρούς φιλοξενήσει απαξιωτικά κι επιθετικά σχόλια για το κυκλαδίτικο νησί, μόνο που τώρα θέλησε να πάρει η ίδια γεύση – κυριολεκτικά: Αντί να δημοσιεύει ιστορίες από οργισμένους Άγγλους, έστειλε η ίδια έναν δημοσιογράφο για να παίξει το ρόλο του αφελούς τουρίστα. Ήθελε πρώτα να το ζήσει και μετά να το γράψει.
Έτσι, λοιπόν, ο συνεργάτης της εφημερίδας Νικ Κρέιβεν ταξίδεψε στη Μύκονο undercover και τα όσα μεταφέρει στο ρεπορτάζ του βασίζονται σε προσωπικά του βιώματα.
Τι είδε ο Νικ Κρέιβεν; Τις εξωφρενικές τιμές τις κατέγραψε μεν, αλλά δεν στάθηκε απλά εκεί. Περισσότερο ενοχλήθηκε από την αναντιστοιχία των τιμών προς την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν ήταν μόνο η αγενής -το λιγότερο, συμπεριφορά των ιδιοκτητών των επιχειρήσεων, αλλά και ο τρόπος που πλασάρουν τα προϊόντά τους, που είναι στα όρια της παραπλάνησης του πελάτη για όποιον δεν είναι καλός στις μαθηματικές πράξεις.
Μύκονοοοοοος!
Ο Βρετανός δημοσιογράφος επισκέφθηκε συγκεκριμένα εστιατόρια, τα οποία έχουν γίνει διάσημα από παλιότερα ρεπορτάζ της εφημερίδας για τις εξωφρενικές τιμές τους. Ένα από αυτά στον Πλατύ Γιαλό, μια από τις πιο δημοφιλείς τοποθεσίες του νησιού, χρέωσε μια μερίδα καβούρια 121 ευρώ. Σύμφωνα με αυτά που αναφέρει, το μεγαλύτερο μέρος της μερίδας (που αποτελούνταν από τρία καβούρια) ήταν κέλυφος, το οποίο δεν τρώγεται βέβαια. Και η «ωφέλιμη» ψίχα ίσα ίσα που έφτανε για μερικές μπουκιές».
Στη διαμαρτυρία του πως στον κατάλογο αναφέρεται τιμή 38,5 ευρώ και όχι 121 ευρώ, ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου τον ενημέρωσε ότι η τιμή είναι ενδεικτική και αναφέρεται σε 100 γραμμάρια «προϊόντος». Σύμφωνα με τη λογική της επιχείρησης, η μερίδα που τελικά προσφέρθηκε στον undercover δημοσιογράφο ήταν 400 γραμμάρια κι έπρεπε να χρεωθεί περισσότερο, αλλά έγινε και η ανάλογη «έκπτωση». Γαλαντόμος, δηλαδή…
Ο δημοσιογράφος σχολιάζει σκωπτικά τη θέα του εστιατορίου, την οποία χαρακτηρίζει «μέτρια», τον διάκοσμό του, τα ρούχα των σερβιτόρων «που μοιάζουν να μην έχουν πλυθεί πρόσφατα», καθώς και την ποιότητα του φαγητού. Τα καβούρια, σύμφωνα με το άρθρο, «έμοιαζαν με καουτσούκ» και «δεν ήταν μαγειρεμένα εκείνη την ημέρα».
Εκτός από τα καβούρια η παραγγελία του περιείχε και «γαρίδες», οι οποίες είχαν τιμή 87,50 ευρώ το κιλό. Αυτό που του προσφέρθηκε τελικά ήταν ένα μικρό πιάτο με μία γαρίδα, δίπλα της τρία μικρά κομμάτια μαρούλι ως σαλάτα κι ένα μικρό dressing που έμοιαζε με σκορδοβούτυρο.
Στην παρατήρησή του, όταν πήγε να πληρώσει, ότι οι τιμές ήταν πολύ ακριβές και είχε γίνει αναφορά στις βρετανικές εφημερίδες, ο ιδιοκτήτης υπερασπίστηκε το μαγαζί λέγοντας ότι τον είχε δυσφημίσει μια influencer, η οποία είχε την απαίτηση να φάει δωρεάν για να διαφημίσει το μαγαζί του.
Τα ποτά του συγκεκριμένου γεύματος ήταν δύο μπύρες. Νομίζοντας ότι η επιλογή «βαρελίσια» θα ήταν φθηνότερη από το μπουκάλι, ο δημοσιογράφος την επέλεξε, αλλά ήλθε αντιμέτωπος με το μεγαλύτερο ποτήρι που είχε δει στη ζωή του (κατά τα λεγόμενά του). Κάθε ποτήρι περιείχε περίπου ένα λίτρο μπύρας, ή δύο πίντες, κατά το βρετανικό σύστημα μέτρησης. Τις οποίες, βέβαια, κανείς δεν μπορούσε να καταναλώσει πριν η μπύρα ζεσταθεί ανυπόφορα. Βέβαια, έτσι κάνει μπράτσα κανείς, θα μπορούσε να σχολιάσει κάποιος άλλος.
Το μενού, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, ήταν κακογραμμένο, με φτωχή μετάφραση λέξεων στα αγγλικά (θα πήρε φωτιά το Google Translate, προφανώς). Μια «απλή» χωριάτικη σαλάτα, το εθνικό μας πιάτο κατά το ρεπορτάζ, είχε τιμή 28,50 ευρώ. Οι δε τιμές των κρεάτων ξέφευγαν κατά πολύ προς τα πάνω, με αποκορύφωμα τα αρνίσια παϊδάκια, τα οποία τιμώνται προς 285 ευρώ το κιλό!
Βεβαίως υπήρχαν και οι εξεζητημένες επιλογές. Η μπριζόλα ribeye είχε τιμή 850 ευρώ! Αν προσθέσετε μια γαρνιτούρα στη μπριζόλα σας με «βρώσιμα φύλλα χρυσού και μαύρο χαβιάρι Beluga» αυτό θα σας κοστίσει 1.850 € το κιλό. Ο αστακός τιμάται 295 ευρώ το κιλό, και για να φας πόδια βασιλικού καβουριού πρέπει να πληρώσεις 385 ευρώ.
Το μυστικό, βέβαια, βρίσκεται στα ψιλά γράμματα του μενού. Τα οποία «ειδοποιούν» τον πελάτη ότι «Όλες οι τιμές αναλογούν σε 100gr, αλλά η ελάχιστη παραγγελία είναι 480gr ανά πιάτο». Ο λογαριασμός, λοιπόν, για τα δύο συγκεκριμένα πιάτα και δύο μπύρες ανήλθε στο ποσό των 266 ευρώ.
Αναφορά, επίσης, γίνεται και για την χωροταξία του καταστήματος. Τονίζεται στο ρεπορτάζ ότι μοιράζεται το ίδιο κτίριο με ένα λιτό κατάστημα με είδη δώρων που φαίνεται να ανήκει στους ίδιους ανθρώπους. Για να επισκεφθούν την τουαλέτα, οι πελάτες πρέπει να περάσουν από το κατάστημα με τα ακριβά γυναικεία ρούχα!
To… «Ελληνικό δαιμόνιο»
Όπως είναι φυσικό, οι κριτικές που δέχεται το εστιατόριο στο TripAdvisor δεν είναι καθόλου κολακευτικές, ειδικά όταν έρχονται από Βρετανούς. Ακριβώς για να τα αποφύγει όλα αυτά, ο ιδιοκτήτης έχει καταφύγει στο ύστατο μέσο: Έχει αφαιρέσει την πινακίδα του εστιατορίου (!), καθώς και την επωνυμία του από το μενού. Στην καταγγελία, πάντως, που έγινε και γραπτώς, οι εκπρόσωποι του εστιατορίου απάντησαν ότι η μοναδική παρατυπία ήταν ότι δεν είχαν σερβιριστεί και ατομικές σαλάτες φακής (!) μαζί με το γεύμα, όπως προβλεπόταν, αλλά προθυμοποιήθηκε να ισοφαρίσει την οικονομική ζημία με την προσφορά δωρεάν καφέ αργότερα. Μόνο που ο πελάτης-δημοσιογράφος είχε ήδη αποχωρήσει από το εστιατόριο…
Φυσικά δεν είναι όλα τα καταστήματα τέτοια στη Μύκονο. Υπήρξαν εστιάτορες, γείτονες μάλιστα του συγκεκριμένου, που τόνισαν στον δημοσιογράφο ότι το μαγαζί αυτό δυσφημεί το νησί. Μάλλον δεν ταυτίζονται με το «all publicity is good publicity».